Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
Ryzyko wad wrodzonych u dzieci W Polsce w 2003 roku urodziło się: dzieci ok dzieci z wadą wrodzoną Wszystkie pary w populacji ogólnej mają 2 – 3 % ryzyko urodzenia dziecka z wadą wrodzoną.
Cewa nerwowa Zawiązek układu nerwowego dziecka Jej zaczątkiem jest płaska płytka nerwowa Brzegi płytki unoszą się tworząc sznury nerwowe Sznury nerwowe łączą się w linii pośrodkowej formując rurkę – cewę nerwową Skutkiem niekompletnego połączenia są wady cewy nerwowej
Kiedy powstają wady cewy nerwowej? Dzień 23Dzień 56
Objawy wady cewy nerwowej Bezmózgowie wada letalna (dziecko niezdolne do życia, umiera wkrótce po urodzeniu) Przepuklina mózgowa okolicy czołowej: zaburzenia widzenia niedobory hormonalne okolicy potylicznej: padaczka porażenie zaburzenia w rozwoju psychoruchowym
Objawy wady cewy nerwowej Rozszczep kręgosłupa: Otwarty Zamknięty Przepuklina oponowa Przepuklina oponowo rdzeniowa
Objawy wady cewy nerwowej Rozszczep kręgosłupa: paraliż kończyn dolnych (w przypadku zniekształceń operacje ortopedyczne) zaburzenia czynności pęcherza (niemożność samodzielnego oddania moczu powoduje zaleganie moczu w pęcherzu oraz cofanie się go do moczowodów i kanalików nerkowych, co prowadzi do niszczenia i ostatecznie niewydolności nerek. Konieczne jest cewnikowanie dziecka: stałe (tu komplikacją są częste zakażenia układu moczowego) lub przerywane (cewnik zakłada się co 4 godziny) zaburzenia czynności odbytu padaczka upośledzenie umysłowe wodogłowie (w przypadku narastania konieczna operacja założenia zastawki oraz w przypadku niedrożności - reoperacje)
Kwas foliowy i Foliany Kwas foliowy = forma syntetyczna Foliany = forma naturalna Witamina B 9 =
Foliany Forma naturalna obecna w żywności Około 50 – 90% folianów ulega utracie w trakcie obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie) i przechowywania żywności Przed wchłonięciem w jelitach metabolizowane (rozkładane) do kwasu foliowego – biodostępność wynosi około 50%
Produkty naturalnie bogate w kwas foliowy WARZYWA ZIELONOLIŚCIASTE kapusta włoska brukselka szparagi szpinak brokuły sałata kalafior
Produkty naturalnie bogate w kwas foliowy ROŚLINY STRĄCZKOWE: OWOCE CYTRUSOWE: wątróbka, drożdże fasola groch banany pomarańcze
Kwas foliowy Forma zsyntetyzowana przez człowieka Obecny w preparatach witaminowych i żywności wzbogacanej Stabilny Jako jedyna forma może być transportowany przez błony komórkowe
Spożycie rzeczywiste (0,15 – 0,25 mg dziennie) Spożycie kwasu foliowego w populacji polskiej Spożycie pożądane (0,6 – 0,8 mg dziennie)
Co robić w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej u dziecka?
Dlaczego wszystkie kobiety powinny przyjmować kwas foliowy? Ponad połowa ciąż w Polsce jest nieplanowana U 34% kobiet w wieku 18 – 40 lat (populacja warszawska) stwierdza się niedobór kwasu foliowego we krwi
KONIEC dziękuję za uwagę