Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Zdrowe i bezpieczne miejsce pracy Dobre dla Ciebie. Dobre dla firmy.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
BEZPIECZEŃSTWO EKSPLOATACJI MASZYN, URZĄDZEŃ I BUDYNKÓW
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Jakość żywności w Polsce
OGÓLNOPOLSKA KAMPANIA SPOŁECZNA Z OKAZJI ŚWIATOWEGO DNIA BEZ TYTONIU
Zdrowy styl życia Zdrowy styl życia Autor: Martyna Ignaszewska Kl.VI
28 kwietnia ŚWIATOWY DZIEŃ
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
Jakub Szota Częstochowa 2012
Partnerstwo dla prewencji Kampania „Zdrowe i bezpieczne miejsce pracy” 2012–2013 Nazwisko i tytuł mówcy Data | Nazwa wydarzenia.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Sprawozdanie z realizacji akcji ,, Przedszkolak Pełen Zdrowia’’
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
KAMPANIA SPOŁECZNA KIBICUJ ZDROWIU. W związku z organizacją Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012, Główny Inspektorat Sanitarny w partnerstwie.
Epidemiologia 2  każdego roku, na całym świecie, ulega zakażeniu HIV ok. 5 mln. osób, a ok. 3 mln. umiera na AIDS.  ok. 40 mln. osób na świecie żyje.
Jak powinniśmy się odżywiać?
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji
Rok szkolny 2011/2012.
Czym jest zdrowie?.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
„Panie Doktorze, co to znaczy być zdrowym?”
Ocena ryzyka zawodowego w małych przedsiębiorstwach
POLSKA AKCJA HUMANITARNA
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 22 sierpnia 2012.
„Owoce i warzywa w szkole’’
1. Bardzo wielu ludzi na świecie spożywa jeden posiłek dziennie lub często wcale nie ma co jeść. Czy ty masz wystarczająco dużo pożywienia?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Światowy dzień zdrowia 2015
Jem zdrowo.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Prawidłowa waga człowieka
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
„ Bezpieczeństwo żywności ”
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
Problem wyżywienia ludzi na świecie
IV Europejski Tydzień Szczepień kwietnia 2009 Europejski Tydzień Szczepień Dr Paulina Miśkiewicz Biuro Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce.
Europejska Akademia Pacjentów w obszarze innowacyjnych terapii Informacje wprowadzające dotyczące nadzoru nad bezpieczeństwem farmakoterapii Monitorowanie.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
Europejski Fundusz Społeczny -
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Pewnego dnia w Krakowie…
ZESPÓŁ DS. PRZECIWDZIAŁANIA PALENIU PAPIEROSÓW
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Światowy dzień zdrowia 2018
Stanowisko Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia w sprawie zapobiegania i zwalczania wszawicy u dzieci i młodzieży.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE BEZPIECZNYM „

weekend.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.grochemogarnek.pl%252F2014%252F06%252Fpodsumowanie-tygodnia-i%252F%3B3400%3B2015

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI utrzymywanie czystości oddzielanie żywności surowej od ugotowanej dokładne gotowanie utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze używanie bezpiecznej wody i żywności

KLUCZOWE FAKTY Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych żywności ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i dobrego stanu zdrowia Niebezpieczna żywność zawierające szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie

KLUCZOWE FAKTY C.D. Bezpieczeństwo żywności, żywienie i bezpieczeństwo żywnościowe są ze sobą nierozerwalnie powiązane. Niebezpieczna żywność powoduje powstanie błędnego koła chorób i niedożywienia, w szczególności niemowląt i małych dzieci, osoby starsze i chore Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno-gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel W ramach całego łańcucha dostaw artykuły spożywcze przekraczają dzisiaj wiele granic między krajami. Dobra współpraca pomiędzy rządami, producentami i konsumentami sprzyja zapewnianiu ich bezpieczeństwa

Przenoszone drogą pokarmową CHORBY są zwykle ZAKAŹNE. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą.

Celem WHO jest pomaganie w globalnym zapobieganiu, wykrywaniu i reagowaniu na zagrożenia dla zdrowia publicznego związane z niebezpieczną żywnością. WHO chce zapewnić zaufanie konsumentów do władz i wiarę w to, że dostarczana im żywność jest bezpieczna.

KAMPANIA MA NA CELU: zachęcenie rządów do poprawy bezpieczeństwa żywności poprzez przeprowadzenie kampanii zwiększających świadomość ogółu społeczeństwa oraz zwracania uwagi na bieżące działania podejmowane w tym zakresie zachęcanie konsumentów do sprawdzania, czy znajdujący się na ich talerzach posiłek jest bezpieczny ( zadanie pytań, sprawdzanie etykiet, przestrzeganie zasad higieny)

Grupa docelowa, do której skierowane są materiały: DECYDENCI / RZĄD Zagwarantowanie, że bezpieczna żywność jest priorytetem Uwzględnianie bezpieczeństwa żywności w zakrojonych większą skalę politykach związanych z żywnością Budowanie zaufania za pośrednictwem silnych i przejrzystych przekazów Propagowanie współpracy wielosektorowej w celu zapewnienia trwałych i mocnych systemów bezpieczeństwa żywności Postępowanie zgodnie z zasadą „myśl globalnie, działaj lokalnie” KONSUMENCI/ SPOŁECZEŃSTWO Zbieraj informacje. Jak dużo wiesz o swoim jedzeniu? Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny Ucz osoby mieszkające w twoim pobliżu zdrowych praktyk Dokonuj bezpiecznych/ mądrych wyborów Jedz z przyjemnością

PREZENTACJĘ OPRACOWAŁA PIELĘGNIARKA MGR EWA LEWANDOWSKA NA PODSTAWIE MATERIAŁÓW PRZESŁANYCH PRZEZ PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W BYDGOSZCZY DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ