Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Broń biologiczna.
WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU C
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Szczepienia przeciw grypie
Dr n. med. Lucyna Kapka Fakty wg WHO Źródło: dr n. med. Lucyna Kapka
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Zanieczyszczenia biologiczne
Zanieczyszczenia fizyczne
Grypa.
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
Przedszkolak Pełen Zdrowia
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
GIMNAZJUM nr 2 w Rumi SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
1.
28 kwietnia ŚWIATOWY DZIEŃ
CHOROBY LUDZI I ZWIERZĄT
AIDS.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
KAMPANIA SPOŁECZNA KIBICUJ ZDROWIU. W związku z organizacją Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012, Główny Inspektorat Sanitarny w partnerstwie.
Epidemiologia 2  każdego roku, na całym świecie, ulega zakażeniu HIV ok. 5 mln. osób, a ok. 3 mln. umiera na AIDS.  ok. 40 mln. osób na świecie żyje.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Rok szkolny 2011/2012.
Dzień Zdrowego Śniadania
Czym jest zdrowie?.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Ocena ryzyka zawodowego w małych przedsiębiorstwach
Jak prowadzić zdrowy tryb życia ?
Aktywność fizyczna lekarstwem na choroby cywilizacyjne !
Światowy dzień zdrowia 2015
ZATRUCIA.
CHOROBY WEKTOROWE.
Prawidłowa waga człowieka
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Opracowanie na podstawie Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia  Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie, Państwowa Inspekcja.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Cieszynie
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
„ Bezpieczeństwo żywności ”
DZIEŃ BEZ PAPIEROSA 31 maja Kamil Płaza.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK.
O paleniu tytoniu raz jeszcze…
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
1.Konserwanty w pożywieniu
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Choroby układu pokarmowego
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
„Czyste płuca”. Wpływ dymu tytoniowego na płuca Dym tytoniowy jest złożoną mieszaniną kilku tysięcy substancji chemicznych, które dostają się do płuc.
15 października Światowy Dzień Mycia Rąk
Negatywny wpływ hałasu
HIV H – Human (ludzki) I - Immunodeficenc (upośledzenie odporności) V - Virus (wirus)
ZESPÓŁ DS. PRZECIWDZIAŁANIA PALENIU PAPIEROSÓW
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Światowy dzień zdrowia 2018
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna

Geneza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) powstała 7 kwietnia 1948 roku zajmuje się ochroną zdrowia. Od tamtej pory 7 kwietnia obchodzi się na całym świecie jako Światowy Dzień Zdrowia. Polska jest krajem członkowskim WHO od początku jej istnienia. Główna siedziba Organizacji znajduje się w Genewie, natomiast w Polsce zostało utworzone biuro WHO w lipcu 1992 roku. Głównym partnerem biura WHO w Polsce jest Ministerstwo Zdrowia.

Wprowadzenie Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego. W tym roku jest to BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”

Bezpieczeństwo Żywności 2015 Światowy Dzień Zdrowia w 2015 roku jest okazją do przypomnienia oraz podkreślenia roli jaką odgrywa zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „z pola na nasz stół”.

Wpływ niebezpiecznej żywności na zdrowie Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak: biegunki, choroby wirusowe (pierwsze przypadki zakażenia wirusem Ebola związane były ze skażonym mięsem pozyskiwanym z dzikich zwierząt), problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju, nowotwory.

Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności: zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności.

Fakty Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie. Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno – gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.

Fakty Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą. Występujące w żywności patogeny mogą powodować silną biegunkę lub wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych. Skażenie substancjami chemicznymi może prowadzić do ostrych zatruć lub długotrwałych chorób, takich jak nowotwory.

Przenoszone drogą pokarmową choroby mogą być przyczyną długotrwałej niesprawności, a nawet śmierci. Wśród przykładów niebezpiecznej żywności należy wymienić niedopieczone/niedogotowane produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, owoce i warzywa zanieczyszczone odchodami.

Fakty Do skażenia żywności może dojść na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji, a główna odpowiedzialność spoczywa na jej producentach. Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest jednak żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana w domach, zakładach gastronomicznych, na bazarach.

Nie wszyscy pracownicy mający kontakt z żywnością i konsumenci mają świadomość tego, jak ważne dla zapewnienia ochrony zdrowia własnego oraz innych jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas dokonywania zakupów, sprzedaży i przygotowywania posiłków. Każdy może wnieść swój wkład w zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

Na każdym kontynencie na świecie, w ciągu ostatnich dziesięciu lat dochodziło do wybuchów epidemii groźnych chorób przenoszonych drogą pokarmową, często potęgowanych przez zglobalizowany handel.

Jako przykłady takich incydentów należy wymienić: Skażenie melaminą mleka w proszku dla niemowląt w 2008 roku. Wówczas w samych Chinach zachorowało niemowląt i małych dzieci, z których 6 zmarło. Zakażenia szczepem Escherichia coli w Niemczech w 2011 roku wywołane skażonymi kiełkami kozieradki. Przypadki zachorowań odnotowano wtedy w 8 krajach w Europie i Ameryce Północnej, z czego 53 osoby zmarły.

Zatrucie bakteriami E. coli w 2011 roku w Niemczech: przyniosło straty w wysokości 1,3 mld dolarów poniesione przez rolników i przemysł wiązało się z wypłatą 236 mln dolarów w ramach rekompensat przyznanych 22 państwom członkowskim Unii Europejskiej.

Podsumowanie Światowy Dzień Zdrowia to okazja do uświadomienia producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności. Dlatego tak ważne jest skupienie działań edukacyjnych w obrębie tego tematu. To od nas samych zależy czy chcemy być zdrowi.

Dziękuję za uwagę