Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE BEZPIECZNYM „
weekend.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.grochemogarnek.pl%252F2014%252F06%252Fpodsumowanie-tygodnia-i%252F%3B3400%3B2015
PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI utrzymywanie czystości oddzielanie żywności surowej od ugotowanej dokładne gotowanie utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze używanie bezpiecznej wody i żywności
KLUCZOWE FAKTY Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych żywności ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i dobrego stanu zdrowia Niebezpieczna żywność zawierające szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie
KLUCZOWE FAKTY C.D. Bezpieczeństwo żywności, żywienie i bezpieczeństwo żywnościowe są ze sobą nierozerwalnie powiązane. Niebezpieczna żywność powoduje powstanie błędnego koła chorób i niedożywienia, w szczególności niemowląt i małych dzieci, osoby starsze i chore Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno-gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel W ramach całego łańcucha dostaw artykuły spożywcze przekraczają dzisiaj wiele granic między krajami. Dobra współpraca pomiędzy rządami, producentami i konsumentami sprzyja zapewnianiu ich bezpieczeństwa
Przenoszone drogą pokarmową CHORBY są zwykle ZAKAŹNE. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą.
Celem WHO jest pomaganie w globalnym zapobieganiu, wykrywaniu i reagowaniu na zagrożenia dla zdrowia publicznego związane z niebezpieczną żywnością. WHO chce zapewnić zaufanie konsumentów do władz i wiarę w to, że dostarczana im żywność jest bezpieczna.
KAMPANIA MA NA CELU: zachęcenie rządów do poprawy bezpieczeństwa żywności poprzez przeprowadzenie kampanii zwiększających świadomość ogółu społeczeństwa oraz zwracania uwagi na bieżące działania podejmowane w tym zakresie zachęcanie konsumentów do sprawdzania, czy znajdujący się na ich talerzach posiłek jest bezpieczny ( zadanie pytań, sprawdzanie etykiet, przestrzeganie zasad higieny)
Grupa docelowa, do której skierowane są materiały: DECYDENCI / RZĄD Zagwarantowanie, że bezpieczna żywność jest priorytetem Uwzględnianie bezpieczeństwa żywności w zakrojonych większą skalę politykach związanych z żywnością Budowanie zaufania za pośrednictwem silnych i przejrzystych przekazów Propagowanie współpracy wielosektorowej w celu zapewnienia trwałych i mocnych systemów bezpieczeństwa żywności Postępowanie zgodnie z zasadą „myśl globalnie, działaj lokalnie” KONSUMENCI/ SPOŁECZEŃSTWO Zbieraj informacje. Jak dużo wiesz o swoim jedzeniu? Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny Ucz osoby mieszkające w twoim pobliżu zdrowych praktyk Dokonuj bezpiecznych/ mądrych wyborów Jedz z przyjemnością
PREZENTACJĘ OPRACOWAŁA PIELĘGNIARKA MGR EWA LEWANDOWSKA NA PODSTAWIE MATERIAŁÓW PRZESŁANYCH PRZEZ PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W BYDGOSZCZY DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ