Produkcja ekologiczna czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i w Europie Ewa Koreleska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
FERRO-TERM SP. Z O.O. ŁÓDŹ.
Advertisements

Starzenie się ludności a rozwój srebnej, białej, zielonej gospodarki
Adam Szczepanik i Marcin Wudarczyk SGH 2001
ENSPIRE EU Przedsiębiorczy zastrzyk dla Unii Europejskiej.
Historia Koła Rok założenia: 1994 r. Opiekun: dr Iwona Pawlas.
Tłumaczenie zagranicznych dokumentów o wykształceniu
Seminarium projektu ToI ENABLE, Kraków, Anna Kowalczyk Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Program Uczenie się przez całe życie Program Leonardo.
Możliwości eksportu na rynek rosyjski
Wykład: POPYT KREUJE PODAŻ - KEYNESOWSKI MODEL GOSPODARKI
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Międzynarodowa promocja polskich M E B L I Konferencja prasowa 12 grudnia 2011 r. Warszawa.
Dochód narodowy: definicje i rachunki
Zamówienia publiczne a innowacje
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
Wolność a wyniki gospodarcze ze szczególnym uwzględnieniem Polski.
Ekonomia polityczna migracji Polaków w ramach Unii Europejskiej Anna Barszcz.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
1 Investing in the New Europe Rozwój eCommerce w sektorze finansowym z perspektywy inwestora kapitałowego Krzysztof Kulig Partner Innova Capital Warszawa.
Ministerstwo Gospodarki
? krajobraz po czy przed burzą Rynek stali Andrzej Ciepiela
mgr inż. Grażyna Nachtman
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Czym się zajmujemy? Produkcja szerokiej gamy przetworów owocowo-warzywnych Dystrybucja Export -import.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Prezentacja projektu Education and awareness raising – the key to understand EU enlargement process.
Rola ośrodków naukowych jako stymulatora realizacji
Projekt finansowany z budżetu województwa Dolnośląskiego
Główne wyzwania społeczno- gospodarcze i proponowane kierunki działań Prof. Krzysztof Rybiński Rektor, Akademia Vistula.
Part-financed by the European Union (European Regional Development Fund) KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT DISKE Elbląski Park Technologiczny, 20 marca.
Polska europejskim centrum produkcji telewizorów
Konferencja Agrotravel 2011 Panel 1 KREOWANIE MARKI WIEJSKIEGO PRODUKTU TURYSTYCZNEGO.
Grupa LOTOS S.A. Bezpieczeństwo energetyczne, rynek, rozwój
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Polski konsument a nowości
Warszawa, 26 września 2014 Współpraca w ramach Nordycko-Bałtyckiej Sieci Obszarów Wiejskich Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Efektywność w strategiach energetycznych
Kto handluje z kim?.
  Wpływ kryzysu gospodarczego na sytuację młodzieży wiejskiej na rynku pracy w wybranych krajach Unii Europejskiej dr Ewa Kiryluk-Dryjska dr Agnieszka.
JERZY BUZEK POSEŁ DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO 7. Program Ramowy jako źródło finansowania rozwoju regionalnego, postępu technologicznego i innowacyjnego.
KOŁO NAUKOWE EKOLOGII ZWIERZĄT UNIWERSYTET TECHNOLOGICZNO – PRZYRODNICZY im. J. i J. ŚNIADECKICH w BYDGOSZCZY WYDZIAŁ HODOWLI I BIOLOGII ZWIERZĄT Zakład.
Wpływ lokalnej gospodarki na rozwój/innowacyjność przedsiębiorstw w aglomeracji konińskiej Dr Monika Matusiak Centrum Polityk Publicznych Uniwersytet Ekonomiczny.
Handel w polskiej polityce przemysłowej DR M A FALIŃSKI.
SPIS TREŚCI SPIS TREŚCI Wprowadzenie Wprowadzenie Wprowadzenie Założenia: Założenia: Rynek Rynek Rynek Dystrybucja Dystrybucja Dystrybucja Produkcja Produkcja.
Poznań, – Warsztaty ILIM. „Proste eUsługi dla ukształtowania i wzmocnienia sieci MŚP w Europie Środkowej”  Program dla Europy Środkowej ->
WPŁYW REALIZACJI REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO NA LATA (RPO WSL) NA ROZWÓJ SPOŁECZNO-GOSPODARCZY WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO.
Zintegrowany system gospodarki odpadami
Dr Sylwia Talar Katedra Międzynarodowych Stosunków Ekonomicznych
Perspektywy rozwoju ubezpieczeń ochrony prawnej w Polsce Jerzy Wieczorek Warszawa, 27 stycznia 2016 r.
Założenia – BMC#1 Busin ess Mod el Canv as #1 Kluczowe partnerstwa Główne działaniaWartość Relacje z klientamiKlienci Dostawcy mięsaProdukcja Reklamy.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Tytuł projektu How much BIO do we Reed? BioFood- from its produktion and marketing up to consumption Ile BIO potrzebujemy? Biożywność- od jej produkcji.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Rola próbnych obciążeń w diagnostyce konstrukcji mostowych w wybranych krajach Unii Europejskiej Piotr Olaszek Instytut Badawczy Dróg i Mostów.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
Euromarketing dr Anna M. Zarzycka Katedra Biznesu Międzynarodowego
Międzynarodowa konferencja „BADANIA NAUKOWE DLA PRZYSZŁOŚCI EUROPEJSKIEGO SEKTORA CUKROWNICZEGO” Bruksela, 4 kwietnia 2008 POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM.
STRUKTURA GEOGRAFICZNA POLSKA I JEJ SĄSIEDZI Wyk. xxx Ekonomia 3, grupa 4.
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Zielarstwo i fitoterapia
„Gospodarka i Społeczeństwo”   Zielone miejsca pracy w krajach Unii Europejskiej – studium empiryczne z zastosowaniem analizy regresji Barbara.
Juliusz Kotyński IBRKK Warszawa, 28 czerwca 2017 r.
Żywność ekologiczna.
Średnioroczne tempo wzrostu PKB na mieszkańca
Nazwiska autorów Afiliacje autorów
Sprzedawaj w Europie! Amazon i eBay od A do Z.
Sytuacja epizootyczna w zakresie wirusowych chorób ryb
dr hab. Natalia Letki (IS UW) mgr Katarzyna Zagórska (WNE UW)
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką.
Zapis prezentacji:

Produkcja ekologiczna czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i w Europie Ewa Koreleska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J. i J. Śniadeckich w Bydgoszczy Ogólnopolska konferencja naukowa „Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich” Wyższa Szkoła Gospodarki Bydgoszcz 2016

Plan wystąpienia Uzasadnienie wyboru tematu Założenia badawcze Rynek eko – podstawowe dane Przykłady przedsiębiorczości z wybranych krajów europejskich Wnioski

Specyfika żywności ekologicznej i jej rynku sposób wytwarzania żywności ekologicznej i ich oznakowanie, kontrola procesu produkcji, cena żywności ekologicznej w relacji do ceny produktów podobnych konwencjonalnych, kanały dystrybucji produktów ekologicznych, wielkość rynku żywności ekologicznej.

* - dane z roku 2011 Źródło: Opracowanie własne na podstawie Organic in Europe. Prospects and Developments 2016, IFOAM EU and FIBL, Brussels, The World of organic agriculture Statistics and Emerging Trends 2016, FiBL, IFOAM. Wyszczególnienie SzwajcariaAustria*Niemcy Wielka Brytania ChorwacjaPolska* Wydatki na eko żywność (EUR/osobę/rok) 221,512796,635,923,43,1 Obroty (mln EUR) Udział żywności ekologicznej (%) 7,16,54,4-2,20,3 Rynek żywności ekologicznej

Fot. E. Koreleska Szwajcaria

Fot. E. Koreleska Szwajcaria

Eselmuehle Fot. J. Wojdyło Niemcy

Fot. J. Wojdyło Niemcy

Źródło: Niemcy

Fot. E. Koreleska Austria

Chorwacja Fot. E. Koreleska

Chorwacja Fot. E. Koreleska

Wielka Brytania Fot. E. Koreleska

Wielka Brytani

Dziękuję za uwagę