Test teoretyczny – 1 -dniowy kurs higieny. Pytanie 1. Skropliny to para i dlatego nie zawierają mikroorganizmów ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Advertisements

Czym są Mikroby?.
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych
DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych
JERSINIOZA.
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
„Nie daj się grypie”.
Zanieczyszczenia biologiczne
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kędzierzynie - Koźlu Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży r GRYPA – profilaktyka.
Dzień Promocji Zdrowia Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 6
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
Toksoplazmoza.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Autor pracy Justyna Tokarz Szkoła Podstawowa Nr 17 w Częstochowie
Mikroskopijni bohaterowie i złoczyńcy
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
Dobre praktyki w gabinecie lekarskim, czyli jak uniknąć zakażenia
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
Bez wody jednak nie ma życia…
SZKOLENIE Z PIERWSZEJ POMOCY PRZEDMEDYCZNEJ
Akcja rozpoczęła się 13 stycznia, a zakończyła 21 lutego (przerwa w czasie ferii zimowych). Wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne: Leśne Duszki.
Odporność wzmacniamy bo o zdrowe żywienie i higienę dbamy.
Jak szerzą się infekcje
Higiena Jest to czynność najczęściej kojarzona z regularnym myciem ciała, z użyciem mydła i detergentów, z regularną zmianą i praniem odzieży oraz.
Higiena osobista.
ZDROWIE I HIGIENA Karolina Iwanowska.
Światowy dzień zdrowia 2015
Opracowała : Amelia Dawidek Szkoła Podstawowa nr 8 w Legionowie
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Czy zawsze prawidłowo myjemy nasze ręce? 
GMP/GHP.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
SZKOLENIE Z PIERWSZEJ POMOCY PRZEDMEDYCZNEJ dla uczniów klas IV z udziałem dla uczniów klas IV z udziałem pielęgniarki szkolnej i ratownika medycznego.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
ODPORNOŚC WZMACNIAMY BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY Realizacja w grupie 5-latków Termin realizacji: r.
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ ?  Szczepienie p/grypie  Stosowanie.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Siedem kroków do poczęcia czyli jak przygotować się do ciąży.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
IX. CZY LUDZIOM ZAGRAŻAJĄ PTASIE CHOROBY ?. Problem wirusa ptasiej grypy.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
SPRAWDZIAN ZAKAŹNE CHOROBY ZWIERZĄT. 1. Bruceloze bydła wywołuje. A) Brucella abortus B) Brucella suis C) Brucella ovis.
Higiena osobista.
Plan działania przedszkola w przypadku złego stanu zdrowia dziecka
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
15 października Światowy Dzień Mycia Rąk
GRUNT TO ZDROWIE.
Oto dlaczego lepiej być mężczyzną…
Higiena osobista – z czym nam się kojarzy?
Oto dlaczego lepiej być mężczyzną…
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Bezpieczne i zdrowe ferie zimowe 2018
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Światowy dzień zdrowia 2018
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Zapis prezentacji:

Test teoretyczny – 1 -dniowy kurs higieny

Pytanie 1. Skropliny to para i dlatego nie zawierają mikroorganizmów ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 2. Można pominąć mycie rąk w śluzie sanitarnej, jeśli nie ma już mydła przy umywalce ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 3. Można pracować przy produkcji surowego mięsa z ropniami na rękach, jeśli użyje się plastra i gumowej rękawiczki ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 4. Trzeba zakładać siatkę na włosy jeżeli jest się łysym ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 5. Temperatura w sterylizatorach na produkcji powinna wynosić co najmniej 82 °C ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 6. Środki konserwujące dodawane są po to, żeby ukryć braki w higienie ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 7. Wszystkie mikroorganizmy giną przy zamrożeniu do temp. -18 °C ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 8. Za świadome łamanie zasad higieny można zostać zwolnionym ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 9. Higiena osobista w zakładzie to „sprawa prywatna” ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 10. Mięso, które przy produkcji spadnie na podłogę TRZEBA wyrzucić ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 11. Osobami odpowiedzialnymi za to, żeby przestrzegane było ustawodawstwo żywnościowe są weterynarze zakładowi ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 12. Bakterie patogenne to bakterie chorobotwórcze ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 13. Z 1 bakterii może w ciągu 7 godzin rozmnożyć się ponad 1 milion bakterii ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 14. Pracownicy zakładu mają obowiązek znać „własne” instrukcje pracy ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 15. Guma do żucia i słodycze są dozwolone przy produkcji, jeżeli pamięta się, żeby tylko je wypluwać na przerwach ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 16. Salmonella wywołuje poważne choroby pokarmowe przenoszone przez produkty mięsne ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 17. Mięso, które podczas produkcji spadnie na podłogę, TRZEBA zawsze wysłać do reinspekcji ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 18. Wykrawasz szynkę, dzwoni twój telefon komórkowy, czy możesz odebrać ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 19. Owady to największe źródło zakażenia w branży mięsnej ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 20. Zanieczyszczenie brudem, kałem lub tym podobnym można spłukać gorącą wodą o temp. 82 °C ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 21. Szkolenie w zakresie higieny jest obowiązkowe, jeśli jest się zatrudnionym w zakładzie przemysłu mięsnego ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 22. Przykład: Danish Crown wydaje obecnie ok.10 milionów koron rocznie w związku z reklamacjami dotyczącymi m.in. ciał obcych znalezionych w produktach ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 23. Skandale żywnościowe mogą doprowadzić do zamknięcia twojego oddziału ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 24. Masz obowiązek poinformować zakład, jeśli cierpisz na zakaźną chorobę skóry ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny

Pytanie 25. Jako pracownik masz obowiązek nie tylko znać twoje instrukcje pracy i zasady higieny, ale także cały czas ich przestrzegać ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny – 1-dniowy kurs higieny