Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Advertisements

Dofinansowanie zadań związanych z efektywnością energetyczną z uwzględnieniem OŹE ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Składniki odżywcze.
© IEn Gdańsk 2011 Wpływ dużej generacji wiatrowej w Niemczech na pracę PSE Zachód Robert Jankowski Andrzej Kąkol Bogdan Sobczak Instytut Energetyki Oddział.
Fotowoltaika inwestycje w oparciu o 80% datacji. Co to jest fotowoltaika? Fotowoltaika jest technologią umożliwiającą produkcję Energii elektrycznej ze.
Wpływ rolnictwa na skażenie wód Polski Konferencja dla doradców Radom 12 czerwca
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
1 Tablica przepływów miedzygałęziowych x ij YiYi iXiXi 123 1X1X1 x 11 x 12 x 13 Y1Y1 2X2X2 x 21 x 22 x 23 Y2Y2 3X3X3 x 31 x 32 x 33 Y3Y3 AjAj A1A1 A2A2.
WYKORZYSTANIE ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I MOTYLKOWYCH W ŻYWIENIU ZWIERZĄT
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Budowa Instalacji Prosumenckich. Program prezentacji  Definicje  Instalacje prosumenckie – fotowoltaika i kolektory słoneczne  Doświadczenia, realizacje.
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej
Seco/Warwick Europe Łukasz Piechowicz 16 Kwietnia 2014 Świebodzin Dobre praktyki – SECO/WARWICK EUROPE Efektywność, energooszczędność i ekologiczność urządzeń.
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
GEOTERMIA-CZARNKÓW SP. Z O.O. SPRAWOZDANIE ZARZĄDU Z DZIAŁALNOŚCI za 2014r.
Czy spalanie biomasy jest neutralne w kontekście CO 2 ? Wydział Przyrodniczo-Technologiczny Instytut Inżynierii Rolniczej Studenckie Koło Naukowe BioEnergia.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Na Wydziale studiuje: 1740 studentów 112 doktorantów Kadra akademicka Wydziału: 133 nauczycieli 11 profesorów.
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Kampania 2006 w Nordzucker Polska S.A. STC Warszawa 2007 Dateiname: NZP_STC_Vortr-Wawro_ ppt Verantwortlicher: dr inż. P.Wawro Ersteller: dr.
Ekoefektywność – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT Marta Bocianowska Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju.
Organizacja kontroli laboratoryjnej i raportowania Aktualne zagadnienia dotyczące problematyki jakości w przemyśle cukrowniczym Zakopane, sierpień.
Dyrektor ds. Techniczno-Produkcyjnych: Jan Pytlewski Kampania 2007 Konferencja Pokampanijna STC Warszawa
Otrzymywanie bezwodnika ftalowego w skali 1000 ton/ rok K. Kardas, O
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Inżynieria chemiczna i procesowa Politechnika Krakowska im. T. Kościuszki Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Gleba i inne odpady uzyskane podczas procesu oczyszczania buraków. Metody zagospodarowania, przepisy prawne.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
ZUŻYCIE WAPNA W PROCESIE OCZYSZCZANIA SOKU Wawro Stanisław Gruska Radosław Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechnika Łódzka.
Jakub Fiećko, Tomasz Godlewski, Patryk Derlukiewicz, Wojciech Gomoła I.Wstęp Głównym zastosowaniem pochodnych bezwodnika ftalowego jest utwardzanie żywic.
Artur Szymon Michalski – Zastępca Prezesa Zarządu NFOŚiGW Warszawa Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Aktualna oferta finansowa.
KONFERENCJA POKAMPANIJNA STC lutego 2007 Kampania buraczana 2007/08 Grupa British Sugar (Overseas) Grupa British Sugar (Overseas) Józef Klimaszewski.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Uwarunkowania innowacyjności kobiet w biznesie Ewa Lisowska Szkoła Główna Handlowa.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Jan Pytlewski.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Wytwarzanie tlenku cynku WSTĘP Tlenek cynku stanowi bardzo ważny materiał nie tylko ze względów poznawczych, ale również jeżeli chodzi o zastosowania praktyczne.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Co to jest: Inżynieria chemiczna i procesowa
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego
Procesów Technologicznych Wykład 5 Hieronim Piotr Janecki WM i TO
Promnice, Zameczek Myśliwski
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Zapis prezentacji:

Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa Burak cukrowy jako roślina przemysłowa

Skład chemiczny dojrzałych buraków cukrowych [%]. Sucha substancjaok. 25 Związki azotowe ( w przeliczeniu na N ): Azot ogólny Azot białkowy rozp. Azot peptydowy Azot azotanowy Azot amidowy Azot amonowy Azot betainowy Azot aminokwasowy w tym azot glutaminowy 0,1 – 0,2 0,1 ślady 0,004 – 0,013 0,015 0,01 0,03 0,01 Cukry: Sacharoza Rafinoza Inwert 14 – 19 0,05 – 1,00 0,1 Popiół, w tym: K 2 O Na 2 O CaO MgO P 2 O 5 0,5 – 0,7 0,1 – 0,3 0,01 – 0,10 0,02 – 0,10 0,01 – 0,10 Saponiny0,15 Kwasy bezazotowe: Kwas szczawiowy Kwas jabłkowy Kwas cytrynowy Kwas mlekowy Inne kwasy 0,02 – 0,07 0,08 – 0,15 0,002 – 0,020 0,03 – 0,06 Pektyny2,4 Celuloza i hemicelulozy2,3

Plon buraków w Polsce [t/ha].

Skład chemiczny dojrzałych buraków cukrowych [%]. Sucha substancjaok. 25 Związki azotowe ( w przeliczeniu na N ): Azot ogólny Azot białkowy rozp. Azot peptydowy Azot azotanowy Azot amidowy Azot amonowy Azot betainowy Azot aminokwasowy w tym azot glutaminowy 0,1 – 0,2 0,1 ślady 0,004 – 0,013 0,015 0,01 0,03 0,01 Cukry: Sacharoza Rafinoza Inwert 14 – 19 0,05 – 1,00 0,1 Popiół, w tym: K 2 O Na 2 O CaO MgO P 2 O 5 0,5 – 0,7 0,1 – 0,3 0,01 – 0,10 0,02 – 0,10 0,01 – 0,10 Saponiny0,15 Kwasy bezazotowe: Kwas szczawiowy Kwas jabłkowy Kwas cytrynowy Kwas mlekowy Inne kwasy 0,02 – 0,07 0,08 – 0,15 0,002 – 0,020 0,03 – 0,06 Pektyny2,4 Celuloza i hemicelulozy2,3

RAFINOZA α-galaktozydaza SACHAROZA + GALAKTOZA Hydroliza rafinozy.

W kosztach składających się na produkcję cukru można wyróżnić: koszt zakupu surowca, koszt wytwarzania.

Najistotniejsze różnice technologiczne w otrzymywaniu cukru z buraków cukrowych i trzciny cukrowej: przygotowanie surowca do produkcji, oczyszczanie soku, źródło energii elektrycznej.

Racjonalizacja zużycia wapna: oszczędność wapna, zmniejszenie dawki wapna, rezygnacja z oczyszczania soku.

Sok surowy OczyszczanieZagęszczanie FERMENTACJA Sok rzadkiSok gęsty Krystalizacja Odciek A Krystalizacja Odciek B Produkt fermentacji Cukier A Cukier B Wykorzystanie części cukru do celów fermentacyjnych.

Sok surowy OczyszczanieZagęszczanie FERMENTACJA Sok rzadkiSok gęsty Krystalizacja Odciek Produkt fermentacji Cukier A Cukier B Otrzymywanie cukru bez oczyszczania soku.

Wysłodki jako paliwo. WYSŁODKI fermentacja biogaz odsiarczanie paliwo ENERGIA wyżymanie wysłodki wyżęte podsuszanie paliwo

Sucha substancja w tkance wysłodków odwadnianych.

Dynamika odwadniania wysłodków – temp. 62°C.

Skład wysłodków odwodnionych osmotycznie. sucha substancja rozpuszczalna część z melasu część z wysłodków miąższ wysłodki odwodnione „netto” melas WODA

Wysłodki świeże REAKTOR Melas świeży Wysłodki odwodnione Melas rozcieńczony ZAGĘSZCZANIE Melas zagęszczony Woda Schemat odwadniania wysłodków melasem.

Produkcja paliwa na drodze odwadniania wysłodków. WYSŁODKI odwadnianie melasem wysłodki odwodnione spalanieENERGIA wyżymanie podsuszanie

Porównanie wydajności etanolu z ha uprawy. GatunekPlon [dt/ha] Wydajność etanolu [l/dt] Etanol [l/ha] Pszenica ozima Pszenżyto ozime Żyto Kukurydza Ziemniaki przemysłowe Buraki cukrowe

Porównanie wydajności etanolu z różnych surowców.

Buraki Ekstrakcja BIOKONWERSJA Sok surowy ETANOL Wysłodki Produkcja etanolu z soku surowego.

WNIOSKI 1.Konkurencyjność cukrownictwa buraczanego może ulec poprawie dzięki: dalszej intensyfikacji wydajności cukru z jednostkowej powierzchni plantacyjnej w wyniku dostosowania agrotechniki i wprowadzenia nowych odmian buraków, zmianom technologicznym, lepszemu wykorzystaniu wszystkich składników buraków.

WNIOSKI 2.Buraki należy traktować jako potencjalne źródło surowca do otrzymywania bioetanolu, którego produkcję można prowadzić stosując technologię skojarzoną z produkcją cukru lub traktując buraki jedynie jako dostarczyciela substratów do produkcji etanolu.

WNIOSKI 3.Wydaje się celowe szybkie działanie na rzecz utworzenia w Polsce i Europie środowiska lobbującego na rzecz uprawy buraków cukrowych, a przez to: utrzymanie produkcji cukru i buraków w Europie, zapewnienie surowca do wytwarzania bioetanolu zastępującego paliwa klasyczne, a tym samym tworzenie niezależności energetycznej, zahamowanie wzrastającego udziału zbóż w strukturze zasiewów niekorzystnego z punktu widzenia środowiska, co będzie miało pozytywny wpływ na glebę i poprawę gospodarki płodozmianowej.