Wykonała: Martyna Wasilewska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE W ŻYCIU CODZIENNYM
Advertisements

Składniki E.
Magdalena Kalejta Marzanna Pojawa – Grajewska
„Chemia w kuchni – tajemnicze E”
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Chemia na talerzu.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Czy wiesz co jesz?.
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Aspekty toksykologiczne
Używki.
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
PALENIE TYTONIU I TY nikotyna.
Sole w kuchni.
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
CHEMIA a współczesne SPOŁECZEŃSTWO
SOLE W APTECE.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
TAJEMNICZE „E” mgr inż. Anna Kaniewska
Zdrowy start w przyszłość
Wegetarianizm.
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
CZY WIESZ CO PIJE TWOJE DZIECKO?
Zapraszam na prezentację
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
(projekt edukacyjny realizowany w ramach programu Szkoła z Klasą).
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Karolina Niedźwiedź kl.304
Chemia na co dzień.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Koncentraty - linia premium
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
,,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników.
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zastosowanie soli.
Sole w kuchni.
Czyli kwasy w produktach spożywczych.
Substancje dodatkowe w żywności
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Konserwacja towarów żywnościowych
Barwniki Spożywcze.
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Sole w życiu codziennym.
HALIT  Pot. Sól kamienna (kuchenna)  Chlorek sodu NaCl Otrzymywanie chlorku sodu NaOH + HCl NaCl + H ₂ O  Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest.
Dodatki i składniki chemiczne
Zapis prezentacji:

Wykonała: Martyna Wasilewska Środki chemiczne w żywności Wykonała: Martyna Wasilewska

Środki chemiczne w żywności Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: Wygląd Smak Kolor Konsystencje Zapach Trwałość Chemiczne dodatki do żywności oszukują: Smak Węch Wzrok

Substancje chemiczne mogą szkodzić: Dzieciom Osobom starszym Alergikom Osobom o wrażliwym układzie pokarmowym

Barwniki syntetyczne:

E 102 - tartrazyna Szkodzi: Astmatykom Powoduje: Nadpobudliwość Dodawana do: Oranżady Deserów w proszku Sztucznego miodu

E 110 – żółcień pomarańczowa Szkodzi: Alergikom Wywołuje: Pokrzywki Duszności Znajduje się w: Marmoladach Gumach do żucia

E 124 – czerwień koszenilowa Szkodzi: Osobom uczulonym na aspirynę Dodawana do: Ryb wędzonych Budyniów

Konserwanty:

E 210 – kwas benzoesowy Powoduje: Podrażnienia śluzy żołądka i jelit Swędzącą wysypkę Dodawany do: Galaretek Soków owocowych Napojów bezalkoholowych Margaryny Piwa

E 249 – azotany potasu i E 250 – azotany sodu Powodują: - Tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin Dodawane do: - Peklowania mięsa

Substancje zakwaszające:

E 508 – chlorek potasu, E 509 – chlorek wapnia i E 511 – chlorek magnezu Działa: - Przeczyszczająco Dodawana do: Przypraw

E 525 – wodorotlenek potasu Dodawana do: Konfitur Galaretek Powoduje: - Bóle jelitowo-żołądkowe

E 517 – siarczan amonu Powoduje: Biegunkę Dodawany do: - Wielu artykułów, przede wszystkim w drożdżach