Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. (uzupełnienie cz.1)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
WIEM,CO JEM !.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Legenda litwińskich potraw
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. (uzupełnienie cz.1)

Składniki: - dwie szklanki wody - sok z cytryny - 3 łyżki cukru - dwie garście płatków z fiołka wonnego lub leśnego - żelatyna spożywcza-ilość uzależniona od podanej proporcji na opakowaniu, ograniczona do ilości wody jaką używamy Przygotowanie: Wodę wlać do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować do wrzenia. Odstawić z gazu i dodać żelatynę. Natychmiast energicznie wymieszać, by cała się dobrze rozpuściła. Dosypać płatki fiołków – wcześniej przepłukane na sitku wodą. Wymieszać delikatnie i odstawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie powstały kluchy. Ostudzoną galaretkę przelać do foremek i wstawić do lodówki, by stężała. Podawać z bitą śmietaną lub sokiem owocowym. Można również pokroić w kosteczki i dodać do ptasiego mleczka domowej roboty. / / GALARETKI Z FIOŁKAMI

Składniki: białka - 1,5 szklanki cukru pudru - kilka kropel soku z cytryny - garść świeżych kwiatów fiołka Przygotowanie: Białka ubijać, aż powstaną na pianie sztywne wierzchołki. Stopniowo dodawać cukier puder, ciągle ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny i ostatnią porcję cukru. Dodać fiołki i wymieszać delikatnie. Pianę nakładać łyżką lub wyciskać szprycką na blachę wyłożoną pergaminem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni i suszyć około godziny. Po wyłączeniu pieca uchylić drzwiczki i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia. / BEZY Z FIOŁKAMI

PODBIAŁ POSPOLITY

PODBIAŁ POSPOLITY Tussilago farfara Możemy go spotkać na nasypach, wilgotnych polach i glebach gliniastych. Kwitnie w marcu, a dopiero później wypuszcza liście. Częścią jadalną są kwiaty i młode liście z łodyżkami. Kwiaty zbieramy wczesną wiosną, liście od maja do sierpnia. Z kwiatów możemy przyrządzić herbatę lub też zrobić syrop. Liście przyrządza się jak szpinak, smaży, dodaje do sałatek i zup. Podbiał jest źródłem kwasów organicznych, minerałów i mikroelementów. Podbiał jest jednym z najstarszych środków leczniczych, wykazuje działanie wykrztuśne, osłaniające, powlekające, przeciwzapalne, ściągające, bakteriobójcze i rozkurczowe. Stosowany jest przy kaszlu, nieżycie górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, schorzeniach nerek i pęcherza, zranieniach i owrzodzeniach skóry.

Syrop można zrobić z kwiatów jak i z liści. Oba surowce maja podobne właściwości lecznicze. Kwiaty zbieramy wczesną wiosną (początek kwietnia), przed pojawieniem się liści. Układamy w słoju przekładając warstwami cukru. Mocno ugniatamy i zakręcamy słoik przenosząc go w chłodne miejsce bez dostępu światła na 2 miesiące, np.do piwnicy lub zakopując w ziemi. Po upływie tego czasu ze sfermentowanej masy odciskamy syrop (można całość przetrzeć przez sito), krótko zagotowujemy, i zlewamy do butelki, Z litrowego słoika otrzymamy prawie 0,2 l syropu. SYROP Z PODBIAŁU Przepis wg; (bushcraftwilson.blogspot.de)

Gotowy syrop z podbiału

LILIOWCE

Pąki liliowców (nie mylić z liliami!) są jadalne. To kwiaty o zróżnicowanej barwie, słodkim posmaku i chrupiących płatkach. Nadają się do jedzenia niezależnie od stadium wzrostu. Można spożywać pąki świeże, suszone lub gotowane. Wzbogacają smak zup dodane kilka minut przed końcem gotowania.

Kwiaty można smażyć w cieście. Należy wtedy odciąć podstawę, rozpłaszczyć kwiat, zanurzyć w cieście i przyrumienić z obu stron.

Przepis na ciasto: 3 jajka rozbić z ½ szklanki mąki, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ½ podsmażonego na oliwie ząbka czosnku, ewentualnie trochę mleka dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Najsmaczniejsze są podobno odmiany różowe. W smaku podobne do suszonych moreli. W 100 gramach zawierają 40g witaminy C, witaminę A i 3% białka. Z młodych liści Azjaci robią smakowite sałatki. Surówka z liliowców Do południa mamy w ogródku kwiaty a po południu w domu surówkę. Całe kwiaty scinamy,myjemy,kroimy na srednie części polewamy sosem vinegre. Sos 1/3 szklanki oleju z oliwek 1/3 szk. wody przegotowanej 1/3 szk. octu winnego (można zastąpić kwaskiem cytrynowym, rozpuszczony, lekko kwaśny) 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wszystko dobrze wymieszać. Jeśli jest za dużo sosu, można w lodówce trzymać 7 dni na inną surówkę.

Lawenda znalazła bardzo wiekle zastosowań kulinarnych. Jest składnikiem herbat i mieszanek herbacianych.

Kwiaty dodaje się do ciastek, syroppów, sorbetów, lodów, galaretek, dżemów, kremów, win oraz octów. Kwiaty lawendy dodawane do potraw wzbogacają dania o swój lekko cytrusowy smak.

1)Nalewka lawendowa Pół szklanki kwiatów lawendy zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie odcedzamy przez gazę. Nalewkę można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. 2)Napar z kwiatów lawendy Łyżkę suszonych kwiatów lawendy zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Pół szklanki odcedzonego naparu pijemy kilka razy dziennie. 3)Napar na przeziębienie: 1 łyżeczkę kwiatów lawendy i 1 łyżeczkę liści mięty pieprzowej zalewamy 1 filiżanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 5-10 minut. Następnie zioła przecedzamy i dosładzamy miodem. Napar należy pić 3 razy dziennie po filiżance. Można dodać cytrynę lub skórkę pomarańczy LAWENDA DO PICIA

Ogórecznik (Borago officinalis L.)

drobne niebieskie kwiaty mają subtelny smak ogórka. Dodaje się je do sałatek, sosów, zup, mięsa, twarogu. Można też nim aromatyzować likiery. Kwiaty można dodawać do wina,herbaty i także do deserów. Ponadto świeże kwiaty ogórecznika efektownie wyglądają zamrożone w kostkach lodu (do napojów). Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)

Składniki: - liście ogórecznika oraz kwiaty - 200g ryżu carnaroli - ok. litra wywaru warzywnego - ok. 150ml wytrawnego białego wina - świeżo starty parmezan - oliwa - masło - szalotka - sól - pieprz Przygotowanie: Na oliwie zmieszanej z masłem podsmażyć posiekaną szalotkę, dodać umyte i porwane liście ogórecznika. Mieszać i dodać ryż. Smażyć chwilę, a następnie podlać winem. Gdy wino odparuje, kontynuować gotowanie ryżu dodając stopniowo niewielkie porcje wywaru. Na koniec dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem i podawać risotto udekorowane kwiatami ogorecznika. / Risotto z ogórecznikiem

Sałatka z ogórecznikiem Ciekawostka: W cesarstwie rzymskim kwiaty i liście ogórecznika dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie z legionami rzymskimi ogórecznik zawędrował do Europy Północnej.

Bez lilak (Syringa vulgaris) kwiaty mają intensywny kwiatowy aromat i posmak cytryny. Uwaga: Kwiaty bzu same w sobie są lekko goryczkowate. Dobrze jest zrobić marynatę z porto i cukru, gdzie trzymamy płatki przez godzinę, czesto obracajac.Tak przygotowane odsączone kwiaty dodajemy do sałaty, naleśników, serów pleśniowych jak również fety, proponuje Małgorzata Kalemba-Drożdż autorka ksiązki "Kwiatowa Uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach„

Lilakowe racuchy mleko i woda gazowana (mniej więcej 1:1) trochę cukru, szczypta soli, łyżka oliwy, starte jabłka,mąka (do uzyskania dość gęstej konsystencji),oberwane kwiaty bzu lilaka Pomieszać i usmażyć.

RUMIANEK

Rumianek (Chamaemelum nobile) ma kwiaty podobne do stokrotki, W kulinariach i ziołolecznictwie wykorzystuje się koszyczki kwiatowe rumianku pospolitego. Mają one delikatny, ziołowy, lekko jabłkowaty smak. Przede wszystkim z rumianku przygotowuje się lecznicze napary i herbaty. Jego kwiaty mogą służyć do dekoracji dań i deserów. W celu upewnienia się czy mamy do czynienia z właściwą rośliną można przeciąć koszyczek kwiatowy wzdłuż, a naszym oczom powinno ukazać się charakterystyczne puste dno kwiatowe.

Herbata rumiankowa

Rumianek rozetrzeć lekko w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem i dodać pokrojone w małą kostkę masło. Dodać mąkę, żółtko i śmietanę, posiekać wszystko nożem. Na końcu dodać skórkę cytrynową i rumianek. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na ok. 0,5 cm) i wykrawać ciasteczka. Ułożone na blasze piec ok minut do lekkiego zarumienienia. CIASTECZKA RUMIANKOWE 150 g zimnego masła, 150 g cukru pudru, 2 łyżki suszonego rumianku, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 300 g mąki, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli, można dodać jeszcze sok z 1/2 cytryny.

Tulipany wielokolorowe kwiaty tulipanów ogrodowych Tulipa gesneriana L. są jadalne. Mają posmak chrupkiego ogórka. Ich cebulki są trujące.

oprac. na podst.WEBWild Flower+Summer Wine+If only Love