Założenia – BMC#1 Busin ess Mod el Canv as #1 Kluczowe partnerstwa Główne działaniaWartość Relacje z klientamiKlienci Dostawcy mięsaProdukcja Reklamy w sklepach parnerskich Dystrybucja Wysokiej jakości mięsa i wędliny Stoiska na targach spożywczych Klienci detaliczni, poszukujący Marketingw przystępnych cenach produktów wysokiej jakości Kluczowe zasoby Kanały dystrybucji i komunikacji Masarnia Sklepy partnerskie Chłodnia Sklepy własne Punkty dystrybucyjne Środki transportu struktura kosztówPersonel źródła przychodów Surowce do produkcji Produkcja Utrzymanie i wynajem budynków Dystrybucja Pensje pracowników Wydatki na marketing Transport
Hipoteza Czy na rynku jest miejsce dla firmy takiej jak Lepsze Wieprze?
Jaką firmą jesteśmy?
Jakość Cena Szara strefa Producenci regionalni Firmy rodzinne Wiodący producenci Krakowski Kredens
Ankietowane osoby Przedział wiekowy Suma: Płeć Kobiety3137 Mężczyźni3328 Suma:64515
Pytania
Gdzie najczęściej kupuje Pan/Pani mięso i wędliny? Supermarket Sklep mięsny Przedział wiekowy Suma: Płeć Kobiety112 Mężczyźni3216 Suma:4228 Przedział wiekowy Suma: Płeć Kobiety2125 Mężczyźni112 Suma:2237
Czy ma Pan/Pani zaufane miejsce, w którym zwykle kupuje mięso i/lub wędliny? Nie Tak Przedział wiekowy Suma: Płeć Kobiety11 Mężczyźni224 Suma:3205 Przedział wiekowy Suma: Płeć Kobiety2136 Mężczyźni1124 Suma:32510
Ile byłby Pan/Pani w stanie zapłacić za mięso i/lub wędliny mając świadomość, że są one najwyższej jakości ? Przedział wiekowy Sum a: Cena Do Suma:64515
Co decyduje, że kupuje Pan/Pan mięsa lub wędliny w wybranym miejscu Wiek Pojawiające się odpowiedzi Cenę Jakość Stosunek cena/jakość Odległość z pracy lub domu Jakość Stosunek cena/jakość Odległość z pracy lub domu Jakość obsługi Możliwość płatności kartą Cena Stosunek cena/jakość Promocje Jakość obsługi Odległość z domu
Przywiązanie do marki a cena produktu Przywiązanie do marki Cena
Klienci docelowi Dobrze sytuowani ludzie między 30 a 50 rokiem życia Gotowi zapłacić 40 i więcej zł za kg produktu Zwracający uwagę jakość kupowanego produktu
Rynek lokalny Miasta woj. Mazowieckiego gospodarstw domowych 1 1) Wg stanu z 31 XII 2008
Wnioski – BMC#2 Busin ess Mod el Canv as #2 Kluczowe partnerstwa Główne działania Wartość Relacje z klientami Klienci Dostawcy mięsa Produkcja Dystrybucja Marketing Produkty dające gwarancję satysfakcji klienta Zaufanie klienta do naszej marki i produktów Wysokiej jakości mięsa i wędliny Reklamy w sklepach partnerskich Stoiska na targach spożywczych Marketing szeptany Stoiska promocyjne Dobrze sytuowani mieszkańcy miast w wieku 30 – 50 lat przywiązujący uwagę do jakości kupowanych produktów, gotowi zapłacić 40zł i więcej za wędliny i mięsa najwyższej jakości. Kluczowe zasoby Kanały dystrybucji i komunikacji Struktura kosztów Masarnia Chłodnia Punkty dystrybucyjne Środki transportu Personel Sklepy partnerskie Sklepy własne Stoiska promocyjne Surowce do produkcji Utrzymanie i wynajem budynków Pensje pracowników Wydatki na marketing Transport źródła przychodów Produkcja Dystrybucja
Plany na najbliższe miesiące Analiza asortymentu konkurencji i stworzenie własnych produktów odpowiadających potrzebom rynku. Projekt marketingowego wizerunku marki. Produkcja i testy. Otwarcie pierwszych sklepów własnych i pozyskanie partnerów handlowych. Aktywne pozyskiwanie nowych klientów przez uświadomienie obecności naszej marki na rynku. Stała kontrola jakości.