Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zachowanie krajobrazu kulturowego a wypas zwierząt
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
prezentacja wyników badania marketingowego
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
PAŃSTWOWY MONITORING ŚRODOWISKA
[Aleksander Dziedzic]
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
mgr inż. Grażyna Nachtman
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sprawozdanie Wykorzystanie preparatu ProBio Emów do odwadniania
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Dostrzec innych „POMOC ŻYWNOŚCIOWA” POMOC HUMANITARNA NA ŚWIECIE
LUBELSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W KOŃSKOWOLI
BIOPALIWA.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wpływ wybranych roślin okrywowych w uprawie na mulcz na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wartość produkcyjną plonu masy roślinnej oraz.
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Zdrowe odżywianie.
CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witamina E.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Do wykładu odżywianie mineralne część 3 Do wykładu odżywianie mineralne część 3
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Bioróżnorodność ekosystemów
OKR Ę GOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE Dyrektor dr Zygmunt Adrianek.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
DAP & MAP UPDATE Konferencja Farmer, Warszawa Grudzień 2013 przełomem w nawożeniu azotowym.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
Czyli: Co w trawie piszczy?
Czyli: Co w trawie piszczy? Kampania EAZA 2016/2017
GMO.
dr Genowefa Janczewska-Korczagin
Rolnictwo ekologiczne
Niedożywienie.
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej

Plan prezentacji 1. Biofortyfikacja - pojęcie 2. Biofortyfikacja – znaczenie 3. Program biofortyfikacji 4. Złoty ryż 5. Marchew jodowana 6. Sposoby dostarczania mikroelementów w nawozach 7. Problem głodu mikroelementowego 8. Suplementacja diety a biofortyfikacja 9. Problemy biofortyfikacji 10. Korzyści wynikające z biofortyfikacji 11. Przyszłość biofortyfikacji 12. Bibliografia [7]

Biofortyfikacja Jest procesem tworzenia genetycznie ulepszonych roślin uprawnych, które są bogate w mikroelementy przez tradycyjną uprawę lub modyfikację genetyczną.[1] [9] [10]

Biofortyfikacja Wzbogacanie roślin rosnących Nowe wartości odżywcze Wspomaganie biodostępności Suplementacja diety Metody biofortyfikacji [3][7]

Program biofortyfikacji [8] nawożenie gleby uprawa roślin produkcja żywności biofortyfikowanej i pasz żywienie żwierząt produkcja żywności biofortyfikowanej

Złoty ryż witamina A i wzrok złoty ryż 1 i 2 zwiększona zawartość β-karotenu biofortyfikacja genomowa [6]

Marchew jodowana problemy niedoboru jodu w polskim społeczeństwie [12] biofortyfikacja agralna wyniki polskich badań zastosowane nawożenie jodem i azotem nie miało istotnego wpływu na zawartość cukrów rozpuszczalnych w korzeniach spichrzowych marchwi [11] [6] [12]

Sposoby dostarczania mikroelementów w nawozach (?) Próby uniezależnienia bioakumulacji od warunków glebowych (?) 1.nawozy płynne 2.otoczkowe (o spowolnionym uwalnianiu) 3.kompleksowe (wieloskładnikowe) Ad.2 Ad.3Ad.1

Problem głodu mikroelementowego Przyczyny:  zubożenie gleb, trudne warunki środowiska naturalnego  nieurozmaicona dieta  niska biodostępność pierwiastków  ubóstwo konsumentów  produkcja bioetanolu ze zbóż  szybkie bogacenie się ubogich

[7]

Suplementacja diety a biofortyfikacja| Złagodzenie skutków niedoborów mikroelementarnych Forma przystępniejsza, ale czy bardziej bioprzyswajalna? [4][5]

Problemy biofortyfikacji Zagrożenie bioróżnorodności gatunkowej, Unifikacja diety ludzkiej i jej zubożenie, Dostępność ziarna biofortifikowanego do spożycia i upraw Brak maszyn rolniczych i technologii rolnych na obszarach ubogich Niedobór areałów rolnych Problemy ekonomiczne

Korzyści wynikające z biofortyfikacji Ochrona gleby i ekosystemów jako niezbędnych do produkcji żywności w krajach ubogich Produkcja żywności bezpiecznej Urozmaicenie diety w mikroelementy Zażeganie problemu głodu

Wykorzystanie zbóż do wytworzenia nowych biologicznych komponentów nawozowych z mikroelementami przeznaczonych dla roślin konsumpcyjnych (m.in. pod uprawę warzyw) Introdukcja bakterii zdolnych zwiększyć bioprzyswajalność mikroelementów do organizmu odbiorcy[1] Próby zwiększenia przyswajalności fruktanów i fitynianów z tkanek roślinnych[2] Przyszłość biofortyfikacji

Bibliografia 1.Teksty źródłowe 1.Biofortification, biodiveristy and diet: A search for complementary applications against poverty and malnutrition; T.Johns, P.B.Eyzaguirre; Biofortification- a global chalenge programm; R.D.Graham; Development and uses biofortified agricultural products; G.S.Banuelos, Zhi-Qing Lin; Ilustracje versailles.fr/IMG/jpg/Giuseppe_Arcimboldi_ete.jpg 6. again.html

Bibliografia cd negative-side-affects-to-eating-genetically-modified-foods/ watt.html 10. rachunkowosc/nadwyzki_na_polu,6ab5ff54f347616beae5.ht ml 11.Wpływ nawożenia jodem i azotem na efektywność biofortyfikacji w jod oraz na jakość biologiczną marchwii; S.Smoleń, I.Ledwożyw, P.Strzetelski, W.Sady, S.Rożek; _jod.html