Badanie losów zawodowych absolwentów PWSIiP w Łomży, którzy ukończyli studia w 2011 roku Opracowanie: mgr Marlena Włodkowska Przeprowadzenie badania: mgr inż. Sebastian Chrzanowski Łomża, 2016
Charakterystyka populacji Badaniem objęto absolwentów PWSIiP w Łomży, którzy w 2011 roku ukończyli studia w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym na jednym z następujących kierunków: informatyka, kosmetologia, pielęgniarstwo I i II stopnia, technologia żywności i żywienie człowieka, wychowanie fizyczne, zarządzanie.
Badanie przeprowadzano w miesiącach sierpień – wrzesień 2016 Grupa objęta badaniem – absolwenci po 5 latach od obrony pracy dyplomowej 663 – liczba absolwentów w 2011 roku, 143 - liczba absolwentów, którzy wzięli udział w badaniu (22% ogółu absolwentów w rocznika 2011)
Grupa absolwentów objętych badaniem Kierunek Liczba absolwentów badanych % zwrot ankiet % udziału poszczególnych kierunków do ogółu Informatyka 39 6 15 4 Kosmetologia 50 7 14 5 Pielęgniarstwo I 195 37 19 26 Pielęgniarstwo II 128 35 27 24 Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 73 10 Wychowanie Fizyczne 38 13 34 9 Zarządzanie 140 Ogółem: 663 143 22
Grupa absolwentów objętych badaniem Problemem, jak corocznie, okazał się kontakt do absolwentów. Wysłano ankietę mailem – niewielki odzew wśród absolwentów (kilka %). Powtórnie – również kilka % wypełniło ankietę. Dopiero kontakty telefoniczne pomogły zdobyć ogólnie 22% zwrot. Na uwagę jednak zasługuje fakt iż z ponad 25% absolwentów – nie można było się skontaktować, a to za sprawą: nieaktualny adres mailowy bądź telefon, brak zgody na udział w badaniu. 30% absolwentów nie odbiera telefonu, mimo kilkukrotnego kontaktu. Najprawdopodobniej podane nr również nie są aktualne.
Grupa absolwentów objętych badaniem 57 absolwentów studiów stacjonarnych (40%) oraz 86 niestacjonarnych (60%); Absolwenci, którzy uzyskali dyplom inżyniera – 5%, licencjata – 69%, magistra – 26%; Absolwenci, którzy uzyskali na dyplomie ocenę bardzo dobrą – 57%, ocenę dobrą plus – 25%, dobrą 14%, dostateczną plus i dostateczną – 4%.
Kontynuacja studiów Blisko 38% badanych absolwentów kontynuowało naukę, 7% badanych absolwentów planuje w przyszłości rozpocząć studia II stopnia; 3,5% badanych podjęło/ukończyło kształcenie na studiach podyplomowych; 7,7% badanych zamierza podjąć kształcenie na studiach podyplomowych; Jeden z respondentów jest w trakcie studiów doktoranckich – absolwent Zarządzania.
Status na rynku pracy - % Status na rynku pracy – badanie z 2014 roku (dot. tej samej badanej grupy) pracuje nie pracuje Informatyka 100% Kosmetologia 57% 43% Pielęgniarstwo I 95% 5% Pielęgniarstwo II 97% 3% Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 86% 14% Wychowanie Fizyczne Zarządzanie 89% 11% Ogółem: 92% 8%
Zgodność wykształcenia z zatrudnieniem 75% absolwentów odpowiedziało, iż ich zatrudnienie jest zgodne z kierunkiem studiów, który ukończyli; (55% - 2014) 12% wskazało na częściową zgodność; (12% - 2014) 13% pracujących absolwentów zatrudnionych jest niezgodnie z wykształceniem. (33% - 2014) Liczba odpowiedzi: 132 na 143
Zgodność wykształcenia z zatrudnieniem tak nie częściowo Informatyka 67% 17% Kosmetologia 75% 25% 0% Pielęgniarstwo I 94% 6% Pielęgniarstwo II 88% 3% 9% Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 33% Wychowanie Fizyczne 31% 62% 8% Zarządzanie 12% 26% Ogółem: 13%
(dot. badanych, którzy pracują) Forma zatrudnienia (dot. badanych, którzy pracują) umowa o pracę –85% (76%– 2014r), własna działalność gospodarcza – 9% (12,5% - 2014r), umowa zlecenie – 2,3%, umowa o dzieło/umowa na zastępstwo - po 1,5%, tylko 1 osoba jest na stażu. Sektor pracodawcy prywatny 32%, publiczny 59%, własna działalność – 9%
Zajmowane stanowisko w pierwszym miejscu pracy i obecnym - liczby Pierwsza praca Obecna praca Kierownicze Pracownik umysłowy fizyczny Właściciel firmy Ogółem: 2 75 18 7 12 92 15 11 Absolwenci PWSIiP w większości w pierwszej jak i obecnej pracy byli pracownikami umysłowymi – 75/92 osoby, 18 /15 osób pełniło rolę – pracownika fizycznego. Zdecydowanie zmieniła się liczba kierowników: z 2 na 12 osób pracuje obecnie na stanowisku kierowniczym.
Gdzie znajduje się firma, w której jest Pani/Pan zatrudniony? Inne: mazowieckie (82% wśród innych), warmińsko-mazurskie (15%)
Gdzie znajduje się firma, w której jest Pani/Pan zatrudniony? Łomża obszar woj. podlaskiego (poza Łomżą) zagranica inne woj. Informatyka 33,33% 66,67% Kosmetologia 75,00% 25,00% Pielęgniarstwo I 11,43% 62,86% 25,71% Pielęgniarstwo II 50,00% 8,82% 2,94% 38,24% Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 16,67% Wychowanie Fizyczne 46,15% 15,38% 38,46% Zarządzanie 26,47% 5,88% 17,65%
Liczba zatrudnionych osób w firmach/instytucjach, w których pracują absolwenci
Liczba zatrudnionych osób w firmach/instytucjach, w których pracują absolwenci powyżej 250 do 250 osób do 50 osób do 10 osób firma jednoosobowa Informatyka 33,33% Kosmetologia 25,00% 50,00% Pielęgniarstwo I 62,86% 14,29% 11,43% 8,57% Pielęgniarstwo II 38,24% 17,65% 5,88% 0,00% Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 16,67% Wychowanie Fizyczne 23,08% 7,69% 38,46% Zarządzanie 20,59% 23,53% 32,35% 8,82% 14,71%
Motywy podjęcia zatrudnienia niezgodnego z wykształceniem wyższe wynagrodzenie – 39%, brak możliwości znalezienia pracy zgodnej z zawodem – 26%, preferowany zawód nie związany ściśle ze studiami – 26%, bardziej interesująca praca – 9%, Na pytanie odpowiedziało 23 osoby (tj. 17% spośród pracujących absolwentów)
Skuteczne metody poszukiwania pracy Inne: głównie – bezpośredni kontakt z pracodawcą W pytaniu wzięli udział wszyscy respondenci, którzy obecnie są zatrudnieni
Moment znalezienia pierwszej pracy
Moment znalezienia pierwszej pracy przed uzyskaniem dyplomu do 6 m-cy 6-12 m-cy ponad 1 rok nie poszukiwałem pracy Informatyka 66,67% 16,67% Kosmetologia 25,00% 50,00% Pielęgniarstwo I 77,14% 8,57% 5,71% Pielęgniarstwo II 58,82% 26,47% 8,82% 5,88% Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Wychowanie Fizyczne 76,92% 15,38% 7,69% Zarządzanie 29,41%
Satysfakcja z obecnie wykonywanej pracy
Satysfakcja z obecnie wykonywanej pracy tak nie trudno powiedzieć Informatyka 66,67% 33,33% Kosmetologia 75,00% 25,00% Pielęgniarstwo I 74,29% 11,43% 14,29% Pielęgniarstwo II 70,59% 29,41% Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 16,67% Wychowanie Fizyczne 69,23% 15,38% Zarządzanie 67,65% 2,94%
Czy zdaniem Pani/Pana kwalifikacje zdobyte na w PWSIP pomogły: w znalezieniu pracy w wykonywaniu pracy
Potrzeba rozszerzenia programu studiów pod kątem dostosowania do potrzeb rynku pracy 68% absolwentów nie widzi potrzeby rozszerzenia programu studiów pod kątem dostosowania do potrzeb rynku pracy; (66% - 2014) 32% jest zdania, iż programy należy rozszerzyć tak, aby dostosować je do potrzeb rynku pracy; Potrzebę rozszerzenia programu widzą najbardziej absolwenci Technologii Żywności – 71% badanych - (i tu podają wymieniają: pełnomocnik, audytor ISO 9001, więcej dietetyki, praktyczne wykorzystanie wiedzy, więcej zajęć praktycznych, II stopień TŻ) oraz Informatyki – 67% - (większy nacisk na programowanie aplikacji internetowych i mobilnych, programowanie, bieżące trendy).
Poziom znaczenia wymienionych kompetencji (w skali 1-5) bezpośrednio po studiach w porównaniu do wymagań pracodawców Kompetencje ŚREDNIA A – bezpośrednio po studiach B – wymagania pracodawcy Kreatywność 3,88 4,46 Umiejętność pracy zespołowej 4,18 4,55 Umiejętność pracy w warunkach stresu 3,66 4,44 Samodzielność pracy 4,09 4,64 Umiejętność rozwiązywania problemów 4,54 Umiejętność komunikowania się 4,67 Umiejętności informatyczne 3,48 4,1 Znajomość języków obcych 2,7 3,27 Specjalistyczna wiedza teoretyczna 4,35 Specjalistyczne umiejętności zawodowe 3,99 4,51
Doświadczenie na rynku pracy a ukończony kierunek studiów Po 5 latach od ukończenia PWSIiP absolwenci udzielają odpowiedzi na pytanie czy z biegiem czasu /doświadczeniem/ jeśli mieliby zmienić kierunek studiów/uczelnię to czy by to zrobili. Ponad połowa badanych jest zadowolona z ukończonego kierunku studiów Blisko 80% badanych jest zadowolonych ze studiowania w PWSIiP w Łomży
Doświadczenie na rynku pracy, a ukończony kierunek studiów ten sam kierunek w PWSIiP na innej uczelni inny kierunek Informatyka 16,67% 66,67% Kosmetologia 57,14% 42,86% Pielęgniarstwo I 64,86% 8,11% 27,03% Pielęgniarstwo II 82,86% 2,86% 11,43% Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 71,43% 14,29% Wychowanie Fizyczne 76,92% 23,08% Zarządzanie 52,63% 34,21% 13,16%
Dziękuję za uwagę