Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Wnioski z realizacji zadań nadzoru pedagogicznego
Racibórz X r. Urząd Celny w Rybniku Plac Armii Krajowej 3 Rybnik tel.:
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Główne zadania organów ds. bezpieczeństwa żywności i ochrony zwierząt
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Inspekcja Ochrony Środowiska
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Utrata statusu odpadów (end of waste)
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Ramowe założenia realizacji programu pt.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Odwrócony łańcuch dystrybucji
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Jakość żywności w Polsce
Transport materiałów chemicznych
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Częstochowa r., Mikołów r.
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Do najważniejszych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy kompleksowa ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem środowiska oraz zapobieganie.
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Ostrzeganie i alarmowanie ludności o zagrożeniach
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Nowy format karty charakterystyki Zmiana załącznika II do rozporządzenia Nowy format karty charakterystyki Zmiana załącznika II do rozporządzenia REACH.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Dziękuję za uwagę Pomoc techniczna PROW 2014 – 2020 Koszty kwalifikowalne – informacje ogólne - proj. rozp. MRiRW w spr. szczegółowych warunków i trybu.
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Dariusz Pomykała CDR o/Radom
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Zmiany związane z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO) stosowane od dnia r.
Rolnictwo ekologiczne
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze Opracowała: Agnieszka Wiśniewska starszy asystent Sekcji Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Komisja Europejska Stały komitet do spraw łańcucha żywnościowego i zdrowia zwierząt – sekcje: ogólne prawo żywnościowe, bezpieczeństwo toksykologiczne żywności, bezpieczeństwo biologiczne żywności, kontrola i warunki importu, produkty fitofarmaceutyczne, pestycydy - pozostałości, żywność i pasze genetycznie zmodyfikowane oraz ryzyko dla środowiska, Komitet ds. środowiskowych i przemysłowych zanieczyszczeń żywności, Komitet ekspertów ds. zanieczyszczeń rolniczych. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności European Food Safety Authority Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Główny Inspektorat Sanitarny Departament bezpieczeństwa żywności i żywienia Departament żywności prozdrowotnej Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Rozporządzenie Komisji (UE) nr 16/2011 z dnia 10 stycznia 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze dla systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 136, poz. 914) Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Art. 3 ust. 3 pkt 5. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI – ogół warunków, które muszą być spełniane, dotyczących w szczególności: a) stosowanych substancji dodatkowych i aromatów, b) poziomów substancji zanieczyszczających, c) pozostałości pestycydów, d) warunków napromieniania żywności, e) cech organoleptycznych, i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością – w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka; Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

ŚRODEK SPOŻYWCZY SZKODLIWY DLA ZDROWIA LUB ŻYCIA CZŁOWIEKA ŚRODEK SPOŻYWCZY SZKODLIWY DLA ZDROWIA LUB ŻYCIA CZŁOWIEKA – środek spożywczy, którego spożycie w warunkach normalnych i zgodnie z przeznaczeniem może spowodować negatywne skutki dla zdrowia lub życia człowieka, w szczególności, jeżeli: a) nie spełnia wymagań zdrowotnych określonych w dziale II, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

ŚRODEK SPOŻYWCZY SZKODLIWY DLA ZDROWIA LUB ŻYCIA CZŁOWIEKA b) zawiera: - substancje zanieczyszczające lub zanieczyszczenia mikrobiologiczne w ilościach przekraczających dopuszczalne poziomy określone w rozporządzeniach Unii Europejskiej oraz inne zanieczyszczenia, - pozostałości skażeń promieniotwórczych w ilościach przekraczających poziomy określone w rozporządzeniach Unii Europejskiej, - weterynaryjne produkty lecznicze w ilościach przekraczających dopuszczalne poziomy lub zabronione określone w rozporządzeniach Unii Europejskiej, - inne substancje szkodliwe dla zdrowia lub życia człowieka określone w przepisach Unii Europejskiej; Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Ewidencja PSSE w Zielonej Górze (dane za rok 2014 r.) 3564 obiekty produkcji i obrotu żywnością; sklepy – 978 obiektów ; zakłady żywienia zbiorowego otwarte – 565 obiektów; kioski spożywcze – 126 obiektów; zakłady żywienia zbiorowego zamknięte – 166 obiektów. 22 obiekty produkcji i obrotu materiałów i wyrobów kontaktujących się z żywnością. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

skontrolowano 690 obiekty; przeprowadzono 1257 kontroli stanu sanitarnego; w celu wyegzekwowania zgodności z przepisami prawa żywnościowego w nadzorowanych obiektach, wydano 55 decyzji administracyjnych nakazujących wykonanie określonych obowiązków; nałożono 141 mandatów karnych na łączną kwotę zł, na osoby, które naruszyły przepisy prawa żywnościowego; sporządzono 17 wniosków o nałożenie kary pieniężnej do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

324 próbki W roku 2014, realizując roczny plan pobierania próbek do badań laboratoryjnych pobrano w obiektach żywnościowo-żywieniowych 324 próbki, w tym 317 próbek produktów spożywczych i 7 próbek produktów z grupy materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. 181 próbek  w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych przebadano 181 próbek; 127 próbek;  w kierunku zanieczyszczeń chemicznych przebadano 127 próbek; Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

metale szkodliwe dla zdrowia zawartość substancji dodatkowych zanieczyszczenia mykotoksynami zawartość pestycydów wykrywanie napromieniania w żywności zanieczyszczenia WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne); zawartość akryloamidu GMO (organizmy modyfikowane genetycznie) zawartość metanolu, cyjanowodoru, karbaminianu etylu Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Ocena prawidłowości znakowania: środków spożywczych wzbogacanych, suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego wprowadzanie konsumenta w błąd, co do składu środka spożywczego niewłaściwe oznakowanie terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości. ze względu na zastosowanie w oświadczeń żywieniowych niezgodnie z prawem braku stwierdzenia, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety; braku podania zasadniczych funkcji technologicznych substancji dodatkowych podanych w składzie suplementu. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Liczba próbek importowanych środków spożywczych pobranych do badań laboratoryjnych w latach 2012÷2014 Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Rozporządzenie (WE) NR 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Rozporządzenie Komisji (UE) NR 16/2011 z dnia 10 stycznia 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze dla systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Powiadomienie alarmowe – ma na celu podjęcie natychmiastowych działań i dotyczy produktów, które zostały wprowadzone na rynek i mogą spowodować wystąpienie poważnych konsekwencji zdrowotnych, śmierć, bądź przejściowe niepożądane skutki zdrowotne Powiadomienie informacyjne – ma na celu poinformowanie o tym, iż istnieje żywność lub pasza, dla których zidentyfikowano ryzyko, ale nie ma konieczności podejmowania natychmiastowego działania w innych krajach członkowskich lub gdy produkt nie znalazł się na terytorium krajów UE. Powiadomienie typu NEWS – ma charakter przekazania informacji/wiadomości Powiadomienie o odrzuceniu na granicy - informacja o odrzuceniu żywności na posterunku granicznym Unii Europejskiej Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Powiadomienia systemu RASFF, które PPIS w Zielonej Górze otrzymał w latach 2012÷2014 Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze

POSIADA WIEDZĘCZYTA ETYKIETYZADAJE PYTANIAPRZECHOWUJE ŻYWNOŚĆ W SPOSÓB BEZPIECZNYPRODUKUJE ŻYWNOŚĆ W SPOSÓB BEZPIECZNYUCZY OSOBY Z NAJBLIŻSZEGO OTOCZENIA PRAWIDŁOWEGO POSTĘPOWANIA Z ŻYWNOŚCIĄJEST KONSEKWENTNY W STOSOWANIU PROZDROWOTNYCH ZASAD ŻYWIENIA ŚWIADOMY KONSUMENT Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze