Wykonała: Martyna Wasilewska Środki chemiczne w żywności Wykonała: Martyna Wasilewska
Środki chemiczne w żywności Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: Wygląd Smak Kolor Konsystencje Zapach Trwałość Chemiczne dodatki do żywności oszukują: Smak Węch Wzrok
Substancje chemiczne mogą szkodzić: Dzieciom Osobom starszym Alergikom Osobom o wrażliwym układzie pokarmowym
Barwniki syntetyczne:
E 102 - tartrazyna Szkodzi: Astmatykom Powoduje: Nadpobudliwość Dodawana do: Oranżady Deserów w proszku Sztucznego miodu
E 110 – żółcień pomarańczowa Szkodzi: Alergikom Wywołuje: Pokrzywki Duszności Znajduje się w: Marmoladach Gumach do żucia
E 124 – czerwień koszenilowa Szkodzi: Osobom uczulonym na aspirynę Dodawana do: Ryb wędzonych Budyniów
Konserwanty:
E 210 – kwas benzoesowy Powoduje: Podrażnienia śluzy żołądka i jelit Swędzącą wysypkę Dodawany do: Galaretek Soków owocowych Napojów bezalkoholowych Margaryny Piwa
E 249 – azotany potasu i E 250 – azotany sodu Powodują: - Tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin Dodawane do: - Peklowania mięsa
Substancje zakwaszające:
E 508 – chlorek potasu, E 509 – chlorek wapnia i E 511 – chlorek magnezu Działa: - Przeczyszczająco Dodawana do: Przypraw
E 525 – wodorotlenek potasu Dodawana do: Konfitur Galaretek Powoduje: - Bóle jelitowo-żołądkowe
E 517 – siarczan amonu Powoduje: Biegunkę Dodawany do: - Wielu artykułów, przede wszystkim w drożdżach