CZY WIESZ CO PIJE TWOJE DZIECKO?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
Czy wiesz co jesz?.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Pierwiastki występujące w człowieku
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zdrowe odżywianie.
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
WARZYWA I OWOCE MOŻNA SPOŻYWAĆ W RÓŻNEJ POSTACI:
Zdrowe odżywianie.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Szkoła Podstawowa nr 12 im. B. Chrobrego w Częstochowie.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Napoje energetyczne.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
Czy sól jest zdrowa?.
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
„ Świat bez dopalaczy, narkotyków i… ”
Wykonała: Martyna Wasilewska
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
Zasady zdrowego żywienia
Najważniejszy posiłek dnia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

CZY WIESZ CO PIJE TWOJE DZIECKO? Alicja Skubis

WPROWADZENIE- TYPY DZIECI

Nasze ciało w 65-80% składa się z wody, która jest niezbędna dla podtrzymania wszystkich procesów fizjologicznych. Należy zastanowić się nad jakością i ilością płynów przyjmowanych przez dzieci.

Zawierają mnóstwo kalorii, ale mało substancji odżywczych. Napoje słodzone- kolorowe, gazowane, niegazowane napoje, soki i wody smakowe. Zawierają mnóstwo kalorii, ale mało substancji odżywczych.

Co znajduje się w napojach słodzonych?

SŁODZIKI

Nie zawierają kalorii lub dostarczają ich bardzo mało. Słodziki (niskokaloryczne substancje słodzące) - są substancjami dodawanymi do żywności i napojów w celu nadania im słodkiego smaku. Nie zawierają kalorii lub dostarczają ich bardzo mało. Niewielu z nas zastanawia się nad ich wpływem na organizm.

mannitol (E 421) sorbit (E 420) laktitol (E 966) isomalt (E 953) cyklaminian (E 952) taumatyna (E 957) sacharyna (E 954) acesulfam (E 950) aspartam (E 951) ksylitol (E 967)

SKUTKI UBOCZNE alergie biegunki, wymioty, bóle brzucha bóle i zawroty głowy zmieniają wrażliwość kubków smakowych bezsenność palpitacje serca zaburzenia widzenia szum w uszach ataki padaczki rakotwórcze (rak mózgu, pęcherza, białaczka, chłoniaki)

Koniecznie zobacz film „Aspartam - Rakotwórcza słodycz" Jest kombinacją trzech substancji chemicznych: kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Ma praktycznie zerową kaloryczność. Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności ! ! ! Koniecznie zobacz film „Aspartam - Rakotwórcza słodycz"

Stosowanie aspartamu budzi sporo kontrowersji Stosowanie aspartamu budzi sporo kontrowersji. Badania wskazują, że ten bardzo rozpowszechniony dodatek do żywności, szczególnie do napojów, czy też stosowany jako słodzik może powodować: bóle i zawroty głowy, napady padaczki, nudności, drętwienia i skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utratę słuchu, trudności z oddychaniem, niewyraźną wymowę, utratę smaku, utratę pamięci, ból stawów.

Sztuczne słodziki zwłaszcza Aspartam posiadają złą reputację głównie przez badania pokazujące, że powodują raka. Pomimo zbieranych latami dowodów wskazujących na to, że Aspartam jest niebezpieczną toksyną pozostaje on w użyciu w wielu produktach na całym świecie. Są przypadki pokazujące neurologiczne uszkodzenia mózgu, guzy rakowe, zaburzenia endokrynologiczne i inne przypadłości. Aspartam E951 zmienił nazwę na taką, która kojarzy się z naturalnym słodzikiem- Amino Sweet

Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu- bezpieczny dla kości. XYLITOL/ KSYLITOL Jest naturalnym słodzikiem uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. Ma o 40% mniej kalorii niż cukier. E967 dodawany głównie do gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia. Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu- bezpieczny dla kości.

zalecany dla diabetyków ogranicza rozwój pleśni, drożdżaków i bakterii w przewodzie pokarmowym. zmniejsza łaknienie na cukier dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu Nie powinno się spożywać więcej niż 40 g ksylitolu dziennie. WNIOSEK: ZE SŁODZIKÓW WYBIERZ XYLITOL!!

SYROP GLUKOZOWO- FRUKTOZOWY (kukurydziany)

CO TO JEST? Oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór produktów rozpadu cukrów prostych. W ostatnim czasie syrop glukozowo- fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji.

ZDROWIE powoduje szybkie tycie powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę– hormon sytości (stałe poczucie głodu) podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów zwiększa występowanie cukrzycy typu II może powodować zaćmę cukrzycową przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego

Dlaczego syrop glukozowo- fruktozowy jest chętniej stosowany niż cukier przez przemysł spożywczy? ma bardzo niską lepkość- ułatwia to jego rozlewanie, transport, dozowanie samodzielnie nie ulega krystalizacji stabilny mikrobiologicznie

ZASTOSOWANIE Do słodzenia lub dosładzania: WSZYSTKICH produktów spożywczych napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych soków owocowych, kompotów mlecznych napojów, mleka zagęszczonego

Nadmierne spożywanie tego składnika przez dzieci może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i powodować cukrzycę – donosi Journal of Nutrition na podstawie najnowszych badań. „Bardzo istotne jest zachowanie zdrowego rozsądku w wyborze produktów spożywczych przez nasze dzieci. Rodzice muszą zwracać szczególną uwagę na syrop glukozo- furktozowy zawarty w produktach spożywanych zarówno w domu jak i poza nim” – uczula dr Vanessa Bundy z MCG w Gruzji.

CZYTAJMY ETYKIETY NA WSZYSTKICH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH !!!

BENZOESAN SODU (E211) Związek chemiczny posiadający właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne. Hamuje rozwój drożdży i pleśni.

STOSOWANY DO KONSERWACJI przetworów owocowych, warzywnych, sałatek koncentratu pomidorowego konserw rybnych, ryb krewetek gotowanych napojów gazowanych margaryny gum do żucia soków owocowych lodów

EFEKTY UBOCZNE W połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen, dlatego należy unikać napojów gazowanych, które łączą w sobie obie substancje. Powinny go unikać szczególnie dzieci (rozdrażnienie). Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie się benzenu. Alergiczne reakcje: podrażnienia warg, wymioty, atak astmy, pokrzywka. Podrażnia śluzówkę żołądka, przez co może powodować dolegliwości bólowe.

Benzoesan sodu+witamina C

Peter Peiper, brytyjski profesor Biologii Molekularnej twierdzi, że benzoesan sodu spotykany przede wszystkim w napojach gazowanych (Coca-Cola Light, Pepsi, Mountain Dew, 7up itd.), może doprowadzić do choroby Parkinsona czy marskości wątroby.

Ostrzeżenie ekspertów Amerykańskiej Akademii Pediatrii NAPOJE NIE DLA DZIECI !!!!! Ostrzeżenie ekspertów Amerykańskiej Akademii Pediatrii

Tańsze „podróbki” zawierają słodziki i inne szkodliwe substancje Mogą powodować zatrucia wymagające hospitalizacji Tylko dla sportowców! Komputer+napoje=otyłość Nadciśnienie i cukrzyca u dzieci Nadpobudliwość, kłopoty z koncentracją Zaburzenia rytmu serca Utrata przytomności „Mali sportowcy” - napoje izotoniczne domowej roboty

Czy Twoje dziecko zachowuje się agresywnie i ma problemy z koncentracją? Jeżeli tak, to odizoluj swoją pociechę od słodkich, gazowanych napojów. „Journal of Pediatrics” publikuje wyniki amerykańskich badań z których wynika, że dzieci, które piją duże ilości słodkich napojów gazowanych wykazują więcej agresywnych zachowań i mają problemy ze skupieniem uwagi.

BARWNIKI Naturalne Identyczne z naturalnymi Barwniki syntetyczne organiczne Nieorganiczne substancje barwiące

CO PIĆ ? WODĘ!!!, MLEKO, SOKI OWOCOWO- WARZYWNE HERBATA: czarna, zielona i czerwona zawiera kofeinę i teiny (pobudzające działanie). Podczas długiego zaparzania powyżej 3 minut, dochodzi do ich neutralizacji. Tak powstałą herbatę dopiero rozcieńczamy wodą. Najlepsze dla dzieci są herbatki owocowe i owocowo-ziołowe.

PODSUMOWANIE

Kalorie powinno się zjadać, a nie wypijać !!!

Ludzie i zwierzęta powinni pić wodę! Dosładzane i gazowane napoje z ewolucyjnego punktu widzenia są niejadalne. Ludzie i zwierzęta powinni pić wodę! Napoje te dostarczają organizmowi ogromnej ilości kalorii i żadnych składników odżywczych.

CZEGO UNIKAĆ ASPARTAM ( -ol, -yna, -am) laktitol, taumatyna, acesulfam- SUBSTANCJE SŁODZĄCE SYROP GLUKOZOWO- FRUKTOZOWY (kukurydziany) BENZOESAN SODU (E 211) BARWNIKI

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ alicja.skubis@onet.pl