Hiszpania,Portugalia,Litwa,Polska,Turcja,Włochy,Chorwacja Desery. Smaki Europy Hiszpania,Portugalia,Litwa,Polska,Turcja,Włochy,Chorwacja Desery.
Ciasteczka migdałowe: (kuchnia włoska) Składniki: 20 dag migdałów bez skórki, 10 dag orzeszków piniowych, 20 dag cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 białka, skórka otarta z 1 pomarańczy, cienkie małe andruty
Sposób przygotowania: Migdały i orzechy piniowe ucieramy w moździerzu na drobny pył (można też zmiksować w malakserze). Dodajemy cukier (zwykły i waniliowy), skórkę pomarańczową i ubite na sztywną pianę białka.Delikatnie mieszamy. Układamy po łyżce ciasta na andrucie, odstawiamy na 6 godzin. Następnie pieczemy 15 minut w 150°C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Lody z szafranem (kuchnia hiszpańska) Składniki: 300 ml pełnotłustego mleka, 200 ml śmietanki kremówki 36% Tłuszczu: 4 żółtka, 5 łyżek cukru trzcinowego, ½ łyżeczki nitek szafranu
Sposób przygotowania: Gotujemy mleko z dodatkiem niteczek szafranu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 10 minut, aby uwolnił się aromat i niezwykły kolor. Przelewamy miksturę do miski ustawionej w kąpieli wodnej i dodajemy do niej żółtka oraz cukier. Mieszamy trzepaczką cały czas, aż masa zacznie gęstnieć (uważajcie aby się nie zważyła). Jak tylko konsystencja masy zacznie przypominać gęstą śmietanę, przestawiamy ją do naczynia z zimną wodą, aby schłodzić. Dodajemy śmietankę, mieszamy, i całość przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie wyciągamy masę i energicznie mieszamy, czynność tą powtarzamy jeszcze 3 razy co pół godziny ( aby nie powstały grudki, tylko kremowa masa). Zostawiamy lody jeszcze na minimum 3 godziny w zamrażalniku. Na 20 minut przed podaniem przekładamy lody szafranowe do lodówki aby nieco odtajały.
KABAK TATLISI, czyli deser z dyni (kuchnia turecka) Składniki: 1kg dyni; szklanka cukru; orzechy włoskie; wiórki kokosowe
Sposób przygotowania: Obrać i usunąć pestki z dyni, umyć i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka, wsypać cukier i przykryć. Odstawić na noc. Następnego dnia na średnim ogniu gotować około 30-40 min., aż dynia zmięknie. Udekorować orzechami włoskimi i kokosem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Pączki (kuchnia litewska) Skladniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, około 60 g masła, roztopionego, 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, 1 łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania: w jednym naczyniu wymieszać przesiane suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do muffinów napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.
Chorwackie faworki Składniki: 30 dag mąki pszennej, 6 żółtek, 2 łyżki sera ricotta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru – pudru, 1 łyżka spirytusu
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę. Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min). "Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty. Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy). Wyjęte chrusty wyłóż na papier kuchenny, a kiedy ostygną posyp obficie cukrem - pudrem.
Sernik ( kuchnia polska) Składniki: na ciasto(spód): 200 g herbatników czekoladowych, 70 g rozpuszczonego masła. Masa: 1 kg twarogu sernikowego, 150 g Cukru pudru DIAMANT, 2 tabliczki białej czekolady, 200 g śmietanki kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, 5 jajek, 40 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania: Ciastka zmiksować na proszek, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i docisnąć. Schłodzić w lodówce. Ser zmiksować z cukrem pudrem DIAMANT i śmietanką, dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę i mąkę, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć masę na spód z ciastek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut, następnie przykryć formę folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Przygotować polewę: opakowanie cukru do polew DIAMANT połączyć z 25 ml wody - zamieszać i gotowe! Idealną polewą udekorować ciasto.
Pasteis de Belem (kuchnia portugalska) Składniki : 250 g cukru, 35 g maki, szczypta soli, 500 ml mleka, 1 laska wanilii, 5 jajek, 500 g ciasta francuskiego, sok z 1 cytryny, 6 malutkich foremek na tartę.
Sposób przygotowania: Do miski wrzuć cukier mąkę i sól. Wymieszaj. Jajka roztrzep w misce. Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Wlej stopniowo mleko do miski z mąka i cukrem, wymieszaj trzepaczką. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Rozwałkuj ciasto francuskie do grubości ok. 3 mm. Z ciasta wytnij okręgi o 2 cm większe niż średnica foremek. Nałóż ciasto do foremek. Nakłuj widelcem, nałóż farsz. Piecz w 210 st., przez 10-15 minut
Smacznego!!! Przygotowała Greta Makutunowicziutie uczennica kl 6-ej Szkoły Podstawowej w Rakańcach