Temat - Analiza kosztów działalności przedsiębiorstwa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
RYNEK GOSPODARCZY. Analiza rynku, konkurencji: Aby ka ż dy biznes, bez wzgl ę du na wielko ść, czy obszar dzia ł ania, móg ł sprawnie funkcjonowa ć powinien.
Advertisements

Rozwój infrastruktury sportowej w Gminie Wyszków Analiza wariantowa.
P ODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI WG PODRĘCZNIKA „Z EKONOMIĄ NA T Y ” Lekcja 4 – Młody człowiek a rynek, czyli skąd się biorą ceny.
Niedoceniane tło – stabilny partner w trudnych czasach.
Ekonomika i projektowanie przedsięwzięć przedsiębiorstw – plan marketingowy oraz plan zarządzania Michał Suchanek Katedra Ekonomiki i Funkcjonowania Przedsiębiorstw.
Przedsiębiorczość Technologiczna prezentacja końcowa NanBUD Skład zespołu: Patrycja Jasińska, Marta Kacprzak, Justyna Kawa, Michał Kowalczyk, Michał Mędrek,
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej
Teoria produkcji. Plan wykładu 1.Wielkości księgowe i ekonomiczne 2.Teoria równowagi przedsiębiorstwa 3.Krótki i długi okres 4.Analiza przebiegu krzywej.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego FILARY GOSPODARKI.
GEOTERMIA-CZARNKÓW SP. Z O.O. SPRAWOZDANIE ZARZĄDU Z DZIAŁALNOŚCI za 2014r.
BUSINESS LEX POZNAŃ, Ul. Chwaliszewo 60/62 Tel Fax
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Instytucjonalne uwarunkowania realizacji koncepcji CSR w obszarze merchandisingu – zarys problemu Dr Jarosław Plichta Katedra Handlu i Instytucji Rynkowych.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Analiza wariancji (ANOVA) Zakład Statystyki Stosowanej Instytut Statystyki i Demografii Kolegium Analiz Ekonomicznych Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
Oferta pożyczkowa FUNDUSZU GÓRNOŚLĄSKIEGO S.A. w Katowicach w Katowicach.
Prawdy oczywiste Kiedy zarejestrować działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Rachunek dochodu narodowego. Plan wykładu 1.Kategorie mierników skali działalności gospodarczej 2.PKB realny i nominalny 3.Wady PKB 4.Wzrost a rozwój.
TEORIE OSZCZĘDNOŚCI I INWESTYCJI Wykład 6 1. Teorie oszczędności i inwestycji 2  Zainteresowanie kapitałem i jego oszczędzaniem pojawiła się w połowie.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Zarządzanie systemami dystrybucji
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
DECYZJE CENOWE CENY ZEWNĘTRZNE. CENA Nazwa świadczenia kupującego w umowie sprzedaży: kwota pieniężna ustalona jako ekwiwalent nabywanej rzeczy. Rodzaje.
Tanie pożyczki na założenie lub rozwój firmy r Nowy Dwór Mazowiecki.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Pajęczynowy model równowagi rynkowej To jest pierwszy dynamiczny model. Wszystkie poprzednie to były modele statyczne. Model ten opisuje rynki, które.
Wartość rynkowa nieruchomości dr Małgorzata Zięba.
A.M. Zarzycka.  wartość produktu wyrażona w pieniądzu  miernik wartości (z punktu widzenia konsumenta)  instrument marketingu A.M. Zarzycka.
Renata Maciaszczyk Kamila Kutarba. Teoria gier a ekonomia: problem duopolu  Dupol- stan w którym dwaj producenci kontrolują łącznie cały rynek jakiegoś.
Planowanie podatkowe Paweł Satkiewicz doradca podatkowy Parulski i Wspólnicy Doradcy Podatkowi Warszawa 24 listopada 2011 r.
Elastyczność funkcji popytu
Dolnośląski Wojewódzki Urząd Pracy
MAKROEKONOMIA Dr Monika Wyrzykowska-Antkiewicz
Podstawy rachunkowości
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
Produkt krajowy brutto jako miara poziomu produkcji krajowej
Rachunkowość finansowa – część 8 Wynik finansowy – rachunek zysków i strat Karolina Bondarowska.
Profesor Stefan Markowski
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
[Tytuł – najlepiej aby jak najtrafniej oddawał opisywane rozwiązanie ]
Bądź częścią rozwiązania
Profesor Stefan Markowski
Oczekiwana przez inwestora stopa dochodu
1 Rachunkowość zarządcza.
Sprawność systemu rynkowego
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
LOGISTYKA – jest to dziedzina wiedzy z zakresu zarządzania ( przepływ ludzi , energii, wody) odnosi się do zarządzania dobrami w czasie i w przestrzeni.
Tytuł – [najlepiej aby jak najtrafniej oddawał opisywane rozwiązanie]
Podstawy teorii zachowania konsumentów
Temat - Organizacja przedsiębiorstwa i jego kapitały
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
Przychody i koszty działalności
Produkt i dochód narodowy
Miernik oceny działalności przedsiębiorstwa
Próg rentowności K. Bondarowska.
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
Zajęcia nr 2 – Ruch okrężny w gospodarce
Tytuł – [najlepiej aby jak najtrafniej oddawał opisywane rozwiązanie]
Mikroekonomia, cz. III Wykład 1.
Teoria produkcji.
Modele konkurencji rynkowej – konkurencja monopolistyczna
SPECJALNE STREFY EKONOMICZNE A WSPIERANIE NOWYCH INWESTYCJI
Zapis prezentacji:

Temat - Analiza kosztów działalności przedsiębiorstwa Doc. dr Bolesław Iwan Przedmiot – Mikroekonomia Studia Niestacjonarne. Rok I, Semestr 1. Kierunek – Turystyka i Rekreacja Temat - Analiza kosztów działalności przedsiębiorstwa

Wprowadzenie Koszty całkowite (TC – Total Costs) – są to wszystkie nakłady poniesione przez przedsiębiorstwo na produkcję towarów i usług wyrażone w pieniądzu. Analiza kosztów w każdym przedsiębiorstwie jest niezwykle ważna, ponieważ kierownictwo przedsiębiorstwa musi analizować miejsca powstawania kosztów i na tej podstawie podjąć działania zmierzające do ich obniżenia. Koszty przesądzają też o efektywności przedsiębiorstwa.

Cel wykładu Przewodnim problemem niniejszego wykładu jest analiza rodzajów kosztów występujących zarówno w przedsiębiorstwie produkcyjnym, jak i usługowym. Zadaniem studentów jest przyswojenie treści załączonego wykładu, celem zdobycia wiedzy o istocie kosztów przedsiębiorstwa i o rodzajach kosztów, o strukturze kosztów, o wpływie kosztów na efektywność przedsiębiorstw, o sposobach (drogach) obniżania kosztów. Na końcu wykładu podana zastała literatura przedmiotu. Studenci mogą więc poszerzyć swoją wiedzę studiując literaturę przedmiotu.

Dlaczego przedsiębiorstwa, gospodarstwa i inne organizacje przywiązują wielką wagę do analizy kosztów swojej działalności oraz do analizy struktury kosztów? Dlatego, że każdy wzrost kosztów produkcji i dystrybucji przy danej cenie towarów i usług oznacza spadek zysków przedsiębiorstw działających na rynku konkurencyjnym. Dlatego, że w gospodarce rynkowej przedsiębiorstw same decydują ile i czego będą produkować i sprzedawać, a to zależy od cen towarów i usług.

Dlatego, że podaż oferowanych towarów i usług zależy od kosztów jednostkowych, a zwłaszcza od kosztów krańcowych. Dlatego, że firmy muszą poszukiwać miejsc i możliwości obniżki kosztów swej działalności, gdyż koszty są jedną z przewag konkurencyjnych w gospodarce rynkowej.

Podstawowe kategorie kosztów A. Koszty całkowite (TC) Są to całkowite nakłady na produkcję wyrobów i usług wyrażone w ujęciu wartościowym. Koszty całkowite rosną wraz ze wzrostem ilości produkcji dóbr i usług. Jeżeli produkcja spada z jakiś powodów, to również zmniejszą się koszty całkowite. Jest to także całkowity wydatek pieniężny przedsiębiorstw konieczny do wytworzenia określonej ilości towarów i usług. Analiza kosztów przedsiębiorstw zawsze zmierza w tym kierunku by dowiedzieć gdzie powstają koszty przedsiębiorstwa oraz po to by na podstawie tej analizy podjąć działania do obniżenia kosztów do bardziej racjonalnego organizowania produkcji. Każdy wzrost nieuzasadnionych kosztów obniża zysk przedsiębiorstwa i pogarsza ich pozycję konkurencyjną.

B. KOSZTY STAŁE FC (FC – Fixed Costs) – zwane kosztami pośrednimi. Są to koszty, które przedsiębiorstwa i inne organizacje muszą ponosić niezależnie od wielkości produkcji. Nawet jeśli produkcja wynosi 0, to koszty te muszą być ponoszone. Są to koszty, które nie zmieniają się wraz ze zmianą wielkości produkcji Q.

Do kosztów FC zalicza się: - koszty administracji, - koszty ochrony i zabezpieczenia przedsiębiorstwa, - koszty konserwacji (budynków, maszyn, urządzeń), - czynsze dzierżawcze, - podatki od nieruchomości, - ubezpieczenia, podatki lokalne. FC : Q = AFC gdzie: FC = koszty stałe, Q = Liczba wyprodukowanych produktów, AFC (Average Fixed Costs) = Przeciętny koszt stały.

C. KOSZTY ZMIENNE VC (VC – Variable Costs) Koszty zmienne zmieniają się wraz ze zmianą wielkości Q. Jeśli Q rośnie to rosną koszty zmienne, a jeśli Q spada to zmniejszają się koszty zmienne. Są to składniki kosztów produkcji i dystrybucji towarów i usług poza kosztami stałymi. Do VC zalicza się: - koszty surowców, koszty materiałów pomocniczych, - koszty energii, - koszty gazu, - koszty innych nośników energii, - koszty zużytej wody, - koszty pracy (pracowników produkcyjnych).

VC : Q = AVC gdzie VC = koszty zmienne, Q = wytworzonych jednostek produktu, AVC = przeciętny koszt zmienny (Average Variable Cost). VC nazywają się inaczej kosztami bezpośrednimi, ponieważ one w sposób bezpośredni wpływają na wielkość produkcji dóbr i usług. Analiza VC ma na celu poszukiwanie możliwości racjonalnego zużycia energii, surowców, pracę po to by obniżyć koszty zmienne. Każda oszczędność surowców, energii wpływa na obniżenie kosztów zmiennych. Również każde zmniejszenie nakładów prac ludzkich przyczynia się do obniżenia kosztów. Przedsiębiorstwa dążą do wzrostu wydajności pracy ludzkiej.

Trzy elementy przyczyniające się do wzrostu wydajności pracy ludzkiej: • lepsza organizacja pracy (regularna dostawa, bez niepotrzebnych przerw), • mechanizacja, automatyzacja procesów wytwórczych, • lepsze techniczne uzbrojenie pracy ludzkiej (wyposażenie hali produkcyjnej). Praca ludzka = praca żywa Praca maszyn = praca uprzedmiotowiona

D. KOSZTY JEDNOSTKOWE (przeciętne) AC AC – Average Cost = koszt przeciętny P - AC = PP (zysk przeciętny) gdzie P = cena produktu, AC koszt jednostkowy produktu, PP – zysk przeciętny. Koszt przeciętny jest to koszt wytworzenia jednej jednostki towaru lub jednej jednostki usługi.

E. Koszty krańcowe (MC – Marginal Costs) Oblicza się je odejmując koszty wytworzenia tej 1 dodatkowej jednostki produkcji od kosztów poniesionych na dotychczasową produkcję. Koszty krańcowe są analizowane w tym celu, aby przedsiębiorstwo mogło wyznaczyć optimium ekonomiczne swojej wielkości produkcji. Przedsiębiorstwo zwiększa wolumen produkcji Q, aż do momentu kiedy koszt krańcowy nie zrówna się z ceną rynkową produktu, gdyż do tego momentu produkcja jest opłacalna dla przedsiębiorstwa i przedsiębiorca nie ponosi strat.

Koszty alternatywne Ekonomiści w swoich analizach obliczają więcej elementów kosztów niż księgowi, ponieważ księgowi liczą koszty tylko faktycznie poniesione przez przedsiębiorstwo. Ekonomiści rozszerzają analizę kosztów. Koszty alternatywne wyjaśniają różnicę między pełnymi kosztami ekonomicznymi, a kosztami księgowymi. Koszty alternatywne, nazywane są inaczej kosztami zaniechanych możliwości.

Koszt związany z decyzją dotyczącą tego z czego musimy zrezygnować podejmując inną alternatywną decyzję. Np. Zakładamy, że właściciel firmy komputerowej zyskał zysk w ciągu roku 50 tys. zł. - tak obliczyła księgowa. Jest to tzn. zysk księgowy = zysk pieniężny. W skład kosztów związanych z daną decyzją wchodzą zawsze koszty utraconych możliwości w związku nie podjęciem innej alternatywnej decyzji. Tak więc koszt alternatywny jest kosztem tego z czego musimy zrezygnować podejmując tę, a nie inną decyzję.

Literatura Begg D., Fisher S, Dornbush R.: Mikroekonomia. PWE. Warszawa 2007. Iwan B.: Planowanie marketingowe w turystyce. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Turystyki i języków obcych. Zeszyt 7 (1) 2011. Nasiłowski M.: System rynkowy. Podstawy mikro- i makroekonomii. Wyd. 6 zmienione. Wyd. Key Text. Warszawa 2011.