Bydgoszcz 14.03.2011 Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Advertisements

W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
WYKORZYSTANIE ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I MOTYLKOWYCH W ŻYWIENIU ZWIERZĄT
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Leczenie otyłości i nadwagi metodą Balonu Żołądkowego BIB System A. Sawińska A. Wojciechowska Z. Kowalczyk Łódź, sierpień 2007 Pulsmed Bariatric Clinic,
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Cukrzyca Wykrywanie i leczenie. Jak Rozpoznać Cukrzycę? Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy we krwi.
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
Integracja metabolizmu Glukozo- 6 -fosforan Pirogronian AcetyloCoA Kluczowe związki w metabolizmie.
| Centra Usług Wspólnych (CUW) w jednostkach samorządu terytorialnego Wojciech Lachiewicz, Ryszard Grobelny, Mateusz Klupczyński Poznań, 30 maja 2016 r.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
1 System teleopieki. Rozmowa z lekarzem W wielu przypadkach nie ma konieczności osobistej wizyty w przychodni a rozmowa online z lekarzem pozwala uspokoić.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
CZAS NA ZDROWIE.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
INNOWACJE I PATENTY Innowacje i nowe technologie - przykład - Gepardy Biznesu Spotkania lokalne organizowane są w ramach projektu systemowego Urzędu Marszałkowskiego.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
STOPIEŃ SATYSFAKCJI PACJENTÓW Pytanie 1 Na podstawie jakiego skierowania korzysta Panu/Pani z zabiegów fizykalnych? A.Zewnętrzne B.Wewnętrzne C.Prywatne.
Pawlicz, A. (2015). Wykorzystanie mediów społecznościowych jako narzędzia marketingu turystycznego przez gminy leżące na terenach Parków Narodowych w Polsce.
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
„Zasady pomiaru poziomu glukozy we krwi za pomocą glukometru”
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
WOJEWODA KUJAWSKO - POMORSKI REALIZACJA RZĄDOWEGO PROGRAMU –
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Walory zdrowotne jagnięciny
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Roztwory buforowe / mieszaniny buforowe / bufory
Podstawowe składniki odżywcze..
Wartości odżywcze orzechów.
Od CHYLOMIKRONÓW do HDL
Szybkość-zdolność do wykonywania ruchów w najkrótszych odcinkach czasu
Zapis prezentacji:

Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie

Innowacyjny 3 CB : 10% roztwór aminokwasów z tauryną Glukoza z elektrolitami i cynkiem Unikalna kombinacja 4 emulsji tłuszczowych Worek ze sterylnymi portami

Odpowiedź metaboliczna na uraz, posocznicę, nowotwór Produkcja cytokin prozapalnych IL 1, IL 6, TNH (nadregulacja ) Zaburzenia obrotu i metabolizmu glukozy (insulinooporność) Katabolizm białka (260g AA/24h = 1 kg masy mięśniowej)

Zalecenia ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego w OIOM Glukoza – co najmniej 2g/kg m.c. pod kontrolą glikemii ( mg%) Tłuszcze – przewagę wykazują ET oparte na :LCT/MCT, olej z oliwek i olej rybi Aminokwasy – 1,3,-1,5g/kg m.c. Florencja 2008

Poziom tauryny w surowicy spada u pacjentów Po chemio/radioterapii Krytycznie chorzy Z urazami Po dużych zabiegach W trakcie długotrwałego TPN

Tauryna w Smof Kabiven Działanie: Antykataboliczne ( hamuje uwalnianie hormonów katabolicznych ) Anaboliczne Psychostymulujące Ograniczające uwalnianie enzymów proteolitycznych

Tauryna – potencjalne korzyści Poprawa stanu odżywienia Zapobieganie zaburzeniom metabolicznym Stabilizacja poziomu cukru we krwi Poprawa samopoczucia pacjenta

Cynk w Smof Kabiven Działanie: Wspomaga układ odpornościowy Niezbędny do prawidłowego gojenia ran pooperacyjnych Niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych Udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi

SMOFlipid ® ─ emulsja tłuszczowa w SMOFKabiven skład (w 1000 ml) 200 g mieszaniny olejów 30% Soybean oil (olej sojowy) 30% MCT (MCT z oleju kokosowego) 25% Olive oil (olej z oliwek) 15% Fish oil (olej rybny) ~200 mg witaminy E (dl--tokoferol) proporcja  -6/  -3 ~ 2.5:1

Olej sojowy - składnik SMOFlipid ® Olej sojowy jest sprawdzonym źródłem kwasów tłuszczowych jak kw. linolowy (-6) i kwas -linolenowy (-3). W preparacie SMOFlipid  olej sojowy stanowi 60 g/1000 ml (30% mieszaniny) aby pokryć zapotrzebowanie na niezbedne kw. tłuszczowe podczas żywienia pozajelitowego

szybko dostępne źródło energii wychwytywane przez mitchondria w procesach niezależnych od karnityny łatwa kontrola stężenia triglicerydów we krwi dobra tolerancja emulsji tłuszczowej, jeśli ich zawartość nie przekracza 50% (% wagowych) MCT* jako składnik SMOFlipid® * Medium-chain triglycerides (triglicerydy średniołańcuchowe)

Olej z oliwek - składnik SMOFlipid ® SMOFlipid ® zawiera: 50 g oleju z oliwek/1000 ml (25% mieszaniny) Domieszka oleju z oliwek wraz pozostałymi składnikami mieszaniny gwarantuje zbilansowana kompozycję kwasów tłuszczowych. Pozwala to tez na obniżenie łącznej zawartości kw. tłuszcz. wielonienasyc. (PUFA) w emulsji.

Olej rybi - składnik of SMOFlipid ® SMOFlipid ® zawiera: 30 g oleju rybiego/1000 ml (15% mieszaniny) Olej rybi bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe o bardzo długim łańcuchu (kw. eikozapentaenowy – EPA oraz kw. dokozaheksaenowy -DHA), wywiera korzystny efekt przeciwzapalny i immunomodulujący. Wskutek dużej zawartości oleju rybiego i zredukowanej zawartości oleju sojowego, proporcja kwasów tłuszczowych -6/-3 w preparacie SMOFlipid ® wynosi ok. 2.5:1, co jest zgodne z aktualnymi zaleceniami.

SMOFlipid ® ─ optymalna proporcja -6/-3 Emulsje tłuszczowe zawierające olej rybi wykazują korzystne działanie u chorych z nadmierną reakcja zapalną Proporcja  -6/  -3 warunkuje korzystny efekt immunomodulujący SMOFlipid ® Na podstawie badań klinicznych zaleca się proporcję  -6/  -3 od 4:1 do 2:1 1-5

SmofKabiven Objętość ( ml ) Energia cał.(kcal) Azot (g)81216 Glukoza (g) Tłuszcz (g) Energia nie białk Glukoza/tłuszcz %58:42 Cynk (mmol)0,040,060,08 Osmolarność (mosmol/L)1500

SmofKabiven nowe zabezpieczenia, nowe porty Nowe zabezpieczenia - WYGODA łatwe otwieranie komfort i wygoda pracy oszczędność czasu Nowe porty – BEZPIECZEŃSTWO sterylne błony – bez konieczności dezynfekcji samouszczelniające się – bezpieczeństwo po odłączeniu sztywne i stabilne – uniemożliwiają przekłucie worka

. DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ