Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie 8 Listopada 2013 r. Kl. II.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie 8 Listopada 2013 r. Kl. II."— Zapis prezentacji:

1 Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie 8 Listopada 2013 r. Kl. II

2 …tak to się zaczęło… Śniadanie daje moc… kl. II ? Drodzy rodzice zapraszam do udziału w akcji 8 listopada. Czy Państwa dziecko jadło dziś śniadanie? Czy jadłeś dziś śniadanie?

3 Przygotowaliśmy zaproszenia i oficjalnie zaprosiliśmy Panią Dyrektor oraz kolegów i koleżanki z klasy I i III na super pyszne i zdrowe śniadanie w dniu 8 listopada.

4 Upiekliśmy zdrowy chlebek… Nawet wydoiliśmy krowę, żeby mieć mleko, twaróg i śmietanę

5 Przygotowania były bardzo intensywne. Każdy miał coś do roboty…

6 Warzywa z jogurtowym sosem czosnkowym kolorowe kanapki wiejskie jajeczka, sałatka owocowa i musli z miodem i orzechami suszone gruszki jogurt naturalny z miodem, mleko, twaróg ze szczypiorkiem i rukolą woda z cytryną i miodem Kanapki z twarożkiem A to efekt…

7 chwila oczekiwania….zasiadamy do stolików… przybył najważniejszy gość… pani Dyrektor

8 PRODUKTY ZBOŻOWE Stanowią główne źródło energii dla organizmu. Zawierają składniki mineralne witaminy oraz błonnik regulujący pracę jelit. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać najmniej 5 porcji produktów zbożowych. WARZYWA I OWOCE Stanowią ważny składniki diety dzieci - są źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne kolorystycznie warzywa lub owoce. Należy je spożywać kilka razy dziennie, w ramach głównych posiłków oraz pojadania, czyli przynajmniej 5 porcji dziennie! MLEKO I PRODUKTY MLECZNE Są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Spożywaj dziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. PRODUKTY BIAŁKOWE Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin. Jedz 2 porcje produktów tej grupy dziennie. Z produktów mięsnych wybieraj gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina). TŁUSZCZE Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Ogranicz produkty zawierające dużo cholesterolu (podroby!) i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyroby cukiernicze, margaryny, fast-foody). ZANIM ZACZĘLIŚMY JEŚĆ DOWIEDZIELIŚMY SIĘ ŻE:

9 UCZTĘ CZAS ZACZĄĆ …. PRÓBUJEMY NOWYCH SMAKÓW JEST NAPRAWDĘ PYSZNIE I ZDROWO!!!

10 UCZNIOWIE KL. II DZIEKUJĄ SERDECZNIE ZA WSPÓLNE, ZDROWE I PYSZNE ŚNIADANIE


Pobierz ppt "Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie 8 Listopada 2013 r. Kl. II."

Podobne prezentacje


Reklamy Google