Trendy w procesach fermentacyjnych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Międzywydziałowe Koło Naukowe EuroProjekt
Advertisements

I Geneza parków 1948r – powstanie pierwszego parku technologicznego w Menlo Park (USA) 1951r – Stanford Research Park na Uniwersytecie.
Doświadczenia z budowania relacji między Wydziałem Ekonomiczno-Socjologicznym UŁ a jej otoczeniem – koncepcja Wydziałowej Rady Biznesu Dr Agnieszka Kurczewska,
1 Największy projekt edukacyjny w Europie Studia podyplomowe dla kadr zarządzających i pracowników przedsiębiorstw.
30 listopada listopada DZIAŁANIA NA RZECZ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI AKADEMICKIEJ.
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Surowce do produkcji piwa Słód, chmiel, drożdże, woda
Prowadzenie dokumentacji
POLITECHNIKA ŚLĄSKA w Gliwicach WYDZIAŁ ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA Instytut Ekonomii i Informatyki.
POLITECHNIKA ŚLĄSKA w Gliwicach WYDZIAŁ ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA Katedra Ekonomii i Finansów Kierownik Katedry: dr hab. inż. Marian Turek, prof. nzw.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Jakością Procesów i Produktów kierownik katedry: dr hab. Paweł.
POLITECHNIKA ŚLĄSKA w Gliwicach WYDZIAŁ ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA Katedra Stosowanych Nauk Społecznych.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Stosowanych Nauk Społecznych Kierownik Katedry: dr hab. Jacek Rąb, prof. nzw.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Krzysztof B. Matusiak PRZEDSIĘBIORCZA UCZELNIA, PRZEDSIĘBIORCZY PROFESOR, PRZEDSIĘBIORCZY STUDENT - wyzwania współczesności - Opole, 28 stycznia 2010.
Slajd początkowy z animacją, animacja uruchamia się automatycznie po włączeniu tryby prezentacji 1 1.
PROGRAM UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Wodzisław Śląski, 7 marca 2013r.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Nasze Koło Naukowe istnieje od 2008 roku za sprawą głodnych wiedzy studentów oraz zaangażowania Pani dr inż. Małgorzaty Zajdel W grudniu 2008 roku EuroProjekt.
Jeżeli: Jesteś absolwentem uczelni wyższej i pragniesz zdobyć nowe, obecnie bardzo poszukiwane na rynku umiejętności praktyczne oraz wiedzę z obszaru zarządzania.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Szkolnictwo Wyższe i Nauka Priorytet IV Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Departament Wdrożeń i.
W ramach projektu III sektor dla wolontariatu Joanna Czabajska Szkolenie jest realizowane w ramach projektu pn.: III sektor dla wolontariatu finansowanego.
Działania w celu zwiększenia kompetencji przyszłych pracowników KGHM
Szczecin, 15 kwietnia 2013 r. Katedra Organizacji i Zarządzania Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytet Szczeciński Specjalność: Kompetencje.
SPOTKANIE WARSZTATOWE
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
GOSPODARKA PRZESTRZENNA
Kształcenie inżynierów z perspektywy AGH
Instytut na rzecz Ekorozwoju
Nowa jakość doskonalenia – wsparcie rozwoju szkół w powiecie mieleckim POWIAT MIELECKI / CENTRUM KSZTAŁCENIA PRAKTYCZNEGO I DOSKONALENIA NAUCZYCIELI Wspomaganie.
Operacja Sukces to unikatowy w skali kraju projekt finansowany z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej mający na celu reformę programu studiów na.
Prezentacja projektów realizowanych przez BIURO KARIER STUDENCKICH POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ Forum Pracodawców Automatyki, Elektroniki i Informatyki 2014 Gliwice,
Model łańcucha wartości
Transport i logistyka Studia I stopnia Katedra Transportu.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
UNIWERSYTET WROCŁAWSKI INSTYTUT HISTORYCZNY SPECJALNOŚĆ ZAWODOWA NA STUDIACH HISTORYCZNYCH SPECJALNOŚĆ ZAWODOWA NA STUDIACH HISTORYCZNYCH DOKUMENTALISTYKA.
SOCJOLOGIA WYDZIAŁ NAUK ZDROWIU I NAUK SPOŁECZNYCH KIERUNEK SOCJOLOGIA KATEDRA NAUK HUMNISTYCZNYCH I SPOŁECZNYCH.
Transport i logistyka Studia II stopnia Katedra Transportu.
studia trzeciego stopnia (doktoranckie) studia drugiego stopnia (magisterskie) stacjonarne i niestacjonarne studia pierwszego stopnia (inżynierskie)
Fundusze UE na badania i rozwój w latach Bartosz Kozicki Departament Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego UMWP Konferencja końcowa projektu.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem i Organizacji Produkcji Kierownik Katedry: prof.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dlaczego warto? wykształcenie inżynierskie + poszukiwane na rynku pracy specjalności ciekawa i dobrze płatna praca po studiach.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
WYDZIAŁ EKONOMICZNY KIERUNEK LOGISTYKA Autor logo: p. Andrzej Czyczyło.
Erasmus Day 2015 Katarzyna Jezierska. ERASMUS+ Program Erasmus+ oferuje wsparcie finansowe dla instytucji i organizacji działających w obszarze edukacji.
1 Instytut Techniczny Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim Konferencja: Lubuskie Centrum Innowacji, styczeń
Lubuska Rada Innowacji, Sulechów, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie Edukacja i działalność badawczo-rozwojowa dla innowacji.
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
DWUJĘZYCZNA OBSŁUGA FIRMY NA POTRZEBY RYNKU MIĘDZYNARODOWEGO Uniwersytet w Białymstoku OFERTA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH.
Wrocław, wrzesień Sprawozdanie z wykonania budżetu za I półrocze 2010 roku Departament Europejskiego Funduszu Społecznego i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
II stopień - Logistyka Specjalność: Zarządzanie Łańcuchem Dostaw.
Politechnika Krakowska Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej Kierunek Inżynieria Chemiczna i Procesowa Inżynieria chemiczna i procesowa jest dyscypliną.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Studiujesz – praktykuj.
KIERUNEK LOGISTYKA WYDZIAŁ EKONOMICZNY
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
Studiuj Zarządzanie – to praca z ludźmi
I ZARZĄDZANIE W BIZNESIE
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
SPECJALNOŚĆ - ZARZĄDZANIE PUBLICZNE studia II stopnia
Zarządzanie Łańcuchem Dostaw
Edytorstwo naukowe.
Działania związane z Dolnośląskimi Inteligentnymi Specjalizacjami
Zapis prezentacji:

Trendy w procesach fermentacyjnych 2017-04-28 Trendy w procesach fermentacyjnych  - na przykładzie współpracy z Browarem Stu Mostów dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska, prof. nadzw.

Procesy fermentacji etanolowej Trendy w procesach fermentacyjnych główne obszary badań Zakładu Technologii Fermentacji, WNoŻ Waloryzacja odpadów do etanolu Technologia gorzelnictwa Technologia winiarstwa Procesy fermentacji etanolowej Technologia produkcji cydrów Technologia piwowarstwa Technologia produkcji miodów pitnych

Kierunki badań realizowanych w Zakładzie Technologii Fermentacji, WNoŻ w obszarach: technologia gorzelnictwa i waloryzacja odpadów przemysłu spożywczego do produkcji etanolu Opracowaniem nowoczesnych metod produkcji etanolu oraz wykorzystaniem tradycyjnych i niekonwencjonalnych surowców i drożdży Biologiczną konwersją odpadów ligninocelulozowych do etanolu Produkcja bioetanolu z odpadów przemysłu spożywczego ( m.in.. piekarskich, piwowarskich, ziemniaczanych) z zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych (wykorzystanie enzymów wspomagających proces zacierania, procesy jednoczesnego scukrzania i fermentacji, zastosowanie amylaz hydrolizujących skrobię natywną oraz niekonwencjonalnych metod wstępnej obróbki surowca). Wykorzystanie grzybów strzępkowych jako biokatalizatora w produkcji etanolu z jednoczesnym wytworzeniem biomasy paszowej. Zintegrowane i bezodpadowe technologie produkcji etanolu z produkcją wartościowych produktów ubocznych (komponenty paszowe) przy użyciu niekonwencjonalnych surowców (np. odpady przemysłu spożywczego, nasiona roślin strączkowych).

Kierunki badań realizowanych w Zakładzie Technologii Fermentacji, WNoŻ Kształtowanie jakości win, cydrów i innych napojów niskoalkoholowych: ocena owoców, miazgi, moszczu dobór szczepów drożdży, bakterii mlekowych i materiałów pomocniczych (pożywek, enzymów, środków klarujących) dobór i kontrola parametrów procesu technologicznego . ZTF oferuje: - wykonywanie analiz surowców winiarskich, półproduktów oraz produktów gotowych (tj. wina, cydr i inne) m.in.: zawartość ekstraktu, kwasowość ogólna, kwasowość lotna, zawartość etanolu, zawartość ubocznych produktów fermentacji konsultacje technologiczne, opracowanie receptur produktów, doradztwo w zakresie organizacji laboratorium zakładowego Współpraca z: Winnicą Wzgórz Trzebnickich, Winnicą De Sas, Winnicami Jaworek, Winnicą Świdnicką w zakresie realizacji zajęć dydaktycznych, prac magisterskich, praktyk studenckich, badań naukowych (pracownicy ZTF są wykonawcami projektu NCN "Analiza czynników kształtujących jakość winogron i win"), a także szkoleń i seminariów dla winiarzy

Kierunki badań realizowanych w Zakładzie Technologii Fermentacji, WNoŻ w obszarze- słodownictwo i technologia piwowarstwa możliwości wykorzystania nietypowych surowców w piwowarstwie (ziarno pszenicy, żyta, pszenżyta, sorgo, gryki, kukurydzy niebieskiej). opracowanie receptury oraz sposobu warzenia piw specjalnych wpływ podwyższonego stężenia brzeczki słodowej na utrzymanie cech biotechnologicznych drożdży piwowarskich dolnej i górnej fermentacji, dobór szczepu drożdży Geotrichum candidum do ograniczania epifitycznej mikroflory ziarna jęczmienia browarnego w trakcie słodowania, ocena wpływu mykotoksyn tworzonych przez mikroflorę na zdolność wzrostu i aktywność fermentacyjną drożdży piwowarskich dolnej i górnej fermentacji wpływ cech odmianowych jęczmienia na przydatność słodowniczą ziarna (od jęczmienia nagiego po null-lox), wpływ czasu kiełkowania ziarna na cechy użytkowe słodów typu pilzneńskiego, wpływ zabiegów agrotechnicznych (np. nawożenie, herbicydy, nawadnianie roślin, nawożenie dolistne roślin) na przydatność słodowniczą ziarna jęczmienia, wpływ surowców niesłodowanych na skład brzeczek piwnych oraz koncentratów słodowych typu spożywczego, optymalizacja procesów otrzymywania brzeczek do produkcji koncentratów spożywczych,

Nauka - praktyce na podstawie współpracy z Browarem Stu Mostów

Browary we Wrocławiu

Projekt w ramach III edycji Miejskiego Programu Wsparcia Współpracy Partnerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Sektora Aktywności Gospodarczej „MOZART” ,, Zagospodarowanie produktów ubocznych (wysłodzin) powstających przy produkcji piwa w Browarze Stu Mostów, w kierunku tworzenia nowych produktów spożywczych” (01.10.2014 r. - 30.09.2015 r. ) ,

Analiza gotowego produktu Schemat produkcji piwa Wysłodziny/ młóto Analiza gotowego produktu

Młóto piwowarskie - utrwalone w warunkach laboratoryjnych Charakterystyka wysuszonego młóta sucha masa 94 -96%, białko 15-20%, włókno 11-17% ,

Współpraca w ramach partnerstwa zainicjowała podjęcie nowych działań badawczo rozwojowych w kierunkach:   Młóto jako nowa żywność funkcjonalna, Produkty zbożowe z dodatkiem młóta piwowarskiego, Zagospodarowanie młóta piwowarskiego do produkcji enzymów proteolitycznych, Biodegradacja nietypowych odpadów z udziałem hydrolaz grzybów strzępkowych, Zagospodarowanie młóta piwowarskiego do produkcji bioetanolu, Zagospodarowanie młóta piwowarskiego do produkcji biowęgla Ocena zdolności adsorpcyjnych biowegla wytworzonego na bazie młóta piwowarskiego.

Analiza piw zgodnie z analityką EBC Kompleksowa analiza piwa metodą spektroskopii w zakresie bliskiej podczerwieni (NIR) : Alkohol [%]v/v Alkohol [%]w/w Ekstrakt pozorny [%]w/w Ekstrakt rzeczywisty [%]w/w ADF [%]w/w RDF – ST rzeczywisty stopień odfermentowania brzeczki Ekstrakt brzeczki - % Plato Barwa piwa wg. jednostek EBC

Efekty współpracy w ramach projektu ze studentami WNoŻ projekt badawczy Studenckiego Koła Naukowego Browarników pracującego przy Zakładzie Technologii Fermentacji XX Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych i XXXII Sejmik SKN, 2015, Wrocław, ,,Młóto piwowarskie – produkt uboczny o dużym potencjale’’ prace dyplomowe studentów: 1 praca inżynierska, 2 prace magisterskie 2014/15 1 praca inżynierska , 4 magisterskie 2015/16 W ramach zajęć dla studentów Specjalizacji ,,Technologia Fermentacji’’ odbyły się dodatkowe zajęcia terenowe w Browarze Stu Mostów.

Program stażowo/szkoleniowy dla Studentów Wydziału Nauk o Żywności w Browarze Stu Mostów Opracowano wspólny: program szkoleniowy, procedurę rekrutacji studentów oraz wzór odpowiednich dokumentów umożliwiających nawiązanie tego typu współpracy, Przeprowadzono pierwszą edycji projektu w praktyce w roku akademickim 2014/15 Efekty :  Program pozwala na bardziej efektywny proces rekrutacji nowych stażystów, pracowników. Student zwiększa soje kompetencje i umiejętności dzięki czemu wzrastają jego szanse na zatrudnienie. 20 uczestników 12 kandydatów 9 stażystów 3 pracowników

Pierwsze w Polsce studia podyplomowe ,,Technologia piwowarstwa’’ 2016/17 organizowane są przez Zakład Technologii Fermentacji Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. kierowane są do absolwentów szkół wyższych szczególnie kierunków związanych z technologią żywności i pokrewnych, pasjonatów, potencjalnych właścicieli i pracowników minibrowarów i browarów. realizowane są przez pracowników naukowo-dydaktycznych oraz praktyków – specjalistów w zakresie technologii produkcji piwa, analizy instrumentalnej i sensorycznej, projektowania, ekonomii, prawa. Czas trwania: 2 semestry (październik 2016 – czerwiec 2017) Całkowity wymiar zajęć: 200 godzin (zjazdy sobota/niedziela) Partner strategiczny z przemysłu – Browar Stu Mostów Patronat Honorowy – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich

Pierwsze sympozjum EBC w Polsce EBC- European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa – międzynarodowa instytucja zajmująca się technicznymi, technologicznymi i naukowymi aspektami piwowarstwa, określająca normy przygotowania słodu i warzenia piwa. EBC Symposium 2016 Grupa EBC Brewing Science 11 th Technical Meeting 2016 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności ul. J. Chełmońskiego 37/41 , 21 września 2016, godz. 8.30-17.30 Wykłady naukowe Zwiedzania Wydziału Nauk o Żywności Browar Stu Mostów, Wrocław, Polska Uruchomienie wspólnego projektu Schöps (Browar Stu Mostów, Brauerei Distelhäuser i EBC) 

Dziękuję za uwagę zapraszam do współpracy z Zakładem Technologii Fermentacji dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska, prof. nadzw. Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl tel. 71 320 7764 Joanna Kawa-Rygielska joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl tel. 71 320 7764 Zakład Technologii Fermentacji Wydział Nauk o Żywności Ul. Chełmońskiego 37 Wrocław www.up.wroc.pl