Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dudek (Upupa epops). Występowanie Legenda: cały rok zimowiska lęgowiska.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dudek (Upupa epops). Występowanie Legenda: cały rok zimowiska lęgowiska."— Zapis prezentacji:

1 Dudek (Upupa epops)

2 Występowanie Legenda: cały rok zimowiska lęgowiska

3 Wymiary długość ciała ok. 28–29 cm rozpiętość skrzydeł 45–46 cm długość ogona 10 cm długość dzioba 5–6 cm masa ok. 50–80 g

4 Wygląd zewnętrzny Wygląd dudka jest bardzo charakterystyczny, co powoduje, że jest on ptakiem łatwo rozpoznawalnym. Głowa, szyja i przód tułowia ptaka są pomarańczowe, skrzydła wraz z grzbietem w czarno-białe pasy, ogon czarny z białym poprzecznym pasem, spód tułowia białawy z podłużnymi ciemnymi paskami. Bardzo charakterystyczny jest duży czubek na głowie, zbudowany z piór. Jest on zwykle złożony, a podnoszony jedynie w chwilach zaniepokojenia i rozdrażnienia, także w momencie lądowania.

5 Gniazdo Dudek buduje swe gniazda najczęściej w obszernej dziupli spróchniałego drzewa (szczególnie często wybiera wierzby), pod korzeniami, w skrzynkach lęgowych, norach skarp i urwisk, zagłębieniach tworzonych przez korzenie, szczelinach skał, stertach kamieni lub w szczelinach budynków.

6 Pisklęta Dudek w połowie maja składa 4 do 9 jaj w dwudniowych odstępach. Są one zielonkawe lub brązowawe, bez plam i namazów, ale ze słabym połyskiem. Jaja wysiadywane przez okres 15 do 18 dni przez obydwoje rodziców (głównie przez samicę, ponieważ samiec przynosi jej pokarm). Pisklęta wykluwają się pokryte delikatnym, białym puchem. We wczesnym stadium po wykluciu samiec dostarcza najwięcej pokarmu rzadko wchodząc do dziupli. Karmi młode przy wejściu do dziupli lub podaje pokarm samicy, która sama karmi młode. Gdy pisklęta są starsze, karmią je oboje rodzice. Pisklęta opuszczają gniazdo po 20 do 27 dniach. Kryją się wtedy w zagłębieniach blisko ziemi. Po wylocie z gniazda przebywają z rodzicami około miesiąca, pokarm zaczynają zdobywać już po 6 dniach. Od ptaka dorosłego młode różnią się głównie tylko krótszym dziobem i podobne są do swej matki.

7 Ochrona Dudek podobnie jak kraska, niegdyś był to ptak liczny w krajach Europy Zachodniej i Środkowej, ale od paru dekad zaczął gwałtownie zanikać. Wynika to z braku miejsc odpowiednich do gniazdowania (przez wycinanie dziuplastych drzew) i coraz bardziej ograniczona dostępność do pokarmu. Liczebność dudka w Polsce szacuje się na około 4 tysiące par. Jako przyczynę spadku liczebności tego gatunku podaje się również intensyfikację rolnictwa. Zagrożenie dla dudka stanowią także szpaki, które konkurują z nimi o dziuple. W Polsce Dudek objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.

8 Wykorzystane źródła


Pobierz ppt "Dudek (Upupa epops). Występowanie Legenda: cały rok zimowiska lęgowiska."

Podobne prezentacje


Reklamy Google