Produkcja ekologiczna czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i w Europie Ewa Koreleska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J. i J. Śniadeckich w Bydgoszczy Ogólnopolska konferencja naukowa „Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich” Wyższa Szkoła Gospodarki Bydgoszcz 2016
Plan wystąpienia Uzasadnienie wyboru tematu Założenia badawcze Rynek eko – podstawowe dane Przykłady przedsiębiorczości z wybranych krajów europejskich Wnioski
Specyfika żywności ekologicznej i jej rynku sposób wytwarzania żywności ekologicznej i ich oznakowanie, kontrola procesu produkcji, cena żywności ekologicznej w relacji do ceny produktów podobnych konwencjonalnych, kanały dystrybucji produktów ekologicznych, wielkość rynku żywności ekologicznej.
* - dane z roku 2011 Źródło: Opracowanie własne na podstawie Organic in Europe. Prospects and Developments 2016, IFOAM EU and FIBL, Brussels, The World of organic agriculture Statistics and Emerging Trends 2016, FiBL, IFOAM. Wyszczególnienie SzwajcariaAustria*Niemcy Wielka Brytania ChorwacjaPolska* Wydatki na eko żywność (EUR/osobę/rok) 221,512796,635,923,43,1 Obroty (mln EUR) Udział żywności ekologicznej (%) 7,16,54,4-2,20,3 Rynek żywności ekologicznej
Fot. E. Koreleska Szwajcaria
Fot. E. Koreleska Szwajcaria
Eselmuehle Fot. J. Wojdyło Niemcy
Fot. J. Wojdyło Niemcy
Źródło: Niemcy
Fot. E. Koreleska Austria
Chorwacja Fot. E. Koreleska
Chorwacja Fot. E. Koreleska
Wielka Brytania Fot. E. Koreleska
Wielka Brytani
Dziękuję za uwagę