Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Profilaktyka Wad Cewy Nerwowej
Advertisements

PIERWOTNA PROFILAKTYKA WAD CEWY NERWOWEJ
JAK URODZIĆ ZDROWE DZIECKO?
Chcę urodzić zdrowe i piękne dziecko
Pierwotna Profilaktyka Wad Cewy Nerwowej
Ś niadanie daje moc Dzie ń Zdrowego Ś niadania w klasach: 2a, 3a, 3d w Szkole Podstawowej nr 10 im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Witaminy mgr Paulina Siwik.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
WADY POSTAWY ORAZ ĆWICZENIA KRĘGOSŁUPA W RAMACH CODZIENNEJ GIMNASTYKI
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Jak zachować zdrowy szkielet ? 1.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
„zdrowe życie w szkole i w domu” Wielu z was spotyka się ze zjawiskiem palenia papierosów. Zanim ktoś będzie was namawiał do palenia musicie wiedzieć,
Program Przedszkolnej Edukacji Antytytoniowej „Czyste powietrze wokół nas”
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
PRODUKTY VISION: DLA PŁCI PIĘKNEJ -DLA KOBIET ! On-line konferencja Laureata Pierwszej Krajowej Nagrody «Zdrowe.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
CZAS NA ZDROWIE.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Wyniki badania - Infolinia jako kanał komunikacji z klientem Aby zobaczyć prezentację badania należy wybrać przycisk F5. Poruszanie się pomiędzy.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Sprawdzian 2016r. Informacje dla uczniów i rodziców.
stanów fizjologicznych.
Instytut Pielęgniarstwa PWSZ w Sanoku
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.
IN VITRO. Jest to zapłodnienie polegające na połączeniu komórki jajowej i plemnika, w wyniku badań laboratoryjnych, poza żeńskim układem rozrodczym inaczej.
Opracowały : Aneta Biłanik i Klaudia Będkowska z III c.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prof. Magdalena Marczyńska Kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego Akademii Medycznej Ośrodek opieki nad matką HIV (+) i jej dzieckiem SPZOZ.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Pharmanex® Bone Formula
Czym jest integracja sensoryczna?
Zasady zdrowego odżywiania
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Wykonali: Patryk Plutowski Paweł Huzarek
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
Cukrzyca typu 1.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Powikłania perlakowego zapalenia ucha środkowego
Zapis prezentacji:

Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )

Ryzyko wad wrodzonych u dzieci W Polsce w 2003 roku urodziło się: dzieci ok dzieci z wadą wrodzoną Wszystkie pary w populacji ogólnej mają 2 – 3 % ryzyko urodzenia dziecka z wadą wrodzoną.

Cewa nerwowa Zawiązek układu nerwowego dziecka Jej zaczątkiem jest płaska płytka nerwowa Brzegi płytki unoszą się tworząc sznury nerwowe Sznury nerwowe łączą się w linii pośrodkowej formując rurkę – cewę nerwową Skutkiem niekompletnego połączenia są wady cewy nerwowej

Kiedy powstają wady cewy nerwowej? Dzień 23Dzień 56

Objawy wady cewy nerwowej Bezmózgowie wada letalna (dziecko niezdolne do życia, umiera wkrótce po urodzeniu) Przepuklina mózgowa okolicy czołowej: zaburzenia widzenia niedobory hormonalne okolicy potylicznej: padaczka porażenie zaburzenia w rozwoju psychoruchowym

Objawy wady cewy nerwowej Rozszczep kręgosłupa: Otwarty Zamknięty Przepuklina oponowa Przepuklina oponowo rdzeniowa

Objawy wady cewy nerwowej Rozszczep kręgosłupa: paraliż kończyn dolnych (w przypadku zniekształceń operacje ortopedyczne) zaburzenia czynności pęcherza (niemożność samodzielnego oddania moczu powoduje zaleganie moczu w pęcherzu oraz cofanie się go do moczowodów i kanalików nerkowych, co prowadzi do niszczenia i ostatecznie niewydolności nerek. Konieczne jest cewnikowanie dziecka: stałe (tu komplikacją są częste zakażenia układu moczowego) lub przerywane (cewnik zakłada się co 4 godziny) zaburzenia czynności odbytu padaczka upośledzenie umysłowe wodogłowie (w przypadku narastania konieczna operacja założenia zastawki oraz w przypadku niedrożności - reoperacje)

Kwas foliowy i Foliany Kwas foliowy = forma syntetyczna Foliany = forma naturalna Witamina B 9 =

Foliany Forma naturalna obecna w żywności Około 50 – 90% folianów ulega utracie w trakcie obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie) i przechowywania żywności Przed wchłonięciem w jelitach metabolizowane (rozkładane) do kwasu foliowego – biodostępność wynosi około 50%

Produkty naturalnie bogate w kwas foliowy WARZYWA ZIELONOLIŚCIASTE kapusta włoska brukselka szparagi szpinak brokuły sałata kalafior

Produkty naturalnie bogate w kwas foliowy ROŚLINY STRĄCZKOWE: OWOCE CYTRUSOWE: wątróbka, drożdże fasola groch banany pomarańcze

Kwas foliowy Forma zsyntetyzowana przez człowieka Obecny w preparatach witaminowych i żywności wzbogacanej Stabilny Jako jedyna forma może być transportowany przez błony komórkowe

Spożycie rzeczywiste (0,15 – 0,25 mg dziennie) Spożycie kwasu foliowego w populacji polskiej Spożycie pożądane (0,6 – 0,8 mg dziennie)

Co robić w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej u dziecka?

Dlaczego wszystkie kobiety powinny przyjmować kwas foliowy? Ponad połowa ciąż w Polsce jest nieplanowana U 34% kobiet w wieku 18 – 40 lat (populacja warszawska) stwierdza się niedobór kwasu foliowego we krwi

KONIEC dziękuję za uwagę