Barwy i zapachy świata (cz. II – zapachy)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Advertisements

Estry kwasów karboksylowych
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Rodzaje środków czystości
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Typy emulsji, Emulgatory Składniki kosmetyków, Działanie kosmetyków
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
występowanie w przyrodzie i zastosowanie
Środki czystości i kosmetyki
Edukacja dla Bezpieczeństwa Aleksandra Czakon. Zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego (gleby, wody, powietrza) albo organizmu ludzkiego czy zwierzęcego.
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
Przykłady i zastosowania soli
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Katowicki Holding Węglowy S.A. Opracowanie technologii zgazowania węgla dla wysokoefektywnej produkcji paliw i energii elektrycznej 1.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Wodorotlenki.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Alkohole polihydroksylowe
Jakub Fiećko, Tomasz Godlewski, Patryk Derlukiewicz, Wojciech Gomoła I.Wstęp Głównym zastosowaniem pochodnych bezwodnika ftalowego jest utwardzanie żywic.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Reakcje estryfikacji i estry
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Czy niemetale są użyteczne?
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
"Chemia w matematyce" Zadania do samodzielne wykonania.
Biogaz, gaz wysypiskowy - gaz palny, produkt fermentacji anaerobowej związków pochodzenia organicznego (np. ścieki, m.in. ścieki cukrownicze, odpady komunalne,
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Projekt procesowy otrzymywania Bisfenolu A Budzich Emilia, Dąbrowska Agnieszka, Głuszek Małgorzata, Korytkowska Katarzyna, Ufnalska Iwona Najniższa temperatura.
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
Powtórka chemia.
Reakcje związków organicznych
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
Kwasy karboksylowe.
Alkohole jednowodorotlenowe
Reakcje estryfikacji i estry
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Zapis prezentacji:

Barwy i zapachy świata (cz. II – zapachy) Estry Olejki eteryczne Znaczenie zapachu substancji

Estry – substancje zapachowe Estry – związki będące produktami reakcji – estryfikacji - alkoholi lub fenoli z kwasami karboksylowymi [estry tworzą również kwasy nieorganiczne – węglowy, ortofosforowy(V), azotowy(V), siarkowy(VI)] Właściwości estrów: Ciecie lub ciała stałe trudno rozpuszczalne w wodzie Estry kwasów karboksylowych i alkoholi są ciałami lotnymi, o przyjemnym zapachu (kwiatów, owoców) wyczuwalnymi w bardzo małych stężeniach Estry wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) i wyższych alkoholi wchodzą w skład wosków (np. wosku pszczelego)

Wybrane estry Nazwa Wzór Zapach Etanian (octan) propylu CH3-CO-O-C3H7 gruszka Etanian pentylu CH3-CO-O-C5H11 banan Etanian oktylu CH3-CO-O-C8H17 pomarańcz Butanian (maślan) etylu C3H7-CO-O-C2H5 ananas Etanian butylu CH3-CO-O-C4H9 jabłko Metanian (mrówczan) etylu H-CO-O-C2H5 rum Estry fenolu – estry o zapachu „słodkawym” i odurzającym R-CO-O-C6H5 jaśminowiec, czeremcha ligustr, lilia

Reakcje estryfikacji Reakcje przebiegają w obecności kationów wodorowych (H+), które pochodzą z stężonego kwasu siarkowego(VI) Kwas ponadto wiąże wodę (produkt uboczny reakcji) co zapobiega hydrolizie estru (rozpadowi do kwasu i alkoholu) Otrzymywanie etanianu (octanu) etylu: O O // H+ // CH3–C-OH + HO–CH2–CH3  CH3-C-O-CH2-CH3 + H2O Etanian etylu - ciecz, dobry rozpuszczalnik lakierów, stosowany jest do produkcji lakierów i zmywaczy do paznokci. Kwas + alkohol Ester + woda H+

Olejki eteryczne Olejki eteryczne – oleiste zapachowe ciecze Gromadzą się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin Takie komórki są charakterystyczne dla roślin olejkodajnych, np. gatunków z rodziny sosnowatych, jasnotowatych, mirtowatych, rutowatych i baldaszkowatych (seler, koper, pietruszka) Pod względem składu olejek jest mieszaniną rozmaitych związków chemicznych: ketony, aldehydy, alkohole, estry, laktony, terpeny, i innych związków organicznych, w tym zawierających azot i siarkę związków o nieprzyjemnym zapachu (np. aminy, tiole).

Olejki eteryczne – aromaterapia Różany Lawendowy Róża damasceńska płatki kwiatów Lawenda wielka kwiaty rodinol, geraniol, cytronelol, alkohol fenyloetylowy octan linalilu (30-60%), geraniol stymulująca - centralny układ nerwowy; ułatwiająca koncentrację; afrodyzjalna; antyinfekcyjna - zarówno przeciwbakteryjna, przeciwgrzybiczna i przeciwwirusowa stymulująca - układ nerwowy i krążenia; uspokajająca - w nerwicach, bezsenności, nadpobudliwości; antyseptyczna; przeciwgrzybiczna; łagodząca objawy przeziębienia, kaszlu, kataru, zapalenia zatok, egzemy, trądziku, ukąszenia owadów; przeciwbólowa - bóle głowy, bóle menstruacyjne

Olejki eteryczne - aromaterapia Miętowy Anyżowy Mięta pieprzowa, liście i łodygi Biedrzeniec - anyż, owoce antyseptyczna - w infekcji górnych dróg oddechowych; łagodząca bóle żołądkowe; stymulująca trawienie, wzmacniająca organizm; znieczulająca - błonę śluzową żołądka; drażniąca - zakończenia nerwów zimna stosowany w przypadkach nieżytów dróg oddechowych (składnik preparatu galenowego Spiritus Amonii anisatus) i tabletek Azarina przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym, spożywczym oraz spirytusowym (anyżówka) jako środek smakowy i zapachów

Substancje stosowane w kompozycji zapachowych Cybeton/Cyweton wchodzi w skład cywetu (wydzieliny niektórych ssaków cywety afrykańskiej) stosowany w przemyśle perfumeryjnym jako utrwalacz zapachów głównym składnikiem cywetu jest cyweton (cybeton) - makrocykliczny, nienasycony keton o nazwie systematycznej 1-cykloheptadec-9-enon Ambra wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota, składnikami decydującymi o jej charakterystycznym zapachu są ambreina, ambriole, jonony i aldehyd ambrowy w przemyśle perfumeryjnym poza balsamicznym zapachem ambry wykorzystuje się jej właściwości doskonałego utrwalacza Piżmo wydzielina z gruczołów okołoodbytniczych piżmowca stosowana jako substancja zapachowa i utrwalacz zapachu perfum substancję o podobnych właściwościach można pozyskać od innych zwierząt naturalne piżma są obecnie zastępowane przez syntetyczne wonne związki chemiczne, tzw. piżma sztuczne (syntetyczne)

Zapachy charakterystyczne substancji Zapach – właściwość chemiczna, która umożliwia identyfikację wielu substancji chemicznych Nazwa i wzór związku i zapach PH3 – fosfina (fosforiak) , P – fosfor biały: czosnku HCN – cyjanowodór: migdałów H2S – siarkowodór: zgniłych jaj NH3 – amoniak: ostry, drażniący CH3-NH2 – metyloamina: zepsutych ryb C3H7-COOH - kwas masłowy/butanowy : zepsutego masła CH3-COOH – kwas octowy/etanowy: octu

Zapachy charakterystyczne substancji Nawanianie THT (tetrahydrotiofen – C4H8S) proces technologiczny polegający na mieszaniu tetrahydrotiofenu z gazem ziemnym w tzw. nawanialniach, w celu nadania mu nieprzyjemnej woni nadawanie bezwonnym, niebezpiecznym gazom użytkowym nieprzyjemnego zapachu ma na celu ułatwić wykrywanie nieszczelności instalacji gazowej, co bezpośrednio wpływa na poprawę bezpieczeństwa Tiole – związki zawierające grupę funkcyjną - SH nadają zapach rozkładających się szczątków zwierzęcych Grupa osmoforowa – fragment cząsteczki nadający zapach

Tłuszcze a woski Tłuszcze – estry gliceryny (glicerolu – propano-1,2,3-triolu) i wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) Woski – estry wyższych alkoholi monohydroksylowych i wyższych kwasów karboksylowych Próba akroleinowa: Ogrzewane tłuszcze ulegają rozkładowi, jednym z produktów rozkładu jest akroleina – nienasycony aldehyd o ostrym i nieprzyjemnym zapachu: CH2 – CH – CH2  2H2O + CH2 = CH – CHO | | | OH OH OH Ogrzewane woski przechodzą w stan gazowy, wyczuwalny jest przyjemny zapach