wino według filozofii Slow Food „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” KONFERENCJA "AGROTECHNICZNE ASPEKTY UPRAWY WINOROŚLI I JAKOŚCI WINA W POLSCE WINNICA-TECHNOLOGIA-ENOLOGIA-ZDROWIE„ WROCŁAW, 18.11.2016 r. Slow Wine wino według filozofii Slow Food arch. Anna Rumińska, Convivium Leader Slow Food Dolny Śląsk Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Slow Food International organizacja działająca na rzecz ochrony bioróżnorodności i prawa do smaku
13 conviviów / społeczności czerwonego ślimaka, np.: Slow Food w Polsce: 13 conviviów / społeczności czerwonego ślimaka, np.: SF Kujawsko- -Pomorskie SF Warszawa SF Wrocław SF Dolny Śląsk SF Małopolska
Slow Food rolnictwo rodzinne pszczoły oznakowanie rolnictwo zmiany klimatu marnowanie żywności WINA SLOW SLOW WINE bioróżnorodność ODPOWIEDZIALNA KONSUMPCJA główne tematy dobrostan zwierząt SERY SLOW SLOW CHEESE GMO zawłaszczanie ziemi nasiona odpowiedzialna konsumpcja MIĘSO SLOW SLOW MEAT
Slow Wine – marka Slow Food chroniąca wina produkowane w zrównoważony sposób nie tylko biodynamiczne lub ekologiczne
Slow Wine – - czasopismo wydawnictwa Slow Food Editore Slow Wine 2017 najnowszy Przewodnik Slow Wine wydawnictwa Slow Food Editore
kryteria ogólne Slow Wine: good, clean, fair / dobre, czyste, uczciwe DOBRE: dotyczy smaku, sensorycznej jakości wina, ale także przyjemności picia, zdrowotności, lekkostrawności, autentyczności i ekspresji terytorialnej CZYSTE: dotyczy stabilności produkcji, głównie w winnicy, ale też w piwnicy; aspekt bardzo złożony, ponieważ obejmuje warunki środowiskowe UCZCIWE: przestrzegające zasady etyki produkcji: właściwej równowagi między jakością i ceną, godziwych warunków pracy, szacunku dla społeczności, w której prowadzona jest działalność, szacunku do współpracowników-winiarzy i wielu innych czynników
kategorie Slow Wine i przykłady na 2017 r. VINO SLOW: najwyższe walory smakowe + historia + terytorium (~45EUR) wino “zrównoważone” - np.: Castelli di Jesi Verdicchio Ris. Cl. Lauro 2013, Poderi Mattioli Falerio Pecorino Onirocep 2015, Pantaleone Verdicchio dei Castelli di Jesi Cl. Le Oche 2014, Fattoria San Lorenzo GRANDE VINO: najwyższe walory smakowe ( wino “doskonałe” - np.: Bordò 2012, Poderi San Lazzaro Castelli di Jesi Verdicchio Ris. Cl. Salmariano 2013, Marotti Campi Conero Ris. Campo San Giorgio 2011, Umani Ronchi VINO QUOTIDIANO: wysokie walory przy niższej cenie (<10EUR) wino “codzienne” - np.: Verdicchio dei Castelli di Jesi Isola 2013, Federico Mencaroni Verdicchio di Matelica Del Cerro 2015, Belisario Rosso Piceno Sup. Katharsis 2014, San Filippo ź r ó d ł o : http://www.slowfood.it/slowine/slow-wine-2017-le-marche-realta-produttiva-dinamica-salute/
Slow Wine we Włoszech przykład: Valpolicella Valpolcella – obszar dolin w prow. Werona pomiędzy Jez. Garda a Górami Lessini
Slow Wine we Włoszech przykład: Valpolicella System Valpolicella to jeden z najbardziej złożonych systemów produktowych we Włoszech. Składa sie on z: - kilku dużych winnic spółdzielczych - kilku dużych winnic prywatnych - wielu zakładów tylko butelkujących - wielu prywatnych winnic średniej wielkości bardzo wielu małych, prywatnych winnic Valpolicella obejmuje wina: - Valpolicella - Valpolicella Ripasso - Recioto della Valpolicella - Amarone della Valpolicella
Valpolicella – c.d. Obszar Valpolicella: - 2469 przedsiębiorstw lub gospodarstw - 1495 uprawia winorośla na wino Amarone (2 odmiany: corvina veronese + rondinella) - razem: ok.7284 ha upraw śr. na 1 winnicę: 3 ha większość: gospodarstwa rodzinne 40% - dostawa surowca do winnic spółdzielczych ok.30% - dostawa do winnic prywatnych ok.30% winnic samodzielnie produkuje wina 50% winogron przetwarza 8 winnic spółdzielczych 25% winogron jest sprzedawanych w handlu 25% winogron jest przetwarzanych samodzielnie przez ok.130 gospodarstw 272 firmy zajmują się wyłącznie butelkowaniem
oceny win w Przewodniku Slow Wine
Slow Wine na Dolnym Śląsku potencjał: 1 – lokalne winnice rodzinne 2 – historia winnic w regionie Slow Food Dolny Śląsk nie jest związany w biznesowy sposób z winnicami nasze opracowanie jest woluntarystyczne i niezależne opracowanie ma na celu bezinteresowną… …promocję Dolnego Śląska …promocję win i winnic, jako zasobów regionu Riesling 2016 Winnice Wzgórz Trzebnickich
Slow Wine na Dolnym Śląsku? potencjał: winnice rodzinne (11)
Slow Wine na Dolnym Śląsku? potencjał: winnice rodzinne: Cabernet Savignon 2016 Winnice Wzgórz Trzebnickich