PRZEGLĄD PRASY 13 marca 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) 342-13-45; fax. (41) 344-60-46 rzecznik.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

innowacyjna wielkopolska
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Grupy producentów rolnych
UE wspiera odnawialne źródła energii
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Leśny Krąg Naturalna Przedsiębiorczość w Leśnym Kręgu.
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
III Forum Gospodarcze Województwa Kujawsko-Pomorskiego Toruń, 28 maja 2003r.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
Trasa turystyczna.
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
1 KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA Wierzba – świętokrzyski las energii. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, z Europejskiego Funduszu Społecznego.
I FORUM FUNDUSZY EUROPEJSKICH Fundusze Europejskie – efekty, możliwości i perspektywy Program Bloku Finansowego PIENIĄDZ ROBI PIENIĄDZ… Czyli rola i wsparcie.
Kobiety w LGD LGD Kobietom I ŚLĘŻAŃSKIE FORUM KOBIET.
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
W ramach projektu III sektor dla wolontariatu Joanna Czabajska Szkolenie jest realizowane w ramach projektu pn.: III sektor dla wolontariatu finansowanego.
Poprawa jakości powietrza jednym z kluczowych ekologicznych wyzwań w Regionalnym Programie Operacyjnym Województwa Śląskiego na lata Katowice,
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
20 LAT DEMOKRACJI W GMINIE SOBKÓW
Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania Prezentacja funkcjonowania Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania w II schemacie Pilotażowego Programu.
PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.
Konferencja współfinansowana ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego Konferencja.
Wielkopolskie Regionalny Program Operacyjny 2007 – 2013 Priorytet II Infrastruktura Komunikacyjna Działanie 2.7 Infrastruktura społeczeństwa informacyjnego.
C O KAŻDY PRZEDSIĘBIORCA O ŚRODKACH UNIJNYCH WIEDZIEĆ POWINIEN ! M ARCIN K OWALSKI Wrocław, dnia
Kazimierz Dolny, 29 października 2014 r. III K ONWENT M ARSZAŁKÓW W OJEWÓDZTW RP INFORMACJA O DZIAŁALNOŚCI KONWENTU MARSZAŁKÓW WOJEWÓDZTW RP W LATACH
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.
Wybór przedstawicieli organizacji pozarządowych do Komitetu Monitorującego Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata
1 Spotkanie inauguracyjne oddziału firmy PPOR Zdzisław Kochanowicz.
RPO dla Mazowsza #RPO wyjście z grupy regionów słabiej rozwiniętych silne zróżnicowania wewnętrzne Szczególna sytuacja województwa mazowieckiego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
REALIZACJA PLANU DZIAŁANIA KSOW WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE stan na r.
Krajowe i regionalne programy operacyjnego na lata wsparcie rozwoju infrastruktury na obszarach wiejskich. Pani Agnieszka Dawydzik, Dyrektor.
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Projekty na rzecz rozwoju świętokrzyskiej kultury i turystyki w kontekście współpracy LGD - ENKOLPION Fundacja Enkolpion Instytut Kultury Regionalnej i.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” przyczynia się do wzrostu atrakcyjności i rozwoju gospodarczego całego obszaru poprzez aktywizację.
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
PI 4a - Wspieranie wytwarzania i dystrybucji energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych Cel szczegółowy: zwiększony udział energii ze źródeł odnawialnych.
WNIOSEK O PRZYZNANIE POMOCY na operacje typu „Budowa lub modernizacja dróg lokalnych” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji związanych z tworzeniem,
SPOTKANIE INFORMACYJNE DLA PRZEDSIĘBIORCZYCH - ROZWÓJ FIRMY W OPARCIU O ŚRODKI UNIJNE Legnicki Park Technologiczny LETIA S.A przygotowała: Aleksandra Kukuła.
PRZEGLĄD PRASY 25 lutego 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
Spotkanie ROT 29 kwietnia 2016r.. Monitoring inteligentnych specjalizacji województwa śląskiego Uwarunkowania: w Regionalnej Strategii Województwa Śląskiego.
Początek XIX wieku Wielkoprzestrzenne koncepcje- Zagłębie Staropolskie Plany regulacyjne miast Plany zabudowy 1932 r.-powstanie Biura Planów Regionalnych.
PRZEGLĄD PRASY 14 marca 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
PRZEGLĄD PRASY 21 marca 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
PRZEGLĄD PRASY 14 maja 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
PRZEGLĄD PRASY 5 marca 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
P RZEDSIĘBIORCZOŚĆ W KONTEKŚCIE WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ - TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ P RZEDSIĘBIORCZOŚĆ W KONTEKŚCIE WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ - TERAŹNIEJSZOŚĆ.
PRZEGLĄD PRASY 20 lutego 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
PRZEGLĄD PRASY 7 stycznia 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41)
PRZEGLĄD PRASY 28 marca 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
PRZEGLĄD PRASY 24 kwietnia 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41)
1 Wprowadzenie Dostępne środki z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności w latach
PRZEGLĄD PRASY 8 stycznia 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41)
PRZEGLĄD PRASY 15 lutego 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
„Fundusze europejskie dla przedsiębiorców, szansa, czy mit”
Prawo wodne oraz Program Operacyjny
Środki UE z perspektywy w województwie kujawsko-pomorskim
Gdzie szukać informacji o Funduszach Europejskich ?

Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podsumowanie kwestii związanych z przyznawaniem dodatkowych środków przeznaczonych na operacje dotyczące rozwoju przedsiębiorczości.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

PRZEGLĄD PRASY 13 marca 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik prasowy tel. (41) Zeskanuj kod QR i przeczytaj przegląd prasy w Serwisie Biura Prasowego

PORTAL „E-VIVE.PL” Regionalne i tradycyjne dziedzictwo kulinarne - nowi producenci w sieci i na liście ministerialnej Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie dostało się sześciu nowych producentów, a na elitarną listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dodano ostatnio cztery kolejne produkty z naszego regionu. W wtorek (12.02) zostaną wręczone certyfikaty dla nowych członków sieci oraz Laury Tradycji za wpis na ministerialną listę. Uroczystość wręczenia certyfikatów i laurów zaplanowano o godzinie 12 w Hotelu Dwór Dwikozy, w Dwikozach, który właśnie dostał się do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Sieć, która promuje świętokrzyskie zagłębie tradycji kulinarnej działa w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Liczy sobie około 60 członków: hoteli, mleczarni, gospodarstw agroturystycznych, gospodarstw rybackich, piekarni, sklepów, restauracji, producentów miodów, wędlin żywności, restauracji.

SERWIS INTERNETOWY RADIA „KIELCE” Powiększa się Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego 6 nowych członków przyjęto do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. W Hotelu "Dwór Dwikozy", koło Sandomierza odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów. Obecnie, w sieci jest 68 podmiotów. To m.in. piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, firmy związane z rolnictwem, restauracje, spółdzielnie, fundacje i stowarzyszenia. Sieć ma promować lokalne artykuły spożywcze oraz żywność, opartą na naturalnych składnikach - powiedziała Barbara Kubiecka - Wender z Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach. Jej członkowie mogą posługiwać się specjalnym znakiem, dzięki któremu produkty są łatwiej rozpoznawalne przez klientów. Nowymi członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są: Piekarnia "Dobrowolski" z Kielc, Specjalistyczne Przedsiębiorstwo Ogrodnicze "Twój Ogród" ze Starachowic, Winnica Płochockich z Daromina, w gminie Wilczyce, Pasieka Rodzinna "Prawdziwe Miody" z Kazimierzy Wielkiej, Hotel "Dwór Dwikozy" i Fundacja "Domy Wspólnoty Chleb Życia". Podczas dzisiejszego spotkania, wręczono również 4 Laury Tradycji, za wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Znalazło się na niej: masło chmielnickie, burocorz bogoryjski, udziec dworski z Kunowa i pasztetowa radoszycka. Spis produktów tradycyjnych naszego regionu liczy 58 niepowtarzalnych smakołyków, opartych na tradycyjnych recepturach i składnikach pochodzących z Ziemi Świętokrzyskiej.

PORTAL „ONET.PL” str. 1/2 Nowe produkty w sieci dziedzictwa kulinarnego Cztery nowe potrawy na liście produktów tradycyjnych i sześciu nowych producentów w sieci dziedzictwa kulinarnego ma od wtorku województwo świętokrzyskie. Uroczystość wręczenia certyfikatów i laurów odbyła się we wtorek w Hotelu Dwór Dwikozy, który jest jednym z nowych podmiotów zakwalifikowanych do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. - To sieć promująca świętokrzyskie zagłębie tradycji kulinarnej, która działa w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Należą do niej m.in. hotele, mleczarnie, gospodarstwa agroturystyczne i rybackie, piekarnie, sklepy, restauracje i producenci miodów czy wędlin. Wszystkie podmioty łączy świętokrzyska żywność, oparta na naturalnych, lokalnych produktach - poinformowała rzecznik Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego Iwona Sinkiewicz-Potaczała. Na liście sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, oprócz Hotelu Dwór Dwikozy, serwującego tradycyjne sandomierskie potrawy, od wtorku znalazły się: kielecka Piekarnia R. Dobrowolski (wypiekająca pieczywo na naturalnych zakwasach i bez konserwantów), starachowicka przetwórnia owoców SPO Twój Ogród (produkująca dżemy i konfitury z lokalnych owoców, bez chemicznych konserwantów, pektyn i aromatów), Winnica Płochockich z Daromina (wytwarzająca wina białe, różowe i czerwone tylko z własnych winogron) oraz pasieka Prawdziwe Miody z Kazimierzy Małej (specjalizuje się w miodach kwiatowych i spadziowych).

PORTAL „ONET.PL” str. 2/2 Nowe produkty w sieci dziedzictwa kulinarnego Do sieci świętokrzyskiego dziedzictwa kulinarnego dołączyła także przetwórnia Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia z Jonokowic, która bazuje na recepturach pochodzących ze starych książek kucharskich lub z przekazów starszych osób związanych z regionem. Dużym uznaniem cieszą się m.in. produkowane przez fundację ser jabłeczny i konfitura z jarzębiny, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych. Wtorkowa gala w Dwikozach była także okazją do wręczenia certyfikatów kolejnym czterem świętokrzyskim produktom, które znalazły się na Liści Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Otrzymały je: tradycyjnie wytwarzane masło chmielnickie, udziec dworski z Kunowa – szynka pieczona wieprzowa, pasztetowa radoszycka oraz burocorz bogoryjski, czyli placek z dodatkiem buraka cukrowego. W sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie działa obecnie około 60 podmiotów, na liście produktów tradycyjnych MRiRW jest 58 potraw z regionu świętokrzyskiego.

SERWIS INTERNETOWY ZWIĄZKU WOJEWÓDZTW RP 170 mln euro więcej z UE dla świętokrzyskiego 1 mld 168 mln euro otrzyma w latach Świętokrzyskie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego. To ponad 170 mln euro więcej, niż wcześniej zakładał resort rozwoju regionalnego - poinformował marszałek Adam Jarubas. Marszałek województwa świętokrzyskiego Adam Jarubas spotkał się w Warszawie z minister rozwoju regionalnego Elżbietą Bieńkowską, która zadeklarowała zwiększenie przewidywanego budżetu dla województwa świętokrzyskiego o 17 proc. Z dotychczasowego podziału wynikało, że regionalny program operacyjny w latach otrzyma 998 mln euro unijnego wsparcia. O zwiększenie unijnej pomocy apelowali do MRR świętokrzyscy parlamentarzyści i władze regionu. Udało im się przekonać minister Bieńkowską, że potrzeby i potencjał regionu są zdecydowanie większe. "Pieniądze na pewno zostaną wykorzystane na niwelowanie różnic gospodarczych między województwem świętokrzyskim a bardziej rozwiniętymi regionami. Nadal mamy dużo do zrobienia jeśli idzie o spójną infrastrukturę komunikacyjną i transportową, politykę środowiskową połączoną z efektywnym wykorzystaniem energii, wsparcie przedsiębiorstw czy rozwój turystyki" - powiedział Jarubas. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego poinformowało, że środowe spotkanie z marszałkiem województwa świętokrzyskiego było jednym z cyklu konsultacji z władzami regionalnymi. Dotyczą one podziału środków europejskich w latach na poszczególne województwa. "Zakładamy, że konsultacje potrwają do końca bieżącego roku. Obecnie prowadzone rozmowy dotyczą podziału dodatkowych środków, które będą przede wszystkim kierowane do wskazanych przez samorządy województw obszarów wymagających specjalnego wsparcia" - poinformował rzecznik ministerstwa Piotr Popa.