Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJarogniew Juchniewicz Został zmieniony 11 lat temu
1
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak
2
Czym jest zdrowa żywność?
Podstawę zdrowego odżywiania stanowią 4 grupy pokarmów: 1 - ziarna zbóż (kasze, chleb razowy, mąka z pełnego przemiału, płatki zbożowe, kiełki); 2 - ziarna roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca); 3 - warzywa; 4 - owoce świeże i suszone. Inne produkty, takie jak nabiał, mięso, orzechy, nasiona, powinny stanowić jedynie uzupełnienie codziennego jadłospisu.
3
Owoce jabłka gruszki śliwki wiśnie pomarańcze banany winogrono ananasy
cytryny
4
Warzywa pomidory fasola sałata papryka kukurydza dynia ogórki
pietruszka
5
Piramida zdrowego żywienia
To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości. Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest skrótowym, graficznym zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy przystosowali ją do polskich warunków, w prowadzając nieznaczne zmiany zalecanych ilości porcji niektórych grup produktów.
6
Co jest złe? hamburger alkohol cola hot dog ciastka kawa słodycze
chips
7
Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia
Sposób, w jaki zaczynamy dzień, ma znaczący wpływ na nasze dalsze samopoczucie. W porannym pośpiechu nie znajdujemy czasu na posiłek, chociaż dietetycy zgodnie twierdzą, że pożywne śniadanie dostarcza nam energii potrzebnej w ciągu całego dnia. Stare chińskie porzekadło mówi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. "Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”
8
Zasady zdrowego odżywiania
Właściwe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Wydaje się to takie oczywiste, a jednak odżywiamy się w sposób przypadkowy i nieracjonalny. Wyniki badań wskazują, że ponad 80% wszystkich schorzeń bierze się z niewłaściwej diety. Na co dzień nie zauważamy skutków niewłaściwego odżywiania. Z dnia na dzień zmiany są praktycznie niezauważalne i to nas zwodzi. Widzimy różnicę dopiero, gdy patrzymy na zdjęcia sprzed lat. I zazwyczaj nie jesteśmy z tych zmian zadowoleni, a są one efektem stresu, braku ruchu i niewłaściwego odżywiania.
9
Skutki złego odżywiania
- Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie) - Nowotwory - choroby jelita grubego - Kamica żółciowa - Próchnica zębów - Osteoporoza - Otyłość - Bulimia, anoreksja Otyłość - czyli nadmierne nagromadzenie tłuszczu w ciele zwiększa ryzyko utraty zdrowia i wiąże się ze zwiększonym zagrożeniem występowania chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, kamicy pęcherzyka żółciowego, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego a nawet niektórymi rodzajami nowotworów. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że nadwaga i otyłość dotyczy 65% mężczyzn i kobiet w wieku lat
10
Koniec prezentacji. Dziękuję za uwagę!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.