Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Advertisements

WITAMINY.
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Witaminy mgr Paulina Siwik.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka. WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Nordic Walking Przygotowała: Małgorzata Kurek. Co to jest Nordic Walking? Nordic Walking jest ciekawą i przyjemną formą odpoczynku. Polega on na marszu.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
CZAS NA ZDROWIE.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Witaminki! Witaminki! Mieszkają w środku owoca i jarzynki.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
stanów fizjologicznych.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
BEZPIECZNY INTERNAUTA. Co powinniśmy wiedzieć o Internecie? INTERNET to ogólnoświatowa sieć łącząca komputery, między którymi można przekazywać dane w.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Bron biologiczna - nazywana inaczej bronią ``B``. Broń masowego rażenia, w skład której wchodzą różne drobnoustroje chorobotwórcze (wirusy, bakterie,
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Kanapki w naszej szkole
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Ortoreksja Czyli z czym to się je..
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Żelazo.
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
RUCH jest : potrzebą biologiczną zwierząt i ludzi,
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Wartości odżywcze orzechów.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Projekt „Piotrkowski Alarm Smogowy - Piotr_AS w akcji – edukacja ekologiczna mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego i powiatu piotrkowskiego”
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
Cukrzyca typu 1.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Witaminy.
Zapis prezentacji:

Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b

Witamina A Witamina A występuje w mleku, wątrobie, serach, żółtkach jaj, tłustej śmietanie, maśle, żółtych i pomarańczowych owocach oraz jarzynach, jak również w ciemnozielonych liściach warzyw. Niedobór powoduje choroby wzroku i skóry, zaburzenie wzrostu oraz częste infekcje.

Witamina D Witaminę D można znaleźć w mleku, żółtkach jaj, maśle, olejach roślinnych i rybach (tran, śledź, makrela, łosoś, sardynki w oleju, tuńczyk). Niedobór witaminy D powoduje krzywice, wypadanie zębów, osłabienie mięśni, powiększenie stawów kolanowych, kostek i dłoni.

Witamina E Witamina E występuje w olejach roślinnych, jajach, kiełkach pszenicy, marchewkach, orzechach, zielonolistnych warzywach. Niedobór powoduje choroby mięśni, skóry, wzroku i serca. Nadmiar powoduje zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia.

Witamina K Witamina K występuje w wątrobie, oleju sojowym, roślinach strączkowych, zielonoliściastych warzywach (np. kapusta, szpinak), pomidorach i truskawkach. Niedobór witaminy K powoduje słabą krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran, krwawienia i zaburzenia pracy jelit.

Witamina C Witamina C występuje w zielonych warzywach liściastych (np. natka, kiszona kapusta) pomidorach, paprykach, cytrusach i truskawkach. Niedobór powoduje krwawienie dziąseł, wypadanie zębów, osłabienie odporności organizmu, powolne gojenie się ran, ból stawów i nieprawidłowe zrastanie się kości.

Witamina B1 Witamina B1 wpływa na nasz układ nerwowy oraz na mięśnie. Występuje prawie wszędzie, szczególnie dużo jest jej w wieprzowinie, wątrobie, drożdżach, ziarnach zbóż, płatkach owsianych, orzechach i jarzynach. Niedobór wywołuje choroby układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego, osłabienie mięśni, bóle nóg oraz zapalenie stawów.

Witamina B2 Występuje w wątrobie, serach, grzybach, jajkach, dziczyźnie, rybach, fasoli, mleku, jogurcie, drożdżach, orzechach włoskich i różnych rodzajach mięs. Niedobór powoduje choroby skóry, pękanie kącików ust (zajady), zawroty głowy, zahamowanie wzrostu, zapalenie spojówek oraz obniżenie sprawności umysłowej.

Witamina B3 Witamina B3 znana również jako witamina PP występuje w produktach zwierzęcych, takich jak tłuste mięso, mleko i nabiał oraz orzechach ziemnych, nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, awokado i w śliwkach. Niedobór wywołuje choroby skóry, biegunka, osłabienie mięśni i ogólne zmęczenie. Nadmiar powoduje choroby skóry, nudności, wymioty i biegunkę.

Witamina B5 Witamina B5 przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczaniu i usprawnia. Występuje w mięsie, wątrobie, żółtkach jaj, produktach zbożowych, awokado, roślinach strączkowych(soja), granacie, malinach, grejpfrutach, bananach, pomarańczach i arbuzach. Niedobór wywołuje zaburzenia trawienia, skurcze mięśni, bóle stawów, siwienie i wypadanie włosów, pęknięcia w kącikach ust i oczu, zmęczenie i słabą odporność.

Witamina B6 Witamina B6 występuje w produktach zwierzęcych (mięso i produkty mleczne), zbożach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, bananach i ziemniakach. Niedobór powoduje choroby skóry i układu nerwowego oraz ogólne zmęczenie i rozdrażnienie. Nadmiar wywołuje bóle kończyn i zaburzenia czucia.

Witamina B7 Witamina B7 znana jest również jako witamina H. Występuje w nasionach roślin strączkowych (między innymi w soi, soczewicy i grochu), orzechach, żółtkach jaj i wątróbce, pełnoziarnistym pieczywie i płatkach. Niedobór powoduje zmiany skórne (zaczerwienienia, przebarwienia, wysuszenia i inne), osłabienie i wypadanie włosów, wypryski oraz rozdwajanie się paznokci.

Witamina B9 Witamina B9 występuje w zielonolistnych warzywach (natka, kapusta, szpinak, sałata, brokuły), żółtopomarańczowych owocach i warzywach, żółtkach jaj oraz w nasionach roślin strączkowych. Niedobór powoduje choroby układu pokarmowego, nerwowego i krążenia, biegunkę, osłabienie i depresję. Nadmiar wywołuje mdłości i utratę apetytu.

Witamina B12 Witamina B12 występuje w produktach mięsnych i podrobach, w owocach morza i rybach, serach i żółtkach jaj. Niedobór powoduje problemy z koncentracją i pamięcią, osłabienie, drętwienie i mrowienie kończyn oraz nerwobóle.

Piramida zdrowego żywienia Piramida zdrowego żywienia zawiera wskazówki, które pokazują nam, jak dobrać produkty w codziennym jadłospisie.

Chcesz być zdrowy, nie zapominaj o aktywności fizycznej!

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Foto: