PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Advertisements

Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Zdrowa dieta.
Prezentacja pt.” Zdrowy posiłek aktywny wypoczynek”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sprawozdanie z realizacji programu w Publicznym Gimnazjum w Sławkowie
Zasady zdrowego żywienia
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Poznajemy składniki pokarmu.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

PROGRAM EDUKACYJNY

Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie młodzie ż y:  zasad prawidłowego i smacznego od ż ywiania,  zach ę cenie ich do podejmowania pierwszych prób gotowania,  do wspólnego, rodzinnego spo ż ywania posiłków. W ramach akcji podejmowane s ą równie ż wa ż ne społecznie tematy marnowania ż ywno ś ci, niedo ż ywienia, a tak ż e zmniejszania ilo ś ci odpadów, zu ż ycia energii i wody.

Program „Żyj smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY A partnerem społecznym jest Federacja Polskich Banków Ż ywno ś ci

V EDYCJA 2287 GIMNAZJÓW Z CAŁEJ POLSKI

Stawiaj na jako ść i urozmaicenie Wszystkie produkty z grup pokarmowych powinny znajdowa ć si ę w odpowiedniej ilo ś ci i proporcjach. ZBO ŻA WARZYWA OWOCE NABIA Ł MI ĘSO, RYBY TŁUSZCZE S ŁODYCZE Ś NIADANIE /2 II Ś NIADANIE 1 11 OBIAD PODWIECZOREK 1 1 KOLACJA /2 SUMA

Polska kontra nasza szkoła POLSKANASZA SZKOŁA *Jedynie 20% Polaków spo ż ywa ś niadanie codziennie rano przed wyj ś ciem z domu *Zaledwie 6% Polaków uprawia sport minimum 3 razy w tygodniu *Tylko 36% Polaków wypija zalecane 1,5 l wody dziennie *Blisko 11% gimnazjalistów ma nadwag ę lub otyło ść *60% uczniów spożywa śniadanie przed wyjściem do szkoły *96% uczniów uprawia regularnie sport *27% uczniów pija zalecana dawkę wody a 52% pije nawet więcej *W naszej szkole nadwagę ma ok. 15% uczniów

Polska kontra nasza szkoła POLSKANASZA SZKOŁA *Tylko 5% Polaków spo ż ywa 5 porcji warzyw i owoców dziennie *Prawie 90% Polaków podjada mi ę dzy posiłkami. *Jedynie 15% Polaków spo ż ywa regularnie 5 posiłków w ci ą gu dnia *Zaledwie 8% Polaków spo ż ywa 2 lub wi ę cej porcji ryb tygodniowo *30% uczniów spożywa zalecane ilości warzyw o owoców *W naszym gimnazjum przyznaje się do tego 76% uczniów *64% naszych gimnazjalistów deklaruje systematyczne spożywanie 5 posiłków dziennie *W naszej szkole 95% uczniów deklaruje, że spożywa ryby zgodnie z zaleceniami

Wnioski: Ponad połowa uczniów je ś niadanie prze wyj ś ciem do szkoły, ale nadal jest 40% takich, którzy ś niadania nie jedz ą wcale lub dopiero w szkole Nieomal wszyscy przebadani deklaruj ą regularne uprawianie sportu Wi ę kszo ść uczniów wypija zalecane 1,5l lub wi ę cej wody dziennie Ponad połowa uczniów stwierdza, ż e regularnie spo ż ywa 5 posiłków dziennie Wi ę kszo ść uczniów naszej szkoły spo ż ywa tak ż e ryby zgodnie z zaleceniami (czyli 2 porcje tygodniowo lub wi ę cej)

 Wi ę cej uczniów naszej szkoły statystycznie spo ż ywa zalecane 5 porcji warzyw i owoców, niemniej to nadal tylko 30%  W naszej szkole mniej uczniów deklaruje podjadanie mi ę dzy posiłkami, niemniej jest to nadal a ż 76%  Niestety w naszej szkole a ż 15% uczniów ma nadwag ę (to o 4 punkty procentowe wi ę cej ni ż statystyczny gimnazjalista)

Uczniowie w naszej szkole spo ż ywaj ą odpowiedni ą ilo ść warzyw i owoców w ci ą gu dnia, a utrzymanie tego prawidłowego nawyku jest bardzo wa ż ne, ale nie nale ż y spoczywa ć na laurach.  Spo ż ywaj warzywa i owoce na surowo albo zrezygnuj z obierania, np. jabłek.  Poznawaj nowe smaki i eksperymentuj z warzywno-owocowymi przepisami.  Korzystaj z szerokiego wachlarza owoców i warzyw sezonowych, spo ż ywaj w formie soków, przecierów, koktajli czy sałatek.  Pami ę taj, ż e owoc jest nie tylko zdrowszy, ale mo ż e by ć smaczniejszy od słodkich przek ą sek pełnych cukrów i tłuszczy.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!