Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ćwiczenia 1. E. Banachowicz Zakład Biofizyki Molekularnej IF UAM
Advertisements

Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Białka - struktura i funkcje
2. Białka - struktura i funkcje
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Mocznik Zastosowanie Nawóz sztuczny –w skład mocznika wchodzi ok..46.6%azotu a więc jako nawóz sztuczny przewyższa on zawartością azotu takie nawozy.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
ENZYMY.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Fenole.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Szymon Gruszczyński Dominki Szady Mateusz Konciak Norman Kominiarczyk.
Kwasy.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
Odzież i opakowania (1 Rodzaje tworzyw sztucznych)
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Czy substancje można przetwarzać?
Żelazo i jego związki.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Biochemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
WYKŁAD
WYKŁAD
Metody otrzymywania soli
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Zapis prezentacji:

Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy Białka i ich struktury Klasyfikacja białek Właściwości białek

Peptydy i reakcja kondensacji aminokwasów Peptydy – produkty reakcji pomiędzy cząsteczkami α-aminokwasów (reakcja peptyzacji) – peptyzacja jest reakcją kondensacji, obok produktu głównego powstaje małocząsteczkowy produkt uboczny, (w przypadku kondensacji aminokwasów tym produktem jest cząsteczka wody) Dipeptyd – produkt kondensacji dwóch aminokwasów, jeżeli mieszaninie reakcyjnej znajdują się dwa różne aminokwasy, to w reakcji kondensacji mogą powstać 4 różne dipeptydy.

Przykłady – dipeptydów Mieszanina reakcyjna zawiera: alaninę (Ala), glicynę (Gly) : dipeptydy, które powstać: 1)Ala – Ala; 2) Gly – Gly; 3) Gly – Ala; 4) Ala-Ggly: O H O // \ // 1. H2N – CH– C + N – CH – COOH  H2N – CH – C – N – CH – COOH | \ / | | | | + H2O CH3 OH H CH3 CH3 H CH3 alanina + alanina alaniloalanina (Ala – Ala) O H O // \ // 2. H2N – CH2– C + N – CH2 – COOH  H2N – CH2 – C – N – CH2 – COOH \ / | + H2O OH H H glicyna + glicyna glicyloglicyna (Ala – Ala)

Przykłady – dipeptydów cd O H O // \ // 3. H2N – CH– C + N – CH2 – COOH  H2N – CH – C – N – CH2 – COOH | \ / | | + H2O CH3 OH H CH3 H alanina + glicyna alaniloglicyna (Ala – Gly) O H O // \ // 4. H2N – CH2– C + N – CH – COOH  H2N – CH2 – C – N – CH – COOH \ / | | | + H2O OH H CH3 H CH3 glicyna + alanina glicyloalanina (Gly – Ala)

Pozostałe możliwe tripeptydy Przykłady tripeptdów Mieszania trzech różnych aminokwasów (alanina – Ala, glicyna – Gly, seryna – Ser) mogą powstać następujące tripeptydy: Ala – Ala – Ala alaniloalanyloalanina, Gly – Gly – Gly glicyloglicynyloglicyna Ser – Ser – Ser serynoserynyloseryna; Pozostałe możliwe tripeptydy Ala – Ala – Gly: Ala – Gly – Ala: Gly – Ala – Ala: Ala – Ala – Ser: Ala – Ser – Ala: Ser – Ala – Ala: Gly – Gly – Ala: Gly – Ala – Gly: Ala – Gly – Gly: Gly – Gly – Ser Gly – Ser – Gly: Ser – Gly – Gly: Ser – Ser – Ala: Ser – Ala – Ser: Ala – Ser – Ser: Ser – Ser –Gly: Ser – Gly – Ser: Gly - Ser – Ser: Ser – Gly – Ala: Ser – Ala – Gly: Ala – Ser – Gly: Ala – Gly – Ser: Gly – Ala – Ser: Gly – Ser – Ala: W przypadku 4 różnych aminokwasów możliwe jest utworzenie 256 różnych tetrapeptydów, dla 20 różnych aminokwasów istnieje 2,4·1018 rekombinacji peptydów.

Oligopeptydy, polipeptydy i białka Oligopeptydy – peptydy zawierające do 10 reszt α - aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Polipeptydy – peptydy zawierające od 10 do 100 reszt α - aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Białka – peptydy zawierające ponad 100 reszt α - aminokwasów w łańcuchu peptydowym, masy cząsteczkowe białek mogą wynosić od kilkuset do kilku milionów unitów. Kolejność aminokwasów w łańcuchu peptydowym decyduje o ich właściwościach i funkcji, np. bradykinina : Arg-Pro-Pro-Gly-Phe-Ser-Pro-Phe-Arg powoduje skurcz mięśni gładkich i odczuwanie bólu w przypadku skaleczenia, peptyd o odwrotnej sekwencji aminokwasów nie wykazuje takich właściwości.

Struktury białek Struktura I-rzędowa białek – kolejność aminokwasów w liniowym łańcuchu polipeptydowym, strukturę I-rzędową ustala się metodami analitycznymi w procesie stopniowej hydrolizy białek i analizę poszczególnych aminokwasów. Struktura II – rzędowa białek – sposób przestrzennego ułożenia łańcucha polipeptydowego wynikający z geometrycznej budowy wiązania peptydowego i wiązań wodorowych, które powstają miedzy grupami karbonylowymi ( C = O) i grupami aminowymi (– N )z tego samego lub różnych łańcuchów peptydowych: łańcuchy mogą ulec prawoskrętnemu spiralnemu (cylindrycznemu) skręceniu - łańcuch polipeptydowy α, lub sfałdowaniu harmonijkowemu - łańcuch polipeptydowy β, w którym wiązania wodorowe powstają miedzy dwoma równoległymi do siebie łańcuchami polipeptydowymi.

Struktury białek cd Struktura III - rzędowa białek – ułożenie przestrzenne skręconych cylindrycznie (spiralnie) II-rzędowych łańcuchów polipeptydowych α, w wyniku powstawania wiązań wodorowych z cząsteczkami wody, spirala zgina się i tworzy kłębek Struktura IV – rzędowa białek – sposób organizacji w przestrzeni kilku makrocząsteczek polipeptydów ( przykładem może być hemoglobina złożona z 4 łańcuchów polipeptydowych, z którymi związana jest jedna grupa hemu porfiryny krwi, do której z kolei przyłącza się cząsteczka tlenu.

Klasyfikacja białek z względu na skład Proteiny – białka proste zbudowane wyłącznie z reszt aminokwasów. Proteidy – substancje białkowe, które w swoim składzie zwierają elementy substancji niebiałkowych, tzw. grupy prostetyczne: Reszty kwasu ortofosforowego – fosfoproteidy, Cukry – glikoproteidy, Glicerydy (tłuszcze) – lipoproteidy, Barwniki (hem, chlorofil) – chromoproteidy, Kwasy nukleinowe – nukleoproteidy

Klasyfikacja białek ze względu na budowę protein Białka fibrylarne (włóknowe) – cząsteczki wydłużone, nitkowate, trudno rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie: kolagen (skóra, kości, ścięgna) miozyna (mięśnie) keratyna (włosy, paznokcie, kopyta, pióra), fibroina i sercyna (jedwab naturalny) Białka globularne (kłębkowe) – cząsteczki mają kształt zbliżony do kuli, są składnikami płynów ustrojowych: albuminy – rozpuszczalne w wodzie, globuliny – nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w rozcieńczonych wodnych roztworach soli.

Właściwości chemiczne białek Denaturacja – proces nieodwracalnego wytrącenia białka z układu koloidalnego na skutek rozpadu wiązań wodorowych oraz niektórych wiązań kowalencyjnych tworzących struktury II i III- rzędowe białek (bez zrywania wiązań peptydowych) pod wpływem stężonych kwasów, zasad, alkoholu, formaliny, wysokich temp., kationów metali ciężkich (Pb, Hg, Fe). Koagulacja – proces odwracalny wytrącenia białek z układu koloidalnego pod wpływem soli metali lekkich lub soli amonowych (NaCl, MgSO4, (NH4)2SO4, Ca(NO3)2.

Właściwości chemiczne białek cd Hydroliza – proces rozpadu białek na aminokwasy w podwyższonej temperaturze w środowisku kwasowym lub zasadowym Reakcja ksantoproteinowa - reakcja białek zawierających w bocznych łańcuchach reszty aminokwasów z pierścieniem aromatycznym – tyrozyna - ze stężonym kwasem HNO3 (białka barwią się na kolor żółty) Reakcja biuretowa – reakcja wynikająca z wiązania peptydowego, które jest identyczne z wiązaniem amidowym. (patrz mocznik) Białka zawierające reszty aminokwasowe z grupą – SH (cysteina) - dają pozytywną próbę z octanem ołowiu(II) i NaOH w podwyższonej temp. – wytrąca się czarny osad PbS.