Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej
Plan prezentacji 1. Biofortyfikacja - pojęcie 2. Biofortyfikacja – znaczenie 3. Program biofortyfikacji 4. Złoty ryż 5. Marchew jodowana 6. Sposoby dostarczania mikroelementów w nawozach 7. Problem głodu mikroelementowego 8. Suplementacja diety a biofortyfikacja 9. Problemy biofortyfikacji 10. Korzyści wynikające z biofortyfikacji 11. Przyszłość biofortyfikacji 12. Bibliografia [7]
Biofortyfikacja Jest procesem tworzenia genetycznie ulepszonych roślin uprawnych, które są bogate w mikroelementy przez tradycyjną uprawę lub modyfikację genetyczną.[1] [9] [10]
Biofortyfikacja Wzbogacanie roślin rosnących Nowe wartości odżywcze Wspomaganie biodostępności Suplementacja diety Metody biofortyfikacji [3][7]
Program biofortyfikacji [8] nawożenie gleby uprawa roślin produkcja żywności biofortyfikowanej i pasz żywienie żwierząt produkcja żywności biofortyfikowanej
Złoty ryż witamina A i wzrok złoty ryż 1 i 2 zwiększona zawartość β-karotenu biofortyfikacja genomowa [6]
Marchew jodowana problemy niedoboru jodu w polskim społeczeństwie [12] biofortyfikacja agralna wyniki polskich badań zastosowane nawożenie jodem i azotem nie miało istotnego wpływu na zawartość cukrów rozpuszczalnych w korzeniach spichrzowych marchwi [11] [6] [12]
Sposoby dostarczania mikroelementów w nawozach (?) Próby uniezależnienia bioakumulacji od warunków glebowych (?) 1.nawozy płynne 2.otoczkowe (o spowolnionym uwalnianiu) 3.kompleksowe (wieloskładnikowe) Ad.2 Ad.3Ad.1
Problem głodu mikroelementowego Przyczyny: zubożenie gleb, trudne warunki środowiska naturalnego nieurozmaicona dieta niska biodostępność pierwiastków ubóstwo konsumentów produkcja bioetanolu ze zbóż szybkie bogacenie się ubogich
[7]
Suplementacja diety a biofortyfikacja| Złagodzenie skutków niedoborów mikroelementarnych Forma przystępniejsza, ale czy bardziej bioprzyswajalna? [4][5]
Problemy biofortyfikacji Zagrożenie bioróżnorodności gatunkowej, Unifikacja diety ludzkiej i jej zubożenie, Dostępność ziarna biofortifikowanego do spożycia i upraw Brak maszyn rolniczych i technologii rolnych na obszarach ubogich Niedobór areałów rolnych Problemy ekonomiczne
Korzyści wynikające z biofortyfikacji Ochrona gleby i ekosystemów jako niezbędnych do produkcji żywności w krajach ubogich Produkcja żywności bezpiecznej Urozmaicenie diety w mikroelementy Zażeganie problemu głodu
Wykorzystanie zbóż do wytworzenia nowych biologicznych komponentów nawozowych z mikroelementami przeznaczonych dla roślin konsumpcyjnych (m.in. pod uprawę warzyw) Introdukcja bakterii zdolnych zwiększyć bioprzyswajalność mikroelementów do organizmu odbiorcy[1] Próby zwiększenia przyswajalności fruktanów i fitynianów z tkanek roślinnych[2] Przyszłość biofortyfikacji
Bibliografia 1.Teksty źródłowe 1.Biofortification, biodiveristy and diet: A search for complementary applications against poverty and malnutrition; T.Johns, P.B.Eyzaguirre; Biofortification- a global chalenge programm; R.D.Graham; Development and uses biofortified agricultural products; G.S.Banuelos, Zhi-Qing Lin; Ilustracje versailles.fr/IMG/jpg/Giuseppe_Arcimboldi_ete.jpg 6. again.html
Bibliografia cd negative-side-affects-to-eating-genetically-modified-foods/ watt.html 10. rachunkowosc/nadwyzki_na_polu,6ab5ff54f347616beae5.ht ml 11.Wpływ nawożenia jodem i azotem na efektywność biofortyfikacji w jod oraz na jakość biologiczną marchwii; S.Smoleń, I.Ledwożyw, P.Strzetelski, W.Sady, S.Rożek; _jod.html