Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Regionalne Potrawy Podkarpacia
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Legenda litwińskich potraw
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca Magdalena Szymańska Zespół Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie

Obecnie zajmujemy 5 miejsce wśród wszystkich polskich województw Województwo lubelskie plasuje się w ścisłej czołówce regionów pod względem liczby zgłoszonych produktów na LPT Obecnie zajmujemy 5 miejsce wśród wszystkich polskich województw (stan na dzień 10.02.2015)

Gołąbki z Grzędy Sokalskiej Składniki na 5 porcji: kapusta biała 1000 g Nadzienie: kasza gryczana 250 g ziemniaki 150 g cebula 120 g olej rzepakowy tłoczony na zimno 80 g sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: W kapuście wydrążyć głąb, zalać wrzącą wodą i krótko obgotować, zdjąć liście, ostudzić. Kaszę ugotować na sypko, ostudzić. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Z liści kapusty ściąć grube nerwy. Do kaszy dodać ziemniaki, przyprawy, wymieszać. Nakładać na każdy liść przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi i zwijać w wałek. Dno rondla wyłożyć małymi liśćmi kapusty. Układać na nich gołąbki zwinięte stroną w dół, ściśle obok siebie. Zalać niewielką ilością wody, dodać 50 g oleju i dusić pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na pozostałym oleju. Gołąbki podawać polane cebulą. Porcja potrawy (2szt) waży 350 g.  

Bibliografia Sulisz W., Lubelskie ze smakiem. Przewodnik., Wyd. Dziennik Wschodni Sulisz W., Smaki Lubelszczyzny. Przewodnik. Historia, kultura, kuchnia., Wyd. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego Wójcik E., Klusek W., Turski S., W krainie lubelskich produktów tradycyjnych., Wyd. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego „Lubelskie produkty tradycyjne” – prezentacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego Przepis autorski na gołąbki z Grzędy Sokalskiej Spot promocyjny kampanii „Lubelskie. Smakuj życie.”: https://www.youtube.com/watch?v=Udibj6cPpHA Fotografie – Jarosław Kasperek www.fotosik.pl www.lublin.eu www. poznajpolske.onet.pl www.szkolnictwo.pl www.lubelskie.pl www.pieknywschod.pl www.kulinarnylublin.blox.pl www.markuszow.pl www.skansen.lublin.pl www.jarmarkjagiellonski.pl www.janowlubelski.pl www.europejskifestiwalsmaku.pl