Wielka księga potraw z miodem

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Advertisements

Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Kuchnia Wietnamska.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Paweł Zadka, Marcin Karpiński i Piotr Wicha
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Konkurs kulinarny Sałatka owocowa. Kucharze z Przedszkola nr 17: Grupa „Muchomorki”
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
Autor: Julia Prochowska
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
PROJEKT PROCZYTELNICZY CAŁA SZÓSTA CZYTA TRZECIOKLASISTOM MITY…
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy”
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
- Czyli drinki bezalkoholowe …
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Projektowa Książka Kucharska Salamanka & Rzym
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Tradycje kulinarne mojej rodziny
PRZEPISÓW KULINARNYCH
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Wielka księga potraw z miodem Eco Team Tworków

Przepis 1 Nalewka na przeziębienie Dwa centymetry korzenia imbiru starter na drobnej tarce, sok z pół cytryny, pół łaski cynamonu 4 porządne łyżki miodu Wszystko zalewamy w dzbanku przegotowaną letnią wodą. Po zaparzeniu pijesz do woli.

Przepis 2 Tort „Dobosz” 14 dkg miodu – roztopić, ostudzić 15 dkg cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 10 dkg orzechów włoskich – starte 1 łyżeczka sody ½ kg mąki 5 dkg masła WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier, orzechy, jajka, żółtko, miód i tłuszcz. Wyrobić ciasto i upiec 16 placków. Piec około 2-3 minuty na złoto w temperaturze około 160-170`C. Przełożyć kremem kawowym: 2,5 kostki masła 4 jaja + 5 łyżek cukru -> ubite na parze Masę jajeczną powoli dodawać do miękkiego masła i ucierać jak standardowy krem, na koniec dodać 2 łyżki kawy zaparzonej i paru łyżkach wrzątku.

Przepis 3 Syrop na kaszel Składniki: Cebula Trzy łyżki miodu Wymieszać i poczekać aż cebula puści sok znany i naprawdę skuteczny.

Przepis 4 Rafaello z kaszy jaglanej Składniki na ok. 20 sztuk: pół szklanki kaszy jaglanej szklanka mleka 2,5 łyżki miodu 120 g wiórek kokosowych łyżka maska Wykonanie: 1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka. 2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się. 3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. 4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy. 5. Następnie dodajemy łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie mieszamy. 7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g). 8. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu, deser jest gotowy:)

Przepis 5 Miodownik Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki pszennej 200g margaryny 200g cukru pudru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 120g margaryny Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 250g masła 100g cukru pudru 400ml mleka

Przepis 6 Pierniczki na miodzie Składniki:  850 g mąki,  1 płaska łyżeczka sody,  0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  3 łyżeczki przyprawy piernikowej,  230 g masła w temperaturze pokojowej,  230 g brązowego cukru,  2 duże jaja,  350 g miodu,  2 łyżki ciemnego i gorzkiego kakao Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Do powstałej masy, cały czas miksując, dodajemy suche składniki - partiami. Gdy mikser przestanie sobie radzić z ciastem przechodzimy do wyrabiania ręcznego. Ciasto dzielimy je na 4 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując mąką. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy około 1 cm) i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca są lekko miękkie - stwardnieją podczas studzeni

Przepis 7 Ciasto z czerwonej fasoli Składniki  1 puszka czerwonej fasoli (standardowa 400 g) 3 jajka 40 g wiórków kokosowych 50 g masła klarowanego - roztopić 3 spore łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać do 180 stopni Do miski wsypać odcedzoną i przepłukaną w wodzie fasolę, wbić jajka; zblendować na gładką masę.  Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie blendować.  Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i oprószonej mąką i piec około 40 minut, do suchego patyczka Przed krojeniem dobrze ostudzić

Przepis 8 Kuleczki z mozzarelli z miodem i migdałami Składniki: Mozzarella Miód Prażone migdały Kuleczki odsącz z zalewy. Posmaruj miodem z każdej strony. Na oddzielny talerz wysyp płatki migdałów. Obtaczaj kolejno kuleczki mozzarelli w miodzie, a później w migdałach. Następnie nadziej mozzarelle na patyczki do szaszłyków i włóż do naczynia.

Przepis 9 Naleśniki z miodem Składniki: mleko jajko mąka proszek do pieczenia cukier waniliowy miód Wszystkie składniki łączymy razem i miksujemy. Smażymy na oleju. Usmażone smarujemy duża ilością miodu

Przepis 10 Ciastka owsiane  Zmiksować pięć łyżek miodu z ¼ szklanki oleju i ¾ szklanki wody. 4 szklanki płatków owsianych, jedną szklankę bakalli: rodzynek, sezamu, rozdrobnionyc orzechów, wiórków kokosowych. Przełożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę małe porcje ciasta. Uformować ciastka i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Przepis 11 Skrzydełka z miodem Do dużej miski dodać: 3 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 starty ząbek czosnku, łyżeczkę pieprzu według smaku Całość wymieszać. Do marynaty włożyć skrzydełka kurze (ok. jednego kilograma), dokładnie pokrywając płynem. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny, od czasu do czasu przekładając skrzydełka w marynacie. Piec na grillu lub w piekarniku.

Przepis 12 Sałatka owocowa z miodem Do miski dodać: Różne owoce (jabłka, ananas, banan, pomarańcze, kiwi, winogrona) 4 łyżki jogurtu, 2 łyżki miodu Dokładnie wymieszać. Wymieszać delikatnie, przykryć i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Przepis 13 Pieczone jabłka z miodem Do dużej miski dać: łyżkę płynnego miodu, łyżkę oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki mielonych goździków, ¼ łyżeczki cynamonu, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dziesięć jabłek obrać, pokroić na duże kawałki Jabłka przekładać do miski, obtaczać tak, aby były pokryte zaprawą. Nagrzać piekarnik do 200°C, jabłka ułożyć w jednej warstwie i piec 10 minut. Następnie jabłka obrócić i piec 5-15 minut do miękkości. Przełożyć na talerzyki, posypać cynamonem.

Przepis 14 Pieczywo z miodem masło miód Tradycyjne, ale najzdrowsze danie. Smarujemy pieczywo dowolną ilością miodu. Sama słodycz. Smacznego!!!

Twórcy książki: Klaudia Drajok Suzie Grud Vivien Wądołowska Alicja Korczok Emilia Domalewska Emila zawadzka Alicja Konieczny Julia Konik Elżbieta Krzykała Opiekun: Justyna Wojda