Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Bezpieczeństwo publiczne-edukacja dla służb mundurowych.
Advertisements

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
ZAPRASZAMY NA PREZENTACJĘ OFERTY SZKÓŁ
SLO STO w Małej Wsi GASI POŻARY
Liceum ogólnokształcące – profil strażacki 3 lata nauki
KIERUNKI POLITYKI OŚWIATOWEJ PAŃSTWA
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W POWIECIE KLUCZBORSKIM Miejsce: Aula Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku Termin: 28 listopada 2007.
Liceum Ogólnokształcące
Publikacje zawodowe WSiP 2013
Zmiany w szkolnictwie ponadgimnazjalnym od 1 września 2012
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych NR 2 w Brzezinach Zaprasza do zapoznania się z ofertą szkoły.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Doradztwo zawodowe w Publicznym Gimnazjum im. W. Witosa w Pławie
Hotelarsko Turystycznych
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
Struktura egzaminu zawodowego
DOKUMENTACJA SKŁADANA W SZKOLE PONADGIMNZJALNEJ podanie 2 zdjęcia zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kształcenia w zawodzie Termin składania.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Kształcenie zawodowe - problemy opracowania przedmiotowego dokumentów
Dolnośląski Zakład Doskonalenia Zawodowego Zespół Szkół al
Technik organizacji usług gastronomicznych
PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W BUSKU-ZDROJU
lecz dla życia się uczymy”
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
STRUKTURA ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W CZAPLINKU
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZAWÓD RATOWNIKA MEDYCZNEGO
OFERTA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
Liceum paramilitarne wycieczki programowe do :
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych na rok szkolny 2014/2015
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM.ORLĄT LWOWSKICH W STOPNICY
Liceum Ogólnokształcące Nr II im. L. Kruczkowskiego
OFERTA EDUKACYJNA ROK SZKOLNY 2013/2014
OFERTA EDUKACYJNA ROK SZKOLNY 2014/2015 Z e s p ó ł S z k ó ł Z a w o d o w y c h w R a c i b o r z u.
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Drogi Absolwencie! Nasza szkoła otwiera drzwi do Twojej kariery zawodowej Strona WWW: ekonomik.webd.pl.
MATURA PRÓBNA PORÓWNANIE WYNIKÓW
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM.ORLĄT LWOWSKICH W STOPNICY Ul. Kazimierza Wielkiego 23A Stopnica
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Kasprowicza Nietążkowo ul. Dudycza Śmigiel tel., tel./fax woj. wielkopolskie
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Gdyni.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
XII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE DLA MŁODZIEŻY.
Dołącz do nas!!!. Profil akademicki Współpraca z Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kleczewie Dołącz do nas!!!
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli ul. J. Słowackiego 17 ul. J. Słowackiego Radom Radom tel tel.
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W RZESZOWIE oferta edukacyjna szkół Rzeszów 2016.
IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej Rekrutacja 2016/17 © IV Liceum Ogólnokształcące, Poznań, 2016 r. Oferta edukacyjna Zakładka REKRUTACJA.
Zespół Szkół w Wojkowicach ul. Źrałków 1, Wojkowice, tel: (032) Liceum Ogólnokształcące.
Prezentacja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Drezdenku Adres: ul. Konopnickiej 2, Drezdenko, tel. (095) e: szkoły:
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Oferta edukacyjna Zespołu Szkół w Czudcu na rok szkolny 2016/2017.
Sportowe Liceum Ogólnokształcące D1
I Liceum Ogólnokształcące im. Gen. Józefa Bema w Ostrołęce ul
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
BRANŻOWA SZKOŁA PIERWSZEGO STOPNIA
SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
Anna Kowalska, SP w Koszalinie
Zapis prezentacji:

Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz

Technikum Gastronomiczne 4-letnie Technikum Gastronomiczne 4-letnie zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych zawód – kelner zawód – kelner Technikum Hotelarskie 4-letnie Technikum Hotelarskie 4-letnie zawód - technik hotelarstwa zawód - technik hotelarstwa Technikum Obsługi Turystycznej 4-letnie Technikum Obsługi Turystycznej 4-letnie zawód – technik obsługi turystycznej zawód – technik obsługi turystycznej

Liceum Ogólnokształcące 3-letnie: Liceum Ogólnokształcące 3-letnie: klasa podstawy wojskowości klasa podstawy wojskowości klasa ratownictwo medyczne klasa ratownictwo medyczne klasa podstawy pożarnictwa klasa podstawy pożarnictwa

Uczeń nabywa wiedzę z : technologii gastronomicznej, planowania produkcji gastronomicznej, zasad żywienia człowieka, urządzania zakładów gastronomicznych oraz z podstaw ekonomii. Uczeń w trakcie kształcenia odbywa zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe w kraju i zagranicą.

Uczeń poznaje: technologię gastronomiczną technologię gastronomiczną zasady obsługi gościa, zasady obsługi gościa, zasady żywienia człowieka, zasady żywienia człowieka, wyposażenie techniczne zakładów, wyposażenie techniczne zakładów, bezpieczeństwo, higienę i prawo pracy bezpieczeństwo, higienę i prawo pracy oraz podstawy wiedzy ekonomicznej. oraz podstawy wiedzy ekonomicznej. Uczeń w trakcie kształcenia odbywa zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe w kraju i zagranicą.

Uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak:  organizacja pracy w hotelarstwie,  ekonomia i prawo w hotelarstwie,  obsługa konsumenta,  obsługa informatyczna w hotelarstwie,  marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego.

Uczeń zdobywa wiedzę zarówno z przedmiotów ogólnokształcących jak i zawodowych: podstaw turystyki, obsługi ruchu turystycznego, geografii turystycznej, ekonomii i prawa w turystyce, marketingu usług turystycznych, obsługi informatycznej w turystyce.

Szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki), restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej. W procesie kształcenia uczeń zdobywa wiedzę teoretyczną i praktyczną z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia. Praktyczną naukę zawodu uczniowie odbywają w dwóch nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.

Uczniowie pozyskują wiadomości z przedmiotów ogólnokształcących z programem rozszerzonym: biologii i chemii. W ramach zajęć „Podstawy ratownictwa medycznego i stanów zagrożenia życia" uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu: anatomii człowieka z elementami fizjologii i patologii, stanów zagrożenia życia, ratownictwa medycznego, medycznych zabiegów ratunkowych. Dzięki tym wiadomościom uczniowie uzyskują przygotowanie do organizowania działań ratowniczych i udzielania kwalifikowanej pierwszej pomocy przedmedycznej.

W ramach zajęć „Podstawy wojskowości” uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu: regulaminów wojskowych, szkolenia medycznego, strzeleckiego, inżynieryjno–saperskiego, taktycznego, terenoznawstwa, powszechnej obrony przeciwlotniczej, łączności i ochrony środowiska. Zajęcia te mają na celu zapoznać uczniów ze specyfiką zawodowej służby wojskowej. Odbywają się w Jednostce Wojskowej w Sandomierzu i prowadzone są przez żołnierzy zawodowych. Uczniowie uczestniczą w zajęciach poligonowych, obozach letnich i zimowych.

W ramach zajęć „Podstawy pożarnictwa” uczniowie zdobędą wiedzę z zakresu: organizacyjno-prawnych podstaw służby w państwowej straży pożarnej, psychologicznych aspektów działań ratowniczych, wyposażenia technicznego w jednostkach straży pożarnej, bezpieczeństwa budynków, taktyki działań gaśniczych i ratowniczych. W ramach zajęć z wychowania fizycznego poznają sporty pożarnicze. Zajęcia z „Podstaw pożarnictwa” odbywać się będą na terenie Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Sandomierzu i będą prowadzone przez zawodowych strażaków.

W celu poprawy bezpieczeństwa uczniów przebywających na terenie szkoły stale funkcjonuje 25 kamer.

Szczycimy Szczycimy się tym, że w wyniku kieleckie kuratorium ewaluacji zewnętrznej dokonanej przez kieleckie kuratorium zgodnie z § 9 ust. 3 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 października 2009 w obszarach:  efekty działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej;  zarządzania szkołą;  procesy zachodzące w szkole;  funkcjonowanie szkoły w środowisku lokalnym w zakresie współpracy z rodzicami uczniów A bardzo wysoki  nasza szkoła otrzymała oceny A (4 wymagania) bardzo wysoki stopień spełnienia wymagań  oraz B (21 wymagań) - wysoki stopień spełnienia wymagań