Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sposoby określania odczynu roztworów
Advertisements

Sprawozdanie z doświadczenia
DOŚWIADCZENIA NA ZAJĘCIACH KOŁA CHEMIKA
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sok z czerwonego buraka
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Skala ph.
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Prezentacja multimedialna dla młodszych dzieci
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Tłusty Czwartek Tego dnia jak tradycja każe wybraliśmy się do piekarni po słodkie pączki z nadzieniem owocowym. Każdy z nas wrócił do przedszkola z paczkiem,
Zasady tworzenia prezentacji multimedialnych I. Główne zasady: prezentacja multimedialna powinna być ilustracją (uzupełnieniem) treści prezentowanych.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Co potrafię w przyjaźni z komputerem?.  Z jakich elementów się składa? Z jakich elementów się składa?  Do czego służy? Do czego służy?  Jakie programy.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
MOŻLIWOŚCI EKSPERYMENTALNO- TEORETYCZNEGO MODELOWANIA PROCESU SPALANIA ODPADÓW W WARSTWIE RUCHOMEJ ORAZ OPTYMALIZACJI PRACY SPALARNI ODPADÓW Realizowane.
Woda Cud natury.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
Wodorotlenki.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Alkohole polihydroksylowe
ANALIZA DANYCH DO OPRACOWANIA MAP TEMATYCZNYCH HALINA KLIMCZAK INSTYTUT GEODEZJI I GEOINFORMATYKI UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROCŁAWIU.
W KRAINIE TRAPEZÓW. W "Szkole Myślenia" stawiamy na umiejętność rozumowania, zadawania pytań badawczych, rozwiązywania problemów oraz wykorzystania wiedzy.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
„ROLA MEDIÓW W ŻYCIU SPOŁECZNYM”
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
"Chemia w matematyce" Zadania do samodzielne wykonania.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
BARWY Wykonała: Oliwia Nowakowska.
Każdy człowiek ma prawo do... - problem łamania praw człowieka w Azji.
Ćwiczenia interaktywne dla uczniów w klasie II. INSTRUKCJA 1.By móc zaznaczać lub wpisywać odpowiedzi wybierz ikonkę wskaźnika i wybierz pióro lub naciśnij.
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Odczyn roztworu Skala pH
Kluczowe elementy skutecznej strategii analizy danych internetowych
Przykładowe zadania z rozwiązaniami
Tajemniczy świat kolorów
Temat: Badanie charakteru chemicznego tlenku glinu.
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
WSKAŹNIKI.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.

Plan prezentacji Skala pH Odczyn roztworu Zależność między skalą pH, a odczynem roztworu Znaczenie skali pH Wskaźniki roztworu Badanie pH produktów spożywczych Badanie odczynu wskaźnikami domowymi Badanie odczynu roztworu za pomocą wywaru z czerwonej kapusty Zakończenie

Co to jest skala pH ? Skala pH to skala liczbowa w zakresie od 0 do 14. Wartości liczbowe informują o stężeniu kationów wodoru w roztworze.

Co to jest odczyn roztworu? Odczyn roztworu jest cechą roztworu określającą czy w roztworze znajduje się nadmiar kationów wodoru, wówczas odczyn jest kwaśny, nadmiar anionów wodorotlenkowych, wówczas odczyn jest zasadowy. Gdy są w równowadze odczyn jest obojętny.

Zależność między skalą pH, a odczynem roztworu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Odczyn obojętny Odczyn zasadowy Odczyn kwaśny

Znaczenie skali pH W medycynie – pH krwi zdrowego człowieka wynosi 7,4. Spadek poniżej 6,8 lub wzrost powyżej 8 powoduje śmierć. W rolnictwie – pH gleby przy uprawie ziemniaków wynosi 4,5 – 6, ogórków 5,5 – 6,5. W ogrodnictwie – pH gleby dla drzew owocowych wynosi 6,5 – 7,7. W hodowli ryb – większość pH 6,4 – 7.0.

Badanie zachowania się fenoloftaleiny w roztworze kwasu, zasady. Obserwacje: do kolby z kwasem solnym dodano kropelkę fenoloftaleiny, która nie spowodowała zmiany koloru. Do kolby z zasadą sodową dodano kropelkę fenoloftaleiny- kolor zmienił się na malinowy.

Badanie zachowania się oranżu metylowego w roztworze kwasu i zasady. Obserwacje: do probówki z kwasem solnym dodano oranżu metylowego spowodowało to zmianę roztworu na czerwono. Do probówki z zasada sodową dodano oranżu metylowego w wyniku czego roztwór zabarwił się na pomarańczowo.

Badanie zachowania się wskaźnika uniwersalnego w roztworze kwasu i zasady. Wniosek: do probówki z kwasem solnym dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, spowodowało to zmianę koloru roztworu na czerwony. Do probówki z zasada sodową dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, co spowodowało zmianę roztworu na kolor niebieski. Obserwacje: do kolby z kwasem solnym dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, spowodowało to zmianę koloru roztworu na czerwony. Do kolby z zasadą sodową dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, co spowodowało zmianę roztworu na kolor niebieski.

WNIOSEK Za pomocą wskaźnika uniwersalnego i oranżu metylowego możemy zidentyfikować kwas i zasadę, a za pomocą fenoloftaleiny – tylko zasadę.

Badana substancja pH Odczyn Badanie pH produktów spożywczych za pomocą papierka uniwersalnego, określanie odczynu produktu. Badana substancja pH Odczyn 1. Cif 10 Zasadowy 2. Proszek do prania 3. Soda oczyszczona 8 4. Proszek do pieczenia 6,5 Kwaśny 5. Mleko 6 6. Silux Badamy pH przyniesionych produktów spożywczych za pomocą papierka uniwersalnego, określamy odczyn produktu.

7. Mydło 6 Kwaśny 8. Vanish 9. Płyn do naczyń 10. Cola 5 11. Cytryna 4 12. Ocet 13. Kwasek cytrynowy 3 Obserwacje: w różnych substancjach obserwujemy zmianę barwy papierka uniwersalnego. Wnioski: badane substancje maja różne odczyny. Obserwacje: W różnych substancjach obserwujemy zmianę barwy papierka uniwersalnego Wnioski: Badane substancje mają różny odczyn.

Badanie odczynu wskaźnikami domowymi W większości gospodarstw domowych znajduje się wiele substancji, które może użyć jako wskaźnik pH roztworu.

Esencja herbaciana 1 2 3 Obserwacje: po dodaniu octu do kolby pierwszej esencja zjaśniała. Po dodaniu sody oczyszczonej do drugiej kolby esencja ściemniała. W kolbie trzeciej znajduje się esencja herbaciana do porównania. 1 2 3

Czerwona cebula W kolbach znajduje się woda z kawałkami czerwonej cebuli. Obserwacje: Po dodaniu octu do pierwszej kolby, woda różowieje. Po dodaniu sody oczyszczonej do kolby drugiej woda przybiera barwę żółto- zieloną.

Sok z jagód Obserwacje: Do trzech probówek wlewamy sok z jagód. Po dodaniu octu, sok z jagód czerwienieje, Po dodaniu zasady sok z jagód zielenieje. Drugą probówkę użyłyśmy do porównania.

Obserwacja zmiany barwy wywaru z czerwonej kapusty w roztworach wybranych substancji z kuchni i łazienki.

↓ ↓ ↓ ↓ Barwa soku z czerwonej kapusty: czerwony ↑ ↑

↓ ↓ 7. Barwa soku z czerwonej kapusty: fioletowy ↑ ↑ ↑

↓ ↓ ↓ 12. Barwa soku z czerwonej kapusty:zielony ↑ ↑

↓ ↓ ↓ 16. Barwa soku z czerwonej kapusty: fioletowy ↑ ↑

Prezentację przygotowały: Sylwia Cyrek, Alicja Bełz, Dominika Pieniek Dziękujemy za uwagę!!! Prezentację przygotowały: Sylwia Cyrek, Alicja Bełz, Dominika Pieniek