Przewodnik po Hiszpanii i Rumunii
Hiszpania Położona na Półwyspie Iberyjskim. Od zachodu graniczy z Portugalią, a od wschodu, poprzez pasma Pirenejów, z Francją. Na południu graniczy z niewielkim terytorium brytyjskim, Gibraltarem. Hiszpania to znacznie więcej, niż kojarzone z nią corrida, tancerze flamenco, czy też zatłoczone plaże, ale imponujący i zróżnicowany kraj, którego północne krańce, bogate w zielone wzgórza, przypominają Irlandię, a południowe regiony pozwalają poczuć atmosferę marokańskich krajobrazów i architektury.
Hiszpanie umieją się bawić. Do późnych godzin wieczornych ulicami spacerują amatorzy dobrych trunków, jedzenia i muzyki. Będąc turystą nie musisz się martwić, gdzie pójść na kolację, bo ilość restauracji, barów, kawiarenek jest ogromna. Zaprowadzą nas do nich piękne zapachy i dźwięki flamenco czy pasodoble. Zazwyczaj poświęcają tyle samo energii na zabawę, ile na prace. Słynne słowo maniana oznaczające odkładanie wszystkiego do jutra wcale nie jest prawdą, ale Hiszpanie tu nie bardzo liczą się z czasem i raczej podporządkują obowiązki kontaktom towarzyskim, niż odwrotnie. Dla Hiszpanów najważniejsza jest rodzina. Są też głęboko związani ze swoim pueblo - miasteczkiem lub wioską rodzinną. Hiszpanie
Kuchnia hiszpańska Kuchnia hiszpańska jest bardzo specyficzna, bo opiera się na dawnych przepisach. W kuchni hiszpańskiej popularne są małe przekąski, Np. tapas, nazywane czasami pinchos, które obecne są w jadłospisach od XIX wieku. Początkowo były dodatkiem do sherry. Serwowane są w restauracjach jako dodatki do napojów. Z hiszpańskimi przyjaciółmi – przewodnikami można wybrać się na rajd po lokalach. Wchodzimy, a w każdym z nich na kontuarze, tysiące tapas w kilkunastu wersjach. Trudno znaleźć bardziej urozmaicone dania, zwłaszcza że każdy właściciel knajpki ma swoją specjalność.
Informacje ogólne Oficjalna nazwa: Królestwo Hiszpanii Powierzchnia: km2 Ludność: ; na 1 km2 77 Stolica: Madryt Ustrój: monarchia parlamentarna Waluta: euro Język: kastylijski hiszpański (urzędowy), kataloński, galicyjski, baskijski Religie: chrześcijaństwo (katolicyzm 99%)
Rumunia Jest to piękny kraj, możemy tam liczyć na wielką gościnność i szacunek. Kobiety nadal całuje się w rękę. W wielu miejscach spotkamy mieszkańców w regionalnych strojach, które noszone są nie tylko na potrzeby turystyki, ale dlatego, że folklor jest tam bardzo żywy i otoczony staranną opieką. Mówi się, że Rumun poradzi sobie w każdej sytuacji. Szczególne znaczenie dla rumuńskiej kultury ma muzyka, żywa i skoczna grana na fujarkach, fletniach, piszczałkach i cymbałkach. Jest ona doskonale wkomponowana w krajobraz rumuńskich miasteczek, opisując ich nastrój.
Kuchnia rumuńska przypomina nieco kuchnię śródziemnomorską. Rumuni uwielbiają jeść mięso grillowane, głównie wieprzowinę, wołowinę i drób. Do ich przysmaków należą też potrawy mączne, warzywa i owoce. Warto podkreślić fakt, że kuchnia rumuńska oferuje najsmaczniejsze potrawy z całej kuchni bałkańskiej. W kraju tym raczej nie serwuje się dań z ryb morskich, ale w menu większości restauracji znajdziemy dania z ryb słodkowodnych.
Maramuresz Maramuresz to znów folklor w strojach, rękodziele, architekturze, obrzędach i śpiewie.Wiejskie budownictwo drewniane to ludowy majstersztyk - strzeliste cerkwie, ozdobne, rzeźbione bramy i zagrody. Najciekawiej prezentują się wioski w dolinie Izy i na południe od Sigetu. Wybrzeże Morza Czarnego jest dobrze zagospodarowane. Oferuje piaszczyste plaże, nowoczesne hotele, restauracje i promenady w zadbanych kurortach. Rumunia to też balneoterapia i jedna trzecia europejskich źródeł, z których można skorzystać w wielu uzdrowiskach.
Informacje ogólne Oficjalna nazwa: Republika Rumunii Powierzchnia: km2 Ludność: ; na 1 km2 95 Stolica: Bukareszt Ustrój: republika Waluta: 1 leja = 100 bani Język: rumuński (urzędowy), węgierski, niemiecki Religie: chrześcijaństwo (Rumuński Kościół Ortodoksyjny 70%, katolicy 6%, protestanci 6%), pozostałe 18%
Klaudia Steć i Nika Rysińska