Tradycje Bożonarodzeniowe W Polsce
Boże Narodzenie, Narodzenie Pańskie – w tradycji chrześcijańskiej to święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Jest to stała uroczystości liturgiczna przypadająca na 25 grudnia. Boże Narodzenie poprzedzone jest okresem trzytygodniowego oczekiwania (dokładnie czterech niedziel), zwanego adwentem
DZIELNIE SIE OPLATKIEM ŚPIEWAMY KOLENDY UBIERAMY CHOINKĘ
POTRAWY WIGILIJNE 12 potraw wigilijnych to tradycja na świątecznym stole, tak jak sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie stołu. Przygotowania ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zakupy, lepienie uszek, pieczenie ciast, sprawianie ryby… to wszystko czeka zapracowane panie domu tuż przed świętami, a potraw do przyszykowania nie jest mało. 12 potraw wigilijnych ma symbolizować 12 apostołów, dania powinny być postne. Księża nawołują do zachowania tej tradycji, chociaż według najnowszego prawa kościelnego post został zniesiony kilka lat temu. Według tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby czy mak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. Koniecznie trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. W Polsce tradycja 12 potraw wigilijnych sięga wielu lat wstecz. W dodatku każdy region Polski ma swoje typowe potrawy i dania, które nie występują lub są mniej popularne w innych stronach. I tak na Śląsku jada się Moczkę, w Warszawie kapustę z grochem a na Kresach kutię i zupę migdałową. Przedstawiamy najpopularniejsze dania, z których sama możesz skomponować swoje 12 potraw wigilijnych!
Najpopularniejsze zupy wigilijne to: BARSZCZ Z USZKIMI GRZYBOWA MIGDAŁOWA Z SUSZONYCH OWOCÓW
Przystawki wśród 12 potraw wigilijnych ŚLEDZIE RYBA PO GRECKU
Tradycyjne dania główne to: PIEROGI Z KAPUSTY I GRZYBAMI KARP SMAŻONY KARP W GALARECIE PASZTECIKI
Pierwsza gwiazdka Kiedy na niebie pojawi się symboliczna pierwsza gwiazdka zasiądziemy do uroczystej wieczerzy. Według starego poleskiego obyczaju na stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Wśród najważniejszych dań zwykle wymienia się karpia przyrządzanego na dziesiątki różnych sposobów, czerwony barszczyk czy kapustę z grzybami. Przysmaków w Boże Narodzenie nie brakuje, warto więc pamiętać o tym by nie przejeść się w święta.
Kartka Bożonarodzeniowa
KONIEC