Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz
Technikum Gastronomiczne 4-letnie Technikum Gastronomiczne 4-letnie zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych zawód – kelner zawód – kelner Technikum Hotelarskie 4-letnie Technikum Hotelarskie 4-letnie zawód - technik hotelarstwa zawód - technik hotelarstwa Technikum Obsługi Turystycznej 4-letnie Technikum Obsługi Turystycznej 4-letnie zawód – technik obsługi turystycznej zawód – technik obsługi turystycznej
Liceum Ogólnokształcące 3-letnie: Liceum Ogólnokształcące 3-letnie: klasa podstawy wojskowości klasa podstawy wojskowości klasa ratownictwo medyczne klasa ratownictwo medyczne klasa podstawy pożarnictwa klasa podstawy pożarnictwa
Uczeń nabywa wiedzę z : technologii gastronomicznej, planowania produkcji gastronomicznej, zasad żywienia człowieka, urządzania zakładów gastronomicznych oraz z podstaw ekonomii. Uczeń w trakcie kształcenia odbywa zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe w kraju i zagranicą.
Uczeń poznaje: technologię gastronomiczną technologię gastronomiczną zasady obsługi gościa, zasady obsługi gościa, zasady żywienia człowieka, zasady żywienia człowieka, wyposażenie techniczne zakładów, wyposażenie techniczne zakładów, bezpieczeństwo, higienę i prawo pracy bezpieczeństwo, higienę i prawo pracy oraz podstawy wiedzy ekonomicznej. oraz podstawy wiedzy ekonomicznej. Uczeń w trakcie kształcenia odbywa zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe w kraju i zagranicą.
Uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: organizacja pracy w hotelarstwie, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego.
Uczeń zdobywa wiedzę zarówno z przedmiotów ogólnokształcących jak i zawodowych: podstaw turystyki, obsługi ruchu turystycznego, geografii turystycznej, ekonomii i prawa w turystyce, marketingu usług turystycznych, obsługi informatycznej w turystyce.
Szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki), restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej. W procesie kształcenia uczeń zdobywa wiedzę teoretyczną i praktyczną z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia. Praktyczną naukę zawodu uczniowie odbywają w dwóch nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.
Uczniowie pozyskują wiadomości z przedmiotów ogólnokształcących z programem rozszerzonym: biologii i chemii. W ramach zajęć „Podstawy ratownictwa medycznego i stanów zagrożenia życia" uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu: anatomii człowieka z elementami fizjologii i patologii, stanów zagrożenia życia, ratownictwa medycznego, medycznych zabiegów ratunkowych. Dzięki tym wiadomościom uczniowie uzyskują przygotowanie do organizowania działań ratowniczych i udzielania kwalifikowanej pierwszej pomocy przedmedycznej.
W ramach zajęć „Podstawy wojskowości” uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu: regulaminów wojskowych, szkolenia medycznego, strzeleckiego, inżynieryjno–saperskiego, taktycznego, terenoznawstwa, powszechnej obrony przeciwlotniczej, łączności i ochrony środowiska. Zajęcia te mają na celu zapoznać uczniów ze specyfiką zawodowej służby wojskowej. Odbywają się w Jednostce Wojskowej w Sandomierzu i prowadzone są przez żołnierzy zawodowych. Uczniowie uczestniczą w zajęciach poligonowych, obozach letnich i zimowych.
W ramach zajęć „Podstawy pożarnictwa” uczniowie zdobędą wiedzę z zakresu: organizacyjno-prawnych podstaw służby w państwowej straży pożarnej, psychologicznych aspektów działań ratowniczych, wyposażenia technicznego w jednostkach straży pożarnej, bezpieczeństwa budynków, taktyki działań gaśniczych i ratowniczych. W ramach zajęć z wychowania fizycznego poznają sporty pożarnicze. Zajęcia z „Podstaw pożarnictwa” odbywać się będą na terenie Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Sandomierzu i będą prowadzone przez zawodowych strażaków.
W celu poprawy bezpieczeństwa uczniów przebywających na terenie szkoły stale funkcjonuje 25 kamer.
Szczycimy Szczycimy się tym, że w wyniku kieleckie kuratorium ewaluacji zewnętrznej dokonanej przez kieleckie kuratorium zgodnie z § 9 ust. 3 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 października 2009 w obszarach: efekty działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej; zarządzania szkołą; procesy zachodzące w szkole; funkcjonowanie szkoły w środowisku lokalnym w zakresie współpracy z rodzicami uczniów A bardzo wysoki nasza szkoła otrzymała oceny A (4 wymagania) bardzo wysoki stopień spełnienia wymagań oraz B (21 wymagań) - wysoki stopień spełnienia wymagań