Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sterowanie metabolizmem
Advertisements

Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
BIAŁKA.
Czy wiesz co jesz?.
Monika Kotłowska Paulina Górka
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Prezentację wykonali:
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Zdrowe odżywianie.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białka W diecie człowieka.
Białko.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
ENZYMY.
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Poznajemy składniki żywności.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Woda i składniki mineralne
Białka 2. Opracowano na podstawie
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
AMINOKWASY część I.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza glutaminy.PrzeciwciałoHemoglobinaInsulinakinazaligazaglutaminy

Co to jest życie? Reakcje biochemiczne – reakcje zachodzące w komórkach organizmu: Odżywianie cudzożywne (pobieranie i trawienie pokarmu) Odżywianie cudzożywne (pobieranie i trawienie pokarmu) Odżywianie samożywne (fotosynteza) Odżywianie samożywne (fotosynteza) Oddychanie komórkowe (spalanie cukrów,...) Oddychanie komórkowe (spalanie cukrów,...) Biosynteza substancji złożonych( glukoza - glikogen, aa – białka) Biosynteza substancji złożonych( glukoza - glikogen, aa – białka) Reakcje na bodźce Reakcje na bodźce

Katalizatory reakcji w organizmach Enzym – biokatalizator: amylaza, pepsyna, lipaza Cechy enzymów: Substancje białkowe; Substancje białkowe; Zwiększają energię aktywacji reagentów reakcji; Zwiększają energię aktywacji reagentów reakcji; Są specyficzne dla danej reakcji; Są specyficzne dla danej reakcji; Nie zużywają się podczas reakcji; Nie zużywają się podczas reakcji; Nie zmienia swojej struktury po reakcji. Nie zmienia swojej struktury po reakcji.

Idea indukowanego dopasowania enzymu i substratu enzym substrat produkty

Białko jako związek chemiczny związek wielkocząsteczkowy; związek wielkocząsteczkowy; skład pierwiastkowy: skład pierwiastkowy: WęgielWęgiel - 50%-55%, Tlen - 19%-24%, Tlen WęgielTlen AzotAzot - 15%-18%,Wodór - 6%-8%, Wodór AzotWodór SiarkaSiarka - 0,3%-3%,Fosfor - 0%-0,5% Fosfor SiarkaFosfor zbudowany z aminokwasów; zbudowany z aminokwasów; biopolimery; biopolimery;biopolimery pomiędzy aminokwasami występują wiązania peptydowe; pomiędzy aminokwasami występują wiązania peptydowe; łańcuchy aminokwasowe mogą tworzyć białka o różnej strukturze łańcuchy aminokwasowe mogą tworzyć białka o różnej strukturze

Aminokwasy Białko pełnowartościowe zawiera wszystkie niezbędne 8 aminokwasów, w odpowiedniej proporcji. Białka występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego odznaczają się większą wartością biologiczną niż białka roślinne, ubogie w jeden lub kilka niezbędnych aminokwasów. Za najbardziej optymalne pod względem składu aminokwasowego uważane jest białko jajka. Białko pełnowartościowe zawiera wszystkie niezbędne 8 aminokwasów, w odpowiedniej proporcji. Białka występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego odznaczają się większą wartością biologiczną niż białka roślinne, ubogie w jeden lub kilka niezbędnych aminokwasów. Za najbardziej optymalne pod względem składu aminokwasowego uważane jest białko jajka. Aminokwasy egzogenne (niezbędne): Aminokwasy egzogenne (niezbędne): walina walina leucyna leucyna izoleucyna izoleucyna treonina treonina metionina + cysteina metionina + cysteina fenyloalanina + tyrozyna fenyloalanina + tyrozyna tryptofan tryptofan lizyna lizyna

Funkcje białek budulcowa, strukturalna – np. keratyna, elastyna, kolagen ;są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, budulcowa, strukturalna – np. keratyna, elastyna, kolagen ;są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała,keratynaelastyna kolagenkeratynaelastyna kolagen warunkują ruch uporządkowany – skurcz mięśnia, ruch – np. aktyna, miozyna warunkują ruch uporządkowany – skurcz mięśnia, ruch – np. aktyna, miozynaaktynamiozynaaktynamiozyna białka nie wykorzystane są źródłem energii, przy spalaniu 1 g białka powstają 4 kcal energii, białka nie wykorzystane są źródłem energii, przy spalaniu 1 g białka powstają 4 kcal energii, są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, transport – hemoglobina, płynu śródtkankowego, mleka, są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, transport – hemoglobina, płynu śródtkankowego, mleka, hemoglobina organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych, hormon wzrostu, insulina, białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych, hormon wzrostu, insulina,hormon wzrostuinsulinahormon wzrostuinsulina są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych, są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych, biorą udział w odtruwaniu organizmu. biorą udział w odtruwaniu organizmu.

Trawienie białek Trawienie białek zaczyna się dopiero w żołądku, gdzie komórki główne komórek gruczołowych żołądka wydzielają nieczynny enzym pepsynogen. Komórki okładzinowe wydzielają kwas solny, w obecności którego pepsynogen przekształca się w postać czynną – pepsynę. Trawienie białek zaczyna się dopiero w żołądku, gdzie komórki główne komórek gruczołowych żołądka wydzielają nieczynny enzym pepsynogen. Komórki okładzinowe wydzielają kwas solny, w obecności którego pepsynogen przekształca się w postać czynną – pepsynę. pepsynogen kwas solnypepsynę pepsynogen kwas solnypepsynę W jelicie cienkim działa trypsyna, która rozkładacząsteczki polipeptydów do tripeptydów i dipeptydów. Te z kolei rozkładane są przez peptydazy ściany jelita cienkiego do aminokwasów, które zostają wchłaniane do krwi. W jelicie cienkim działa trypsyna, która rozkładacząsteczki polipeptydów do tripeptydów i dipeptydów. Te z kolei rozkładane są przez peptydazy ściany jelita cienkiego do aminokwasów, które zostają wchłaniane do krwi. trypsyna peptydazy trypsyna peptydazy

Ciekawostka Julian Voss-Andreae stworzył w roku 2005 rzeźbę nazwaną Heart of Steel (Hemoglobin) (Serce stali) opartą na szkielecie cząsteczki hemoglobiny. Rzeźba wykonana jest ze szkła i COR-TEN. Celowe rdzewienie lśniącej na początku konstrukcji symbolizować miało wiązanie tlenu z żelazem zachodzącą w hemoglobinie. Zdjęcia przedstawiające rzeźbę o wysokości 1,60 m wykonane zostały na krótko po instalacji, po upływie 10 dni oraz po kilku miesiącach ekspozycji elementów na oddziaływanie środowiska. Julian Voss-Andreae stworzył w roku 2005 rzeźbę nazwaną Heart of Steel (Hemoglobin) (Serce stali) opartą na szkielecie cząsteczki hemoglobiny. Rzeźba wykonana jest ze szkła i COR-TEN. Celowe rdzewienie lśniącej na początku konstrukcji symbolizować miało wiązanie tlenu z żelazem zachodzącą w hemoglobinie. Zdjęcia przedstawiające rzeźbę o wysokości 1,60 m wykonane zostały na krótko po instalacji, po upływie 10 dni oraz po kilku miesiącach ekspozycji elementów na oddziaływanie środowiska. Julian Voss-AndreaeCOR-TEN Julian Voss-AndreaeCOR-TEN

Ciekawostka Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło. Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło.

Kazeina – białko mleko, Otyłość może być powodowana przez wadliwie działające enzymy, enzymy stosowane są w produkcji sera Roquefort by usprawnić ich dojrzewanie. Otyłośćsera RoquefortOtyłośćsera Roquefort