świecie...
MEXICO Plantacje błękitnej agawy “Agave Tequilana Weber”, z której powstaje Sierra Tequila rozpościerają się wokół Guadalahary na wysokości do ponad metrów n.p.m.. Guadalahara, stolica prowincji Jalisco założona w 1542 roku, jest również domem Tequili Sierra. Nazwę „Tequila” mogą nosić zgodnie z prawem meksykańskim wyłącznie te destylaty z agawy, które pochodzą z prowincji Jalisco w Meksyku. Pochodzenie i produkcja tequili są ściśle kontrolowane przez specjalnie powołaną do tego celu instytucję Camera Regional De La Industria Tequilera z siedzibą w Guadalaharze. Producenci, którzy dostosowali się do rygorystycznych reguł instytucji otrzymują indywidualne numery: Numero de Origen Mexicano oraz Denominacion de Origen Tequila. Te właśnie znaki autentyczności pochodzenia i jakości produktu znajdują się na każdej butelce Sierra Tequila.
Dawno, dawno temu…. PRADZIADEK - Pulque – sfermentowany miąższ z owoców agawy wytwarzany przez meksykańskich Indian DZIADEK - Mezcal – produkowany przez hiszpańskich konkwistadorów TEQUILA - szlachetny mezcal produkowany wyłącznie z owoców błękitnej agawy (Tequilana Weber)
Historia każdej kropli Tequili Sierra ma swój początek w prowincji Jalisco na plantacjach w Los Altos, na wysokosci metrów n.p.m.. Wyłącznie najlepszej jakości błękitna agawa (Blue Agave Tequilana) używana jest do produkcji Sierra Tequila..
Plantacje Sierra należą do najbardziej kultywowanych upraw zapoczątkowanych w Jalisco. Dwa lata po zasadzeniu błękitne agawy nadal są małe i w dalszym ciągu potrzebują około 6-8 lat na dojrzewanie. By osiągnęły odpowiednią wielkość i mogły stać się pełnowartościowym surowcem, pogoda będzie musiała utrzymywać się bez zmian przez cały ten okres, co znaczy, że nie może być mrozu ani gradu.
Po okresie czterech lat w stabilnych warunkach, Błękitne Agawy w dalszym ciągu mają cztery do sześciu lat na dojrzewanie, ale jest to czas kiedy wokół nich wyrastają nowe, młodziutkie agawy.
Po okresie sześciu lat, w dalszym ciągu pozostaje od dwóch do czterech lat, aby agawy osiągnęły pełna dojrzałość. W tym czasie część liści jest odcinana, by odsłonić to co się w nich kryje, czyli owoc agawy.
Między ósmym, a szóstym rokiem, w zależności od stanu dojrzałości agawy rozpoczynają się zbiory. Ostre liście zostają całkowicie odcięte, pozostawiając owoc w kształcie ananasa, zwany piña. Wszystkie te czynności wykonywane są ręcznie. Jeden mężczyzna jest w stanie odciąć piñas dziennie. Z każdej piña powstanie około 8 litrów tequili.
PIÑAS
Piñas ważą od 40 do 60 kg każda. Po zebraniu z pola ładowane są do ciężarówek i transportowane w ciągu 2-3 godzin z plantacji Sierra w Los Altos do destylarni w sercu Guadalajara.
DESTILERIAS SIERRA UNIDAS, S.A. de C.V. in Guadalajara.
Już w kilka godzin po zebraniu, świeże Piñas są gotowe do rozpoczęcia procesu produkcji.
Piñas przy użyciu toporów, zostają rozdrobnione na mniejsze części.
Następnie rozdrobnione Piñas trafiają do zbiornika… … po trwającym 24 godziny gotowaniu...
...z agawy wyciskany jest sok …
Następnie sok jest przelewany do zbiorników …
celu poddania procesowi fermentacji.
Sfermentowany sok jest następnie podwójnie destylowany w miedzianych kolumnach destylacyjnych w celu nabrania ostatecznej zawartości alkoholu 55%.
Cały proces produkcji jest kontrolowany przez ministerstwo kontroli jakości, zwanego C.R.T. (Consejo Regulador del Tequila).
Po skończeniu całego procesu Sierra Silver jest butelkowana i gotowa do konsumpcji. Krystalicznie czysta tequila o lekko pikantnym posmaku. Doskonale smakuje podawana w tradycyjny sposób z solą i cytryną lub jako składnik wyśmienitych koktajli: Sierra Margarita lub Sierra Sunrise.
Rytuał picia tequili Nalej tequilę Sierra Silver do kieliszka. Do zagłębienia między kciukiem i palcem wskazującym dłoni nasyp odrobinę soli. Zliż sól z dłoni, wypij tequilę i przegryź cząstką cytryny/limonki*. * Sierra Reposado może pić używajc cynamonu i cząstki pomarańczy dla podkreślenia smaku
W procesie dojrzewania w dębowych beczkach, wysokość oraz specjalny gorący i suchy klimat powodują przyspieszenie oraz intensywny proces dojrzewania dla Sierra Tequila Reposado i Añejo...
...po upływie procesu dojrzewania, trwającego co najmniej 6 miesięcy Sierra Reposado jest gotowa do konsumpcji. Doskonała, delikatna i wytworna w smaku tequila. Dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach nabiera złocistego koloru i szlachetnego aromatu. Doskonale smakuje podawana w tradycyjny sposób z cząstką pomarańczy i cynamonem lub jako składnik koktajli: Sierra Golden Margarita, Sierra Sunset.
Ponad 2 lata dojrzewania w dębowych beczkach nadają wyjątkową jakość Sierra Antiguo - Tequili Añejo, która zajmuje najwyższe miejsce w randze Tequili Sierra. Niezwykle długi proces dojrzewania nadaje jej wyjątkowo głęboki i szlachetny kolor bursztynu oraz aksamitny i łagodny smak. Najlepiej smakuje podawana w klasycznych kieliszkach do tequili lub koniaku, delikatnie ogrzana w dłoni.
Aztekowie stanowili jedną z najbardziej rozwiniętych cywilizacji na Ziemi. Stworzyli między innymi niezwykle precyzyjny kalendarz słoneczny, którego główny element zdobi butelkę Sierra Antiguo jako symbol minionych kultur i nawiązanie do bogatej historii obecnych mieszkańców Meksyku Rdzenni mieszkańcy Meksyku tworzyli budowle architektoniczne będące przez wieki niedoścignionym wzorem dla innych. Piramida Chicén Itzá umieszczona w centralnym miejscu etykiety na butelce Sierra Antiguo podkreśla jej wyjątkową jakość.
Sierra Tequila jest obecna w ponad 70 na świecie...
-SIERRA jest najlepiej sprzedającą się Tequilą w Polsce i Europie -SIERRA sprzedaż sięga nawet 1 miliona kartonów na świecie -SIERRA jest liderem rynku tequili w ponad 22 krajach Europy i na świecie np. w Tajlandii lub Australii -Poza Amerykami (Północnej, Środkowej i Południowej), SIERRA Tequila jest No. 1 na świecie.
Sierra jest numer 1 tequilą w Europie i w Polsce.