Hiszpania,Portugalia,Litwa,Polska,Turcja,Włochy,Chorwacja Desery.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Opracowali: Patryk Klemczak Tomasz Klemczak ODSIECZ WIEDEŃSKA.
Advertisements

Kształtowanie się granic II Rzeczypospolitej
Wykład 4: Systemy nawigacji satelitarnej
WNIOSEK O PRZYZNANIE POMOCY
POGŁĘBIONA OCENA SYTUACJI FINANSOWEJ NA PODSTAWIE ANALIZY WSKAŹNIKOWEJ
Machine learning Lecture 3
Identyfikacja dansylowanych aminokwasów metodą cienkowarstwowej chromatografii na płytkach poliamidowych Gawahir Hassan.
Mechanika kwantowa dla niefizyków
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Przyszłe zmiany sposobu finansowania zadań oświatowych
Wybrane bloki i magistrale komputerów osobistych (PC)
HELIOTECHNIKA W chwili obecnej jest niekonkurencyjna w porównaniu ze źródłami konwencjonalnymi, ale jest to „czysta energia” dlatego wiąże się z nią wiele.
Tolerancje i pasowania
B R Y Ł Y P L A T O Ń S K I E.
Bankowość Pieniądz Podstawowe informacje o bankach
Weryfikacja hipotez statystycznych
Krakowskie Sympozjum Naukowo-Techniczne
Zasilacze prądu stałego Czyli rzeczywiste źródła napięcia
Prof. nadzw. dr hab. inż. Jarosław Bartoszewicz
Mechanika kwantowa dla niefizyków
Grzegorz Karasiewicz Katedra Marketingu Wydział Zarządzania UW
1 czerwca w zerówce.
„ Mały Miś i polskie tradycje Bożego Narodzenia”
Box Behnken Design w optymalizacji procesu biosyntezy β-karotenu w hodowlach drożdży Rhodotorula rubra Ludmiła Bogacz-Radomska(1), Joanna Harasym(1,2,3),
Projekt z dnia 30 maja 2017 r. Ustawa z dnia …. ……………
Prof. dr hab. Roman Sobiecki Rachunki makroekonomiczne
CAPS LOCK - CERTYFIKOWANE SZKOLENIA JĘZYKOWE I KOMPUTEROWE
Prezentacje wykonali: Marcin Łukasik Wiktor Kołek
GOSPODAROWANIE ZASOBAMI W ORGANIZACJI
Co to jest SSC Master… SSC Master to platforma elektronicznego obiegu, dekretacji i akceptacji dokumentów w organizacji. Dzięki szerokiemu i elastycznemu.
Podstawy pomagania SPPiIK, 2016 Anna Gromińska.
Chemia biopierwiastków
Sedymentacja.
Współczesne kierunki polityki społecznej
Prawo pracy – ćwiczenia (IX)
Dotarcie do specyficznej grupy docelowej
Sprawozdanie roczne z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata za rok 2016 Warszawa, 26 czerwca 2017 r. Materiał.
Srebrna Małopolska regionalne inicjatywy na rzecz seniorów
Stan Wojenny.
O UTWORZENIE ZWIĄZKU METROPOLITALNEGO W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Białymstoku
ZAWODOZNAWSTWO Materiały zrealizowane w ramach projektu
Wykład 8: Złożone problemy przetwarzania mobilnego
Realizacja sprzężenia od siły w układzie sterowania robotem do zastosowań neurochirurgicznych Dorota Marszalik Wieliczka,
Funkcje generujące w kombinatoryce
Ruch turystyczny w Krakowie w 2015 roku
© dr hab. Inż. Paweł Jabłoński
Adsorpcja faza stała/ gazowa lub ciekła faza ciekła/ gazowa lub ciekła
MODELE EPIDEMIOLOGICZNE
Dowody matematyczne - zadania podstawowe
Zagadnienie prawdy Andrzej Łukasik Zakład Ontologii i Teorii Poznania
Ewolucja gwiazd.
Potencjał chemiczny Potencjał chemiczny ma charakter siły uogólnionej,
STAŁE RÓWNOWAGI REAKCJI PROTOLITYCZNYCH
Optymalizacja sieci drogowej propozycja algorytmu
Nie ma innego – Tylko Jezus Mariusz Śmiałek
W ramach stypendium Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
R- Punkt referencyjny (wyjściowy) obrabiarki
Parki krajobrazowe na Podlasiu
Publicznej Szkole Podstawowej nr 4 im. Tadeusza Kościuszki
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Zasady poprawnej komunikacji – jak uniknąć konfliktów ?
Gimnazjum nr 3 im. J. Chełmońskiego w Zielonej Górze
Moje dziecko i jego potrzeby.
Edukacja psychologiczna
GMINA RUDZINIEC.
Czym jest mowa nienawiści?
Wykład 7 Prawo urzędnicze.
Wsparcie dla przedsiębiorców oferowane przez Powiatowy Urząd Pracy
Zapis prezentacji:

Hiszpania,Portugalia,Litwa,Polska,Turcja,Włochy,Chorwacja Desery. Smaki Europy  Hiszpania,Portugalia,Litwa,Polska,Turcja,Włochy,Chorwacja Desery.

Ciasteczka migdałowe: (kuchnia włoska) Składniki: 20 dag migdałów bez skórki, 10 dag orzeszków piniowych, 20 dag cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 białka, skórka otarta z 1 pomarańczy, cienkie małe andruty

Sposób przygotowania: Migdały i orzechy piniowe ucieramy w moździerzu na drobny pył (można też zmiksować w malakserze). Dodajemy cukier (zwykły i waniliowy), skórkę pomarańczową i ubite na sztywną pianę białka.Delikatnie mieszamy. Układamy po łyżce ciasta na andrucie, odstawiamy na 6 godzin. Następnie pieczemy 15 minut w 150°C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Lody z szafranem (kuchnia hiszpańska) Składniki: 300 ml pełnotłustego mleka, 200 ml śmietanki kremówki 36% Tłuszczu: 4 żółtka, 5 łyżek cukru trzcinowego, ½ łyżeczki nitek szafranu

Sposób przygotowania: Gotujemy mleko z dodatkiem niteczek szafranu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 10 minut, aby uwolnił się aromat i niezwykły kolor. Przelewamy miksturę do miski ustawionej w kąpieli wodnej i dodajemy do niej żółtka oraz cukier. Mieszamy trzepaczką cały czas, aż masa zacznie gęstnieć (uważajcie aby się nie zważyła). Jak tylko konsystencja masy zacznie przypominać gęstą śmietanę, przestawiamy ją do naczynia z zimną wodą, aby schłodzić. Dodajemy śmietankę, mieszamy, i całość przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie wyciągamy masę i energicznie mieszamy, czynność tą powtarzamy jeszcze 3 razy co pół godziny ( aby nie powstały grudki, tylko kremowa masa). Zostawiamy lody jeszcze na minimum 3 godziny w zamrażalniku. Na 20 minut przed podaniem przekładamy lody szafranowe do lodówki aby nieco odtajały.

KABAK TATLISI, czyli deser z dyni (kuchnia turecka) Składniki: 1kg dyni; szklanka cukru; orzechy włoskie; wiórki kokosowe

Sposób przygotowania: Obrać i usunąć pestki z dyni, umyć i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka, wsypać cukier i przykryć. Odstawić na noc. Następnego dnia na średnim ogniu gotować około 30-40 min., aż dynia zmięknie. Udekorować orzechami włoskimi i kokosem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Pączki (kuchnia litewska) Skladniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, około 60 g masła, roztopionego, 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, 1 łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania: w jednym naczyniu wymieszać przesiane suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do muffinów napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.

Chorwackie faworki Składniki: 30 dag mąki pszennej, 6 żółtek, 2 łyżki sera ricotta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru – pudru, 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę. Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min). "Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty. Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy). Wyjęte chrusty wyłóż na papier kuchenny, a kiedy ostygną posyp obficie cukrem - pudrem.

Sernik ( kuchnia polska) Składniki: na ciasto(spód): 200 g herbatników czekoladowych, 70 g rozpuszczonego masła. Masa: 1 kg twarogu sernikowego, 150 g Cukru pudru DIAMANT, 2 tabliczki białej czekolady, 200 g śmietanki kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, 5 jajek, 40 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania: Ciastka zmiksować na proszek, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i docisnąć. Schłodzić w lodówce. Ser zmiksować z cukrem pudrem DIAMANT i śmietanką, dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę i mąkę, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć masę na spód z ciastek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut, następnie przykryć formę folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Przygotować polewę: opakowanie cukru do polew DIAMANT połączyć z 25 ml wody - zamieszać i gotowe! Idealną polewą udekorować ciasto.

Pasteis de Belem (kuchnia portugalska) Składniki : 250 g cukru, 35 g maki, szczypta soli, 500 ml mleka, 1 laska wanilii, 5 jajek, 500 g ciasta francuskiego, sok z 1 cytryny, 6 malutkich foremek na tartę.

Sposób przygotowania: Do miski wrzuć cukier mąkę i sól. Wymieszaj. Jajka roztrzep w misce. Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Wlej stopniowo mleko do miski z mąka i cukrem, wymieszaj trzepaczką. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Rozwałkuj ciasto francuskie do grubości ok. 3 mm. Z ciasta wytnij okręgi o 2 cm większe niż średnica foremek. Nałóż ciasto do foremek. Nakłuj widelcem, nałóż farsz. Piecz w 210 st., przez 10-15 minut

Smacznego!!! Przygotowała Greta Makutunowicziutie uczennica kl 6-ej Szkoły Podstawowej w Rakańcach