KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Advertisements

Autor: Adrianna Szalonka
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Nieregularnik Szalonego Adasia Wydanie świąteczne! Grudzień - Styczeń.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Zapraszamy na naszą stronę. Zależy nam na kontakcie z Wami. Czytajcie, komentujcie i dyskutujcie na forum. Nic o Was bez Was Zapraszamy na naszą stronę.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
15 X 2015 KLASA 3A W BIBLIOTECE REJONOWEJ. Najpierw „wybrali ś my si ę ” na wycieczk ę do lasu, która by ł a wytworem naszej dzieci ę cej wyobra ź ni.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Projektowa Książka Kucharska Salamanka & Rzym
Ciasto Drożdżowe.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

KUCHNIA NIEMIECKA

SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Kawałki mięsa cielęcego dobrze wytłuc, lekko posolić. Tak przygotowane sznycle obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Sznycle należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi. Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Składniki Młode ziemniaki- 1 kg Cebula szarlotka sztuki Duży szczypior- 0,5 pęczka Koper- 1 pęczek Musztarda - 2 łyżki Cukier - 2 łyżki Ocet - 1 łyżka Sól i pieprz - do smaku Sposób przygotowania Sałatka ziemniaczana zwana również kartoffelsalat, idealnie pasuje do dań z grilla. Na początku ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy je w "połówki". Cebulkę kroimy w plastry, dodajemy do niej cukier i ocet, a następnie ją ugniatamy aby zrobiła się miękka i słodka. Szczypior drobno kroimy dokładamy do cebulki. Całość mieszamy i dodajemy do ziemniaków wraz z pokrojonym koperkiem, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Po raz kolejny mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Jest to sycąca sałatka bawarska, w każdym landzie przygotowywana w inny sposób, najczęściej serwowana z pieczonym i grillowanym mięsiwem czy sznyclem.

ZUPA PIWNA Przepis na zupę piwną Składniki: - 4 kromki białego chleba, - łyżeczka masła, - 4 żółtka, - 1/2 szklanki cukru, ml śmietany, - butelka piwa, - kawałek laski cynamonu. Przygotowanie: Od chleba odciąć skórki, pokroić w kostkę, obsmażyć. Żółtka rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i, mieszając, podgrzewać (ale nie gotować). Piwo podgrzać razem z cynamonem i skórką cytryny. Po 10 minutach można wyjąć cynamon i skórki. Gorące piwo dolać do gorącej śmietany z żółtkami, cały czas mieszać. Zdjąć z ognia. Podawać z grzankami.

ZUPA ZIEMNIACZANA Przepis na zupę ziemniaczaną Składniki: - 0,5 kg ziemniaków, - 1 pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, g wędzonego boczku, ml wywaru z warzyw i/lub mięsa, - 1 łyżka masła, - 2 łyżki suszonego majeranku, - 1 łyżeczka gałki muszkatowej, - 2 ząbki czosnku, ml śmietany kremówki, - sól, - pieprz. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Posiekać cebulę, czosnek. Boczek pokroić w kosteczkę. W garnku stopić masło, dodać cebulę, czosnek i boczek, podsmażyć wszystko do zrumienienia. Dodać ziemniaki, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać bulion i przyprawy. Gotować 30 minut. Po tym czasie (gdy ziemniaki zmiękną) całość zmiksować i dodać śmietankę. Zagotować zupę raz jeszcze. Dodać szczyptę lub gałązkę majeranku.

Śnieżne kule Składniki 375g mąki 50g cukru 50g masła 3 jaja 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki rumu 1 szczypta soli Cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia

Tradycyjne Ratetaouill dojrzałe pomidory, 500 g cebula, 2 sztuki czerwona papryka, 2 sztuki bakłażan, 1 sztuka cukinia, 2 sztuki czosnek, 4 ząbki oliwa, z oliwek liść laurowy, 2 sztuki tymianek, Do dekoracji sól i pieprz, Do smaku

Grillowane szaszłyki - wstążki z indyka ok 40 dag mięsa z piersi indyka kilka dużych pieczarek papryka czerwona olej ( 3 łyżki ) przyprawa do drobiu ( ja użyłam przyprawy złocistej do kurczaka - moja ulubiona ) szpadki do szaszłyków

Koniec Prezentacje wykonali: Joanna Pieszak, Izabela Ciechanowska, Jakub Pieszak