Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Gumowy Surowiec.
Advertisements

Największy potencjał gruntów inwestycyjnych w ofercie ANR Leszek Świętochowski Prezes ANR Warszawa, 15 kwietnia 2015 roku.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
POLSKA - SKANDYNAWIA WSPÓŁPRACA GOSPODARCZA Departament Promocji i Współpracy Dwustronnej.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Czy spalanie biomasy jest neutralne w kontekście CO 2 ? Wydział Przyrodniczo-Technologiczny Instytut Inżynierii Rolniczej Studenckie Koło Naukowe BioEnergia.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
CHEMIA DAWNIEJ I DZI Ś. JUŻ OD NAJDAWNIEJSZYCH CZASÓW LUDZIE WYKORZYSTYWALI PROCESY CHEMICZNE W ŻYCIU CODZIENNYM, WYTWARZAJĄC RÓŻNE POTRZEBNE IM PRODUKTY.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Innowacje i konkurencyjność łańcuchów dostaw we współczesnej gospodarce Dr hab. Grażyna Śmigielska, Prof. UEK.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
 PODSUMOWANIE PROJEKTU „POSTAW NA SŁOŃCE”. Energia konwencjonalna : ● - spalanie paliw kopalnych ● - promieniowanie pierwiastków Energia Odnawialna:
2.48. Cechy populacji biologicznej
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Kim jesteśmy i co robimy … Polska Izba Żywności Ekologicznej to grupa przedsiębiorców będąca przedstawicielem branży żywności ekologicznej. Naszą misją.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. mgr inż. Andrzej Czubała Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
 Przedziałem otwartym ( a;b ) nazywamy zbiór liczb rzeczywistych x spełniających układ nierówności x a, co krócej zapisujemy a
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Elastyczność funkcji popytu
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Izabela Trzybińska kl. VI A
RZĄDOWY PROGRAM WOJEWODA KUJAWSKO-POMORSKI.
Kalendarz Chiński.
Amelia Kruszyńska i Julia Grabska
WARSZTATY EKOLOGICZNE
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Struktura kanałów marketingowych
PLOCHER agrotechnologia inaczej
Wydatki na zakup węgla w gospodarstwach domowych
Hodowla kontrolna NH3 ppm min max. - 29
NADLEŚNICTWO RYTEL.
Przywiązanie partnerów a ich kompetencje społeczne
Najważniejsze informacje o dawstwie szpiku
Sprzedaż produktu lub usługi
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Inwentaryzacja.
Opracowała: Monika Grudzińska - Czerniecka
Podstawy teorii zachowania konsumentów
Promnice, Zameczek Myśliwski
Budżet miasta Tychy na 2005 r.
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
Centrum Konferencyjno-Bankietowe
Prof. Zygfryd Witkiewicz Wojskowa Akademia Techniczna
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Pomocnik rolnika HashCode 1 Cover page
„Polskie gospodarstwa rolnicze w pierwszych latach członkowstwa”
Zapis prezentacji:

Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę? Thomas Leins: stan mojej gleby spowodował, że poszedłem inną drogą !

2 1 3 wcześniejsze problemy W 2009 udowodniono akumulację glifosatu w glebie

Szkodliwy wpływ poprzez stosowanie glyphosatu Po 11 latach uprawy bepośrednim siewe Po 2 latach w bezpośrednim siewie

1 2 3 Pozostałości herbicydów w glebie (mg/kg gleby) wykazały:

Rozwój - ziół - chwastów Sadownictwo Konwencjonalne: Rezystenty Zagęszczenie Degradacja życia

Witalna gleba a zioła (chwasty)

Wsiewki po zbiorze pszenicy. Życica trwała po zbiorach 2016. 2 x koszona dla dokarmienia biologii gleby

Wsiewki miedzyplonowe po zbiorze pszenicy w 2016: Bez dodatkowej uprawy gleby pozostaje wystarczającą ilość wilgoci , Wsiewki mają szansę na dalszy rozwój pomimo suszy.

07.2016. Lustracja pola po półgodzinnych opadach: 30L wody / m²

Uprawa soi bez GMO z EU / GMO Ameryki- porównanie,pasza !

Uprawy w jakości eko Thomas Leins Pszenica jakościowa: - Zbiór = 5 T/ ha - Cena = 450 € / ha ---------------------------- Pszenica na paszę: - Zbiór = 8 T/ ha - Cena = 330 € / T Soja: Zbiór = 3-3,7 T/ha Cena = 850€ / T Po przejściu na ekologię w technologii PLOCHER jest trochę więcej zabiegów maszynami. Zyski wzrosły o 20-25% przy jednocześnej inwestycji w witalność własnej gleby oraz produkcji zdrowej żywności !

Badania jakości biologicznej żywności. Firma PLOCHER nieustannie współpracuje z gospodarstwami oraz z odbiorcami przetwarzającymi rolnicze wyroby,aby w niedalekiej przyszłości ukazać tę wysoką wartość biologiczną naszego pożywienia.

Demonstracyjny pokaz upraw w technologii PLOCHER PLOCHER - DLG Feldtage Niemcy 2016 Demonstracyjny pokaz upraw w technologii PLOCHER

Zastosowano następujące PLOCHER produkty: UPRAWY BEZ ZASTOSOWANIA: wapna, miedzi, siarki, glyfosatu oraz śor nawozów mineralnych nawadniania, okryć foliowych, siatek przeciw ptakom, granulatu przeciw ślimakom. Zastosowano następujące PLOCHER produkty:   PLOCHER polepszacze gleby: plocher humus gleba (me) PLOCHER środki pomocnicze dla roślin: plocher specjalny liść (me) ,plocher kombi- liść (sm),plocher rośliny(do) Demonstracja kompostowania: plocher kompost&obornik kf 2(me)

Badania gleby: DLG - 08.2015 = 3,1 - 3,4 % DLG PLOCHER- 04.2016 = 4,6 % Wzrost zawartości próchnicy o 40%

Nieskończony krąg natury Czy warto z nim współpracować ? !

Plocher agrotechnologia inaczej DLA ZDROWEJ GLEBY I ZDROWEJ ŻYWNOŚCI Żywność oznacza żywy pokarm dla żywych organizmów. Jak ma pozostać nasz organizm w zdrowiu jeśli otrzymuje pozostałości szkodliwych substancji?

Dziękujemy za uwagę PLOCHER - POLSKA 15.- 18.11.2016 w Hannoverze Cieszymy się z Państwa odwiedzin ! Dziękujemy za uwagę PLOCHER - POLSKA