Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Nie jedz śmieci czyli błędy żywieniowe Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce maj 2013 opracowała S. Hęciak.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Nie jedz śmieci czyli błędy żywieniowe Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce maj 2013 opracowała S. Hęciak."— Zapis prezentacji:

1 Nie jedz śmieci czyli błędy żywieniowe Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce maj 2013 opracowała S. Hęciak

2 1.brak śniadania Błędy żywieniowe za Barbara R. Stitt

3 Błędy żywieniowe 2. duże spożycie cukru RAFINACJARAFINACJA

4 Ile spożywamy cukru? ŚredniowieczeXXI wiek 40 kg /osobę /rok

5 Ile spożywamy cukru? jako statystyczny Polak zjadam 42 kg rocznie czyli 115 g dziennie

6 Nieświadomie zjadamy 25 łyżek dziennie cukru tj. 45 kg/rok a potrzebujemy 7 g/dzień

7 Cukier – najsłodsza trucizna Codzienne spożywanie daje nadmierne zakwaszenie organizmu

8 Cukier – najsłodsza trucizna cukier magazynuje wątroba glikogen wątroba się rozszerza, nadmiar glikogenu wraca do krwi w formie kwasów tłuszczowych

9 Cukier – najsłodsza trucizna kwasy tłuszczowe wędrują m.in. do kłopoty z ciśnieniem krwi

10 Cukier – najsłodsza trucizna nadmiar cukru powoduje senność, spadek zdolności oceny i zapamiętywania

11 Cukier – najsłodsza trucizna Wszystkie cukry blokują wydzielanie soków żołądkowych, hamują ruchy żołądka! Powodują fermentację węglowodanów, gnicie białek!

12 Słodzone napoje

13 212 g cukru

14

15 6 łyżeczek cukru ? 12 g cukru 30 g cukru w 100 ml

16 Cukier biały jest dodawany m. in. do: zalewy śledziowej mięsa mielonego na tatar wód mineralnych smakowych… Czytajmy etykietki! Sprawdzajmy co jest w produktach! Kupujmy bez dodatku cukru

17 biała mąka białe pieczywo Rafinowana mąka

18 słone paluszki SÓL Rafinowana sól

19 Błędy żywieniowe 3. wysoka konsumpcja przetworzonej żywności tj. wytworzonej przemysłowo, aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć jej proces przygotowywania. niezdrowe dodatki

20 Przetworzona żywność

21

22 Żywność wysoko przetworzona i cukier sprzyja rozwijaniu się grzybów, które: obniżają odporność organizmu. Nadmiar cukru daje choroby: serca cukrzyca typu II otyłość nowotwory

23 Cukier uzależnia pobudza produkcję serotoniny w mózgu, gdy rośnie poziom cukru we krwi trzustka produkuje dużo insuliny aby go obniżyć, poziom cukru spada poniżej normy przez co znużenie i wilczy apetyt na słodycze …

24 Duże spożycie cukrów powoduje hiperglikemię poziom glukozy we krwi na czczo 126 mg/dl hiperinsulinemię to przyspiesza rozwój komórek rakowych

25 Cukier krzepi – hasło reklamowe Z wystawy Archiwum Państwowego w Lublinie lowcydizajnu.pl

26 wstrzyknięto komórki złośliwego raka piersi trzy grupy karmiono różnym poziomem cukru po 70 dniach zmarło w grupie: z wysokim poziomem – 66% ze średnim – 33% z niskim – 5% A już w 1931 r. odkryto, że komórki nowotworowe odżywiają się glukozą! Doświadczenie

27 Wysoki poziom cukru zaburza gospodarkę hormonalną -hormony płciowe Pojawiają się problemy od trądziku po bezpłodność

28 4. niskie spożycie chudego białka 5. za mało w diecie owoców i warzyw 6. wysoka konsumpcja mleka Błędy żywieniowe

29 Szkolny program dietetyczny Appletown USA, Barjak Francja usunąć ze szkoły automaty ze słodyczami przygotowywać potrawy z surowych składników stosować oliwę z pierwszego tłoczenia

30 Szkolny program dietetyczny Wyeliminować: pokarmy rafinowane tu: cukier sztuczne barwniki substancje aromatyzujące, konserwanty

31 Szkolny program dietetyczny Obiad: świeże warzywa, owoce rośliny strączkowe chude mięso: kurczak, indyk, ryby

32 śmieciowa żywność eksperyment dietetyczny na myszach zdrowa żywność

33 przez tydzień obserwacje myszy karmionych zdrową żywnością niezdrowa żywność tylko przez 4 dni: ziarna w cukrze cukierki lub ciastka dietetyczna cola Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (1)

34 następnego dnia myszy ze społecznych i aktywnych stawały się samotnikami myły się częściej były nerwowe chowały żywność zapominały wyuczoną zabawę Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (2)

35 Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (3) efekty niezdrowej żywności ustępują po 2-3 tygodniach karmienia zdrową żywnością

36 Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (4) Gdy raz próbowano powtórzyć doświadczenie już po 30 dniach myszy nie chciały jeść niezdrowej żywności

37 Doświadczenie angielskie 20 mg 227 trzylatków piło sok 4 sztuczne barwniki + benzoesan sodu

38 Doświadczenie angielskie Rodzice zapisywali: zdolność do koncentracji niepokój przeszkadzanie innym trudności z zasypianiem bawienie się przedmiotami napady złości

39 Doświadczenie angielskie Wniosek z badań: za 25%napadów złości odpowiadają dodatki (sztuczne barwniki i konserwant)

40 Eksperyment R. McCarrisona Testował dietę najuboższych warstw w WB czyli karmił szczury: białym chlebem margaryną słodzoną herbatą puszkowanym mięsem dżemami rato.jpg

41 Eksperyment R. McCarrisona Szczury były: - nerwowe - gryzły opiekunów - żyły w niezgodzie ze sobą - zaczęły zabijać słabsze osobniki i zjadać je rato.jpg

42 Barwniki E 124 = czerwień koszenilowa E 104 = żółcień chinolinowa małe przyrosty wagi duża ruchliwość badania dr Joanny Mitrus UPH

43 Barwniki z BOBO-GUMI E 104, E 110, E 124 – mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci

44 1996 r. publikacja nt. związku słodzika i raka mózgu benzoesan sodu – polepszacz smaku jest uczulający, rakotwórczy uszkadzać może mitochondria, prowadzić do marskości wątroby czy choroby Parkinsona za dr Zbigniew Hałat Świat Konsumenta 6 (67) VI.2007 występuje np. w ketchupach, suplementach… Aspartam E-951 i benzoesan sodu E-211

45 Raport Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny w Ameryce 1991 Podstawa zdrowego żywienia: 1.pełne ziarna zbóż 2.rośliny strączkowe 3.warzywa 4.owoce

46

47 wykład dr Lucyny Dołowskiej- Żabki

48 Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców: 3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: Pięć porcji warzyw, owoców lub soku

49

50 Zdrowa dieta – pić WODĘ 35 ml/kg wagi ciała pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku Waga ciała w kg Litry wody dziennie 250,87 401,4 722,5

51 W pokazie wykorzystano: B. Red Stitt Dieta a zachowanie, naturalne związki J. M. Smith Nasiona kłamstwa czyli o łgarstwach przemysłu i rządów na temat żywności modyfikowanej genetycznie. E. Dąbrowska Ciało i ducha ratować żywieniem W.Dufty Sugar blues w opracowaniu Jerzego Florczykowskiego za art. w Nexus nr 14 z 2000 r. R. Taylor Sekrety zdrowia plemienia Hunzów

52 W pokazie wykorzystano: Grafika z internetu m.in.: debby.wrzuta.pl mebleiwnetrza.pl zwierzecykacik.bloog.pl jastrzebieonline.pl

53 W pokazie wykorzystano informacje z filmów: Jean Paul Jaud, Zanim przeklną nas dzieci. J.M. Smith, G. Caussade, Zagrożenia ukryte w posiłkach dla dzieci. z płyty Naturalne geny wyd. Fundacja Instytut Spraw Obywatelskich w Łódzi

54

55 dr Wiliam Howard Hay dieta ułożona 130 lat temu zabrania łączenia w jednym posiłku pokarmów białkowych z węglowodanami

56 Żywienie biodynamiczne – nie łączyć nabiału czy mięsa ze zbożowymi, ziemniakami, czy cukrem Przykłady na nie: zboża + mleko zupa mleczna zboża + mięso chleb z kiełbasą jajka + cukier lody, ciastka

57 70 g białka 420 g węglowodanów 35 g tłuszczów witaminy sole mineralne enzymy pigmenty woda Żywienie biodynamiczne – osoba ważąca 70 kg potrzebuje dziennie:

58 Żywienie biodynamiczne – tłuszcze Ograniczyć/wykluczyć tłuszcze stałe = zwierzęce oraz kwasy tłuszczowe trans (np. margaryny) które mogą zablokować enzym DESATURAZĘ. W organizmie powstaje KWAS GAMMA-LINOLENOWY PROSTAGLANDYNY

59 miażdżyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, alergiczne zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, przerost prostaty, stwardnienie rozsiane, zespół zmęczenia powirusowego (…), zaburzenia zachowania u dzieci Brak prostaglandyn sprzyja rozwojowi chorób: za Ewa Dąbrowska Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.

60 olej z wiesiołka – 2 kapsułki dziennie Uspokaja nadmiernie pobudzone dzieci za Ewa Dąbrowska Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.

61 w Europie 70% zachorowań ma związek ze środowiskiem, w tym 30% z jego zanieczyszczeniami, a 40% z żywnością Liczba zachorowań na nowotwory we Francji przez 25 lat wzrosła o 93% za Barjake

62 Diety Tradycyjna Wegetariańska = bez mięsa z uboju Wegańska bez produktów pochodzenia zwierzęcego + B12 Witariańska tylko warzywa i owoce

63 Zasady zdrowej diety – 1.WODA 35 ml/kg wagi ciała 72 kg – 2,5 litra dziennie pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

64 2. Pięć posiłków dziennie Nie dwa posiłki bo trzustka wydziela insulinę na małych obrotach, jeśli nic a potem dużo cukru to… Porcja – 125 ml, mg = ½ szklanki lub porcja to 80 g Warzywa ¾ kg dziennie CUKRZYCY – 9 porcji ! wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

65 3. Węglowodany: kasze Jaglana Gryczana Co 4 osoba ma nietolerancję glutenu (najczęściej z pszenicy) BEZGLUTENOWY: ryż, kukurydza wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

66 4. Białko Przebiałczenie wystarczy 0,8g/kg 70 kg osobnik potrzebuje 56g białka wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

67 5. Wapń - zapobiec osteoporozie Jeśli wypije się 1 l mleka to utrata Ca z moczem! Wystarczy: 2 szklanki warzyw: kapusta, kalafior, brokuł, brukselka 5 fig dziennie sezam ¼ szklanki orzechów, każdego dnia inne, + migdały wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

68 Witamina D3 Hormon przeciwzapalny dla kości i mięśni Zapobiega/ leczy: łuszczycę chorobę Crohna raka sutka stwardnienie rozsiane SM Norma od jedn. Wielu ma 4-10 jedn. wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

69 Witamina D3 15 min/dzień ekspozycja na światło słoneczne od KWIETNIA do WRZEŚNIA 18 % ciała X-III uzupełnianie witaminy: 2-18 rok życia 400 jednostek dorośli jednostek/dzień po 65 r. życia cały rok wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

70 Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców: 3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: Pięć porcji warzyw, owoców lub soku

71 Styl życiaStyl życia

72 Styl życia Aktywność fizyczna: 3 x 30 x 130 3x w tygodniu, przez 30 min., tętno 130 uderzeń /minutę za Carolina Medical Center

73 Aktywność fizyczna Ćwiczenia fizyczne mobilizują cały organizm, w tym także układ odpornościowy, wyzwalają wydzielanie wielu hormonów (w tym endorfin), likwidują oddziaływanie stresu, zwiększają przepływ krwi i chłonki, stwarzają możliwość przyspieszonego spalania substancji zalegających w naszym organizmie, złogów i toksyn za G. Malkmus Dieta Allelujaprzyp. konsult. str. 92

74 Raport Marc Lalonde ministra Zdrowia Kanady 1974 r. Kłopoty zdrowotne wynikają z: 53% - styl życia 21% - środowisko 16% - czynniki genetyczne 10% - podłoże jatrogenne

75 Wskazówki żywieniowe 1.Wypijaj dużą ilość wody, najlepiej z cytryną, by odkwasić organizm, dziennie 2-3 litry wody z 2 cytrynami. 2.Spożywaj 5 posiłków dziennie (cukrzycy 9). 3.Jedz codziennie dużą ilość warzyw i owoców: 5 x warzywa, 4 razy owoce, porcje po 80 g. za Carolina Medical Center

76 Wskazówki żywieniowe 4. Jedz dużą ilość kasz i produktów pełnoziarnistych, najlepiej bezglutenowych, takich jak: kasza jaglana, gryczana, ryż niełuskany, kukurydza, amarantus. 5. Źródłem białka winny być rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, ciecierzyca. Unikamy spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego, słodyczy, nabiału, tłuszczu. za Carolina Medical Center

77 Wskazówki żywieniowe 6. Jedz produkty najmniej przetworzone. 7. Kontroluj masę ciała: wskaźnik BMI (body mass index) = waga (kg) wzrost (m) x wzrost (m) Zalecany nadwaga Optymalny otyłość > 30 za Carolina Medical Center

78 Odpowiednia dieta w 1990 r. dr Dean Ornish z Harvardu udowodnił, że niskotłuszczowa dieta oparta na produktach roślinnych może zatrzymać, a nawet cofnąć zmiany miażdżycowe za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia

79 Odpowiednia dieta od grudnia 2010 r. amerykańskie Ministerstwo Zdrowia refunduje program terapii żywieniem w: chorobie wieńcowej miażdżycy nadciśnieniu cukrzycy za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia

80 NUTRIGENOMIKA wpływ pożywienia na ekspresję genów najlepiej, gdy 80% pożywienia stanowią nieprzetworzone produkty roślinne za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia

81 Mądrość sowy Londyn 2011 Kurs żywieniowy dla rodziców 1.Podawać probiotyki do 1-mca po zakończeniu kuracji antybiotykowej

82 Mądrość sowy Londyn Unikać nadmiernej ilości cukrów 3. Dostarczać organizmowi większą ilość cukrów złożonych np. błonnika, który wymaga dłuższego czasu na przyswojenie 4. Używać mąkę razową i jej przetwory 5. Spożywać ryż brązowy

83 Mądrość sowy Londyn Dzienna dawka witamin = pięć porcji warzyw i owoców dziennie witaminy C i D Zn cynk - pieczywo pełnoziarniste, jaja, żółte sery, mięso, owoce morza, ziarno sezamowe 7. Kwasy tłuszczowe Ω 3, Ω 6, Ω 9 8. Pełnowartościowe białko w każdym posiłku

84 Mądrość sowy Londyn 2011 Oprócz diety potrzebny jest zdrowy sen i unikanie stresu 26 marca 2011 nowyczas.co.uk

85

86


Pobierz ppt "Nie jedz śmieci czyli błędy żywieniowe Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce maj 2013 opracowała S. Hęciak."

Podobne prezentacje


Reklamy Google