Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec zwyczajny krwawnik pospolity lipa mniszek lekarski (mniszek pospolity) podbiał pospolity pokrzywa zwyczajna róża dzika
Rośliny zielarskie ze względu na sposób użytkowania dzieli się na: - rośliny lecznicze - rośliny przyprawowe - rośliny olejkodajne
Zioła lecznicze: Rośliny lecznicze - najczęściej rośliny lądowe, zawierające substancje czynne, stosowane w medycynie i ziołolecznictwie. Z niektórych części tych roślin wyrabia się leki (np. z korzeni, łodyg, liści, kwiatów). Na świecie poznano ok gatunków roślin leczniczych, u nas rośnie ich ok. 400, w praktyce stosowane jest ok Zdecydowana większość z nich to rośliny naczyniowe, nieliczne należą do paprotników, porostów i glonów.
Zioła przyprawowe: Rośliny przyprawowe – rośliny zawierające silne substancje aromatyczne, dzięki którym mogą być stosowane jako przyprawy. Zalicza się je do ziół i roślin uprawnych.
Zioła Olejkodajne: Rośliny olejkodajne, rośliny zawierające lotne olejki eteryczne o przyjemnym zapachu oraz specyficznym smaku, zwykle gorzkim i palącym, będące mieszaninami różnych związków chemicznych: aldehydów, estrów, ketonów, alkoholi, węglowodorów, itp. Rośliny olejkodajne stosowane są jako przyprawy kuchenne wzmagające apetyt i poprawiające trawienie, rośliny lecznicze, a także w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i do wyrobu mydeł.
Ciekawostki: 16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw (ok. 60 gatunków), a 20% - ze stanowisk naturalnych. 15 sierpnia w kościele katolickim obchodzona jest uroczystość liturgiczna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, która w polskiej tradycji jest nazywana świętem Matki Bożej Zielnej. Dzień Zielarza obchodzą wówczas organizacje i firmy zajmujące się zielarstwem (np. Polski Komitet Zielarski, Phytopharm S.A.). Podczas obchodów tego dnia w Klęce przez specjalistów wybierane jest Ziele Roku
Galeria: