Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz
Kuchnia ormiańska wpisuje się w tradycję kuchni starożytnej Azji Kuchnia ormiańska wpisuje się w tradycję kuchni starożytnej Azji. Istnieje od ponad trzech tysięcy lat. Pomimo różnych klęsk i nieszczęść, do dziś wraz z kulturą i religią zachowały się tradycje kuchni narodowej Ormian. Jest ona bardzo różnorodna i aromatyczna. Bardzo charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni ormiańskiej są różne potrawy przeznaczone do długiego przechowywania, stanowiące zapasy na zimę. Wynika to naturalnych uwarunkowań Armenii. Zima na Wyżynie Armeńskiej jest bardzo surowa i trwa kilka miesięcy.
Potrawy ormiańskie Gołąbki (Tołma) z soczewicy w liściach winorośli Skład: soczewica, kasza manna, cebula, olej słonecznikowy, suszone morele, żółte śliwki, rodzynki, liście winorośli oraz sól, pieprz i zielenina (np. kolendra, mięta, cząber, pietruszka) do smaku.
Tołma – ormiańskie gołąbki
Potrawy ormiańskie Chorut Jest to przyprawa, której podstawowym składnikiem jest nać pietruszki. Jest dodatkiem do zupy chorutowej zwanej "gandżabur", może też być dodawany do rosołu (ucierany) zamiast świeżej pietruszki.
Potrawy ormiańskie Lawasz wypieka się w piecu o nazwie tonir. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej. Lawasz charakteryzuje się tym, że prawie nie ma w nim miękiszu. Jest dość często wykorzystywany jako składnik różnych ormiańskich potraw. Dla Polaka jest to coś pomiędzy naleśnikiem a macą.
Wypiek lawaszu