GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II JADOWNIKI IZABELA TOPOLSKA - OLIWIA PASULA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
[Aleksander Dziedzic]
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Szkolna kampania walki z otyłością.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Zdrowa dieta.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II JADOWNIKI IZABELA TOPOLSKA - OLIWIA PASULA

SMACZNIE ZDROWO I KOLOROWO

DEKALOG ZDROWEGO OD Ż YWIANIA 1.Jedz regularnie minimum 3 posiłki dziennie w tym koniecznie śniadanie. 2.Dbaj o urozmaicanie diety. 3.Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku. 4.Używaj tłuszczów roślinnych. Ogranicz ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego jak smalec i masło. 5.Jedz warzywa i owoce codziennie. 6.Jedz więcej ryb i roślin strączkowych. 7. Pij mleko i przetwory mleczne codziennie. 8.Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach. 9.Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy. 10.Pij wodę mineralną oraz naturalne soki warzywne i owocowe, bez dodatku cukru. Nie zapominaj też o ćwiczeniach !!

zapotrzebowanie kaloryczne - jest niezb ę dne do prawidłowego uło ż enia diety. Jednak zanim je policzysz pami ę taj, ż e bardzo wa ż ne jest utrzymywanie wła ś ciwych proporcji mi ę dzy białkami, tłuszczami i w ę glowodanami. Nie wolno zapomina ć równie ż o witaminach i składnikach mineralnych (tracisz je wraz z potem). ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

WITAMINY A – jaja, mleko, ser żółty. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu,kurza ślepotę, schorzenia skóry B6 – drób, jaja, mleko, fasola, groch. NIEDOBÓR POWODUJE stany zapalne skóry, nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. B11 - szpinak, sałata, brokuły, groch, pomidor. Niedobór powoduje anemię, zaburzenia rozwoju płodu B12 – wątroba, ryby, jaja, sery, mleko. Niedobór powoduję anemię, zaburzenia układu nerwowego C - owoce cytrusowe, kiwi, papryka, natka pietruszki. Krwawienie dziąseł i wypadanie zębów, trudne gojenie ran. D - tran, mleko, ser biały, jaja. Niedobór powoduje zniekształcenie kości u dzieci, łamliwość kości u dorosłych.

„RUCH MOŻE ZASTĄPIĆ WIĘKSZOŚĆ LEKARSTW, ŻADEN LEK NIE ZASTĄPI RUCHU.”  Wysiłek fizyczny to nie tylko najbardziej efektywna metoda na spalenie kalorii, ale te ż sposób na przyspieszenie przemiany materii! Aby miał takie działanie, trzeba ć wiczy ć regularnie, najlepiej co drugi dzie ń, przez co najmniej pół godziny.  ruch obni ż a te ż ci ś nienie t ę tnicze i poprawia kr ąż enie krwi, co wspomaga prac ę mi ęś nia sercowego i pozwala dotleni ć wszystkie narz ą dy.  Ma równie ż bardzo pozytywny wpływ na zestresowanych: łagodzi napi ę cie, powoduje wydzielanie si ę endorfin, zwanych te ż "hormonami szcz ęś cia" - ich działanie jest cz ę sto porównywane do morfiny, bowiem poprawia samopoczucie

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE  Wiek - u dzieci szybko rośnie największe w wieku dojrzewania,potem stopniowo spada.  Płeć – u mężczyzn większe niż u kobiet  Rodzaj pracy –większe u osób pracujących fizycznie  Pora roku- zimą większe niż latem  Klimat – większe w chłodnym klimacie

ZABURZENIA OD Ż YWIANIA  Gdy ciężar ciała wzrośnie w znacznym stopniu mamy do czynienia z otyłością. Duża ilość tłuszczów w organizmie źle wpływa na stan naczyń krwionośnych.  Nadmierny ciężar ciała jest też przyczyną chorób stawów i powstawanie wad kręgosłupa.  Anoreksja czyli tak zwany jadłowstręt psychiczny. Ludzie chorzy maja niską samoocenę uważają że są zbyt grubi i czują do siebie niechęć.  Bulimia objawia się napadami żarłoczności. Osoby chore jedzą ogromną ilość pożywienia.

Pełnowartościowa Pokarm zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, s ą pochodzenia zwierz ę cego. Nale żą do niech mi ę so, jaja, mleko i sery Dieta pełnowarto ś ciowa opiera si ę na pokarmach ś wie ż ych i nieprzetworzonych, produktach pełnoziarnistych, kaszach, ro ś linach str ą czkowych oraz rybach. Dzi ę ki takiej diecie do organizmu dostarczane s ą niezb ę dne, w pełni warto ś ciowe Niepełnowartościowa Pokarm nie zawieraj ą cy wszystkich niezb ę dnych aminokwasów nazywanych niepełnowarto ś ciowymi DIETA

PRZYKŁADOWE POSIŁKI Ś niadanie: 2 ły ż ki muesli, kubeczek jogurtu naturalnego 0% II Ś niadanie: kromka razowca z margaryn ą, plaster szynki, sałata Obiad: dzwonko grillowanego łososia, sałatka z pomidora i cebuli Podwieczorek: kisiel wi ś niowy Kolacja : bułka pełnoziarnista z twaro ż kiem i szczypiorkiem Pami ę taj by wypija ć 1,5 l wody.

ŻRÓDŁA : Książka pt. Puls życia Książka pt. Bliżej biologii

KONIEC DZIĘKUJEMY