KUCHNIA NIEMIECKA
SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Kawałki mięsa cielęcego dobrze wytłuc, lekko posolić. Tak przygotowane sznycle obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Sznycle należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi. Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Składniki Młode ziemniaki- 1 kg Cebula szarlotka sztuki Duży szczypior- 0,5 pęczka Koper- 1 pęczek Musztarda - 2 łyżki Cukier - 2 łyżki Ocet - 1 łyżka Sól i pieprz - do smaku Sposób przygotowania Sałatka ziemniaczana zwana również kartoffelsalat, idealnie pasuje do dań z grilla. Na początku ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy je w "połówki". Cebulkę kroimy w plastry, dodajemy do niej cukier i ocet, a następnie ją ugniatamy aby zrobiła się miękka i słodka. Szczypior drobno kroimy dokładamy do cebulki. Całość mieszamy i dodajemy do ziemniaków wraz z pokrojonym koperkiem, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Po raz kolejny mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Jest to sycąca sałatka bawarska, w każdym landzie przygotowywana w inny sposób, najczęściej serwowana z pieczonym i grillowanym mięsiwem czy sznyclem.
ZUPA PIWNA Przepis na zupę piwną Składniki: - 4 kromki białego chleba, - łyżeczka masła, - 4 żółtka, - 1/2 szklanki cukru, ml śmietany, - butelka piwa, - kawałek laski cynamonu. Przygotowanie: Od chleba odciąć skórki, pokroić w kostkę, obsmażyć. Żółtka rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i, mieszając, podgrzewać (ale nie gotować). Piwo podgrzać razem z cynamonem i skórką cytryny. Po 10 minutach można wyjąć cynamon i skórki. Gorące piwo dolać do gorącej śmietany z żółtkami, cały czas mieszać. Zdjąć z ognia. Podawać z grzankami.
ZUPA ZIEMNIACZANA Przepis na zupę ziemniaczaną Składniki: - 0,5 kg ziemniaków, - 1 pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, g wędzonego boczku, ml wywaru z warzyw i/lub mięsa, - 1 łyżka masła, - 2 łyżki suszonego majeranku, - 1 łyżeczka gałki muszkatowej, - 2 ząbki czosnku, ml śmietany kremówki, - sól, - pieprz. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Posiekać cebulę, czosnek. Boczek pokroić w kosteczkę. W garnku stopić masło, dodać cebulę, czosnek i boczek, podsmażyć wszystko do zrumienienia. Dodać ziemniaki, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać bulion i przyprawy. Gotować 30 minut. Po tym czasie (gdy ziemniaki zmiękną) całość zmiksować i dodać śmietankę. Zagotować zupę raz jeszcze. Dodać szczyptę lub gałązkę majeranku.
Śnieżne kule Składniki 375g mąki 50g cukru 50g masła 3 jaja 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki rumu 1 szczypta soli Cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia
Tradycyjne Ratetaouill dojrzałe pomidory, 500 g cebula, 2 sztuki czerwona papryka, 2 sztuki bakłażan, 1 sztuka cukinia, 2 sztuki czosnek, 4 ząbki oliwa, z oliwek liść laurowy, 2 sztuki tymianek, Do dekoracji sól i pieprz, Do smaku
Grillowane szaszłyki - wstążki z indyka ok 40 dag mięsa z piersi indyka kilka dużych pieczarek papryka czerwona olej ( 3 łyżki ) przyprawa do drobiu ( ja użyłam przyprawy złocistej do kurczaka - moja ulubiona ) szpadki do szaszłyków
Koniec Prezentacje wykonali: Joanna Pieszak, Izabela Ciechanowska, Jakub Pieszak