Program edukacyjny „Trzymaj Formę!” Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Państwowa Inspekcja Sanitarna we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności Związkiem Pracodawców realizuje program profilaktyki nadwagi i otyłości „Trzymaj Formę!”, którego celem jest kształtowanie postaw i zachowań zdrowotnych dotyczących prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej.
Zasięg programu – województwo lubuskie VI edycja – rok szkolny 2011/2012 Liczba szkół realizujących program ogółem: 206 Liczba szkół gimnazjalnych realizujących program: 93 (53%) Liczba szkół podstawowych realizujących program: 113 (34%) Liczba uczniów objętych edukacją: Liczba rodziców objętych programem:
województwo lubuskie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych
Liczba szkół realizujących program „Trzymaj Formę!” w kolejnych edycjach programu
Liczba uczniów objętych programem „Trzymaj Formę!” w kolejnych edycjach
Liczba rodziców objętych programem „Trzymaj Formę!” w kolejnych edycjach
Najciekawsze działania podejmowane przez WSSE wojewódzki konkursu na projekt, promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” (współorganizowany z Urzędem Marszałkowskim w Zielonej Górze). Fundatorem nagród był Marszałek Województwa Lubuskiego; porady i konsultacje na temat profilaktyki nadwagi i otyłości połączone z pomiarami tkanki tłuszczowej i obliczaniem BMI w czasie kampanii edukacyjnych kolejnych edycji Festiwalu „Przystanek Woodstock”; konferencja popularno – naukowe podczas której wiodącą tematyką była profilaktyka nadwagi i otyłości oraz wpływ aktywności fizycznej na zdrowie człowieka; punkty informacyjno – edukacyjne w szkołach, podczas lokalnych imprez plenerowych na terenie miasta oraz w Urzędzie Wojewódzkim w Gorzowie Wlkp., podczas których poruszano tematykę z zakresu profilaktyki nadwagi i otyłości, proponowano pomiary tkanki tłuszczowej i obliczanie BMI.
Przykłady działań, podejmowanych na terenie PSSE, wzmacniających realizację programu ▪ PSSE w Drezdenku organizuje cykliczny, Powiatowy Konkurs „Aktywność fizyczna Tak – uzależnienia Nie” dla uczniów szkół podstawowych; ▪ PSSE w Gorzowie Wlkp. organizuje cykliczną, Powiatową Wiosenną Olimpiadę Wiedzy o Zdrowiu; ▪ Na terenie powiatu żagańskiego zorganizowano pokaz przygotowywania zdrowych posiłków ph. „Zdrowe nie znaczy nudne” przeprowadzony przez kucharza z programu „Dzień Dobry TVN” - Piotra Kucharskiego;
Przykładowe tytuły projektów realizowanych przez szkoły „E – potrzebne, czy nie?” „Smak zdrowia” „Anoreksja i bulimia – choroby XXI wieku”
Partnerzy programu – poziom lokalny Samorządy lokalne: urzędy miast i gmin, starostwa powiatowe, rady sołeckie; Gminne Komisje Rozwiązywania Problemów Alkoholowych; Placówki oświaty i kultury, uczelnie, biblioteki; Organizacje pozarządowe – stowarzyszenia, PCK; Ośrodki sportu i rekreacji, kluby sportowe; Policja, Straż Miejska, Nadleśnictwo; Prywatne firmy, Lokalne media; Nauczyciele; Rady rodziców; Samorząd uczniowski; PSSE;
Formy zajęć, które odbywały się w ramach programu ▪ Przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, kanapek itp.; ▪ Układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety; ▪ Obliczanie BMI; ▪ Zapoznanie z zaburzeniami stanu odżywiania oraz chorobami z tym związanymi (anoreksja, bulimia, otyłość); ▪ Zajęcia taneczne, aerobik, fitness; ▪ Rajdy rowerowe lub piesze; ▪ Zawody i turnieje sportowe; ▪ Wykonywanie prac plastycznych, ekspozycje, wystawy; ▪ Odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych; ▪ Konkursy;
Działania w szkołach Marszobieg leśnymi ścieżkami „Biegać każdy może”; Rajd rowerowy „ Żyjmy zdrowo, kolorowo, bez nałogów, w zgodzie ze sobą”; „Wywiadówka na sportowo”; Kiermasz i degustacja żywności „My się zdrowo odżywiamy – jemy potrawy babci i mamy”; Dzień Kultury Europejskiej – prezentacja potraw z różnych Państw; „Taneczne wtorki”; Inscenizacja „Sąd na Fast – Foodem”; Księga kucharska; Warsztaty kulinarne „Zdrowa kuchnia z całego świata”; Konkursy wiedzy, plastyczne, sprawnościowe, kulinarne, happeningi, imprezy prozdrowotne festyny rodzinne, galerie zdjęć, ekspozycje, wykłady dietetyków;
W jaki sposób powiadomiono rodziców uczniów o realizowanym programie? na zebraniach rodziców w poszczególnych klasach; na zebraniu ogólnym rodziców; poprzez informacje w gazetkach szkolnych; wystawy, plakaty, biuletyny; skierowanie listu do rodziców; strony internetowe szkół; dni otwarte w szkołach; imprezy szkolne; indywidualne zaproszenia;
W jaki sposób rodzice uczestniczyli w realizacji programu? Brali udział w zebraniach ogólnych; Aktywnie uczestniczyli w realizacji przygotowanych projektów poprzez: - pomagali w realizacji/ organizacji zadań programowych; - brali udział w spotkaniach, imprezach, przedsięwzięciach; - byli odbiorcami, widzami; - wspierali rzeczowo, finansowo;
Podsumowanie Uczniowie wykazywali się kreatywnością w projektowaniu i wykonywaniu poszczególnych zadań i uczyli się współdziałania w grupie; Szczególnie atrakcyjnym elementem dla uczniów realizujących projekty były ćwiczenia sportowe oraz przyrządzanie zdrowych posiłków – formy warsztatowe; Zainteresowanie i wsparcie władz samorządowych pozwoliło realizatorom na organizowanie częstszych spotkań z udziałem rodziców oraz konkursów, szkoleń i konferencji; W programie coraz częściej uczestniczą rodzice, którzy zwracają uwagę na zdrowe odżywianie; Treści programowe oraz jego oprzyrządowanie zostały wysoko ocenione przez realizatorów i odbiorców;
Podsumowanie Program pomaga rozwijać zainteresowania uczniów i poszerza ich wiedzę o świecie. Realizowany jest metodą projektu, dzięki czemu wykracza poza podstawę programową i programy nauczania szkoły. Projekty winny służyć promocji aktywności fizycznej, uczyć prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży. Zainteresowane programem szkoły otrzymują materiały edukacyjne dla uczniów i nauczycieli przygotowane przez Polską Federację Producentów Żywności przy współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia oraz Zakładem Medycyny Szkolnej Instytutu Matki i Dziecka
Czy realizacja programu powinna być kontynuowana?
Dziękuję za uwagę