Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Jastrząb Dowiedz się więcej o jego ochronie. Dowiedz się więcej o jego wymiarach. Gniazdo. Jaja. Wysiadywanie. Pożywienie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Jastrząb Dowiedz się więcej o jego ochronie. Dowiedz się więcej o jego wymiarach. Gniazdo. Jaja. Wysiadywanie. Pożywienie."— Zapis prezentacji:

1 Jastrząb Dowiedz się więcej o jego ochronie. Dowiedz się więcej o jego wymiarach. Gniazdo. Jaja. Wysiadywanie. Pożywienie.

2 Ochrona Jastrzębia Jastrząb w Polsce jest objęty ochroną gatunkową ścisłą. Jastrząb w Polsce jest objęty ochroną gatunkową ścisłą. Cofnij

3 Pożywienie Jest wszechstronnym drapieżnikiem. Najchętniej poluje na gołębie (stąd nazwa - gołębiarz). Poza tym łapie inne ptaki (stanowiące ok. 85% pożywienia). Są wśród nich sójki, wrony, kawki, drozdy, dzięcioły, kuropatwy oraz ptactwo domowe. Ze ssaków (ok. 15% składu pokarmu) poluje na wiewiórki, zające, króliki, a nawet drobne gryzonie. Poluje samotnie, złowioną zdobycz skubie z pierza i zjada w ukryciu. Resztki większych ofiar zostawia do następnego dnia. Jest wszechstronnym drapieżnikiem. Najchętniej poluje na gołębie (stąd nazwa - gołębiarz). Poza tym łapie inne ptaki (stanowiące ok. 85% pożywienia). Są wśród nich sójki, wrony, kawki, drozdy, dzięcioły, kuropatwy oraz ptactwo domowe. Ze ssaków (ok. 15% składu pokarmu) poluje na wiewiórki, zające, króliki, a nawet drobne gryzonie. Poluje samotnie, złowioną zdobycz skubie z pierza i zjada w ukryciu. Resztki większych ofiar zostawia do następnego dnia. Cofnij

4 Wymiary średnie Wymiary średnie Wymiary średnie dł. ciała ok cm dł. ciała ok cm rozpiętość skrzydeł cm rozpiętość skrzydeł cm waga ok g waga ok g Cofnij

5 Gniazdo Stare, luźne drzewostany w pobliżu łąk, pól uprawnych i innych terenów otwartych. Jesienią i zimą częściej spotykany na otwartych terenach. Stare, luźne drzewostany w pobliżu łąk, pól uprawnych i innych terenów otwartych. Jesienią i zimą częściej spotykany na otwartych terenach. Cofnij

6 Jaja Jeden lęg w roku, w połowie albo pod koniec kwietnia samica składa zwykle 3 jaja (czasami 2-6). Jaja zmieniają kolor: początkowo białe, następnie siwo zielonkawe, oliwkowe lub jasnobrązowe, z tłustymi plamami od ciała wysiadującej samicy. Wymiary: 58x47 mm. Jeden lęg w roku, w połowie albo pod koniec kwietnia samica składa zwykle 3 jaja (czasami 2-6). Jaja zmieniają kolor: początkowo białe, następnie siwo zielonkawe, oliwkowe lub jasnobrązowe, z tłustymi plamami od ciała wysiadującej samicy. Wymiary: 58x47 mm. Cofnij

7 Wysiadywanie Jaja składane w odstępach 2-4 dni wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres dni przez obydwoje rodziców (głównie jednak samicę). Pisklęta opuszczają gniazdo po dniach. Jaja składane w odstępach 2-4 dni wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres dni przez obydwoje rodziców (głównie jednak samicę). Pisklęta opuszczają gniazdo po dniach. Cofnij

8 Co to za ptak? Gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Zamieszkuje Europę, Azję, Amerykę Północną, Afrykę Północną. W Polsce nieliczny ptak lęgowy (liczebność ocenia się na par - Komitet Ochrony Orłów 2002). Gatunek osiadły, częściowo koczujący. Gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Zamieszkuje Europę, Azję, Amerykę Północną, Afrykę Północną. W Polsce nieliczny ptak lęgowy (liczebność ocenia się na par - Komitet Ochrony Orłów 2002). Gatunek osiadły, częściowo koczujący. Cofnij

9

10 GOSHAWK The Goshawk is the largest member of the genus Accipiter. It is a raptor with short, broad wings and a long tail, both adaptations to manoeuvring through trees in the forests it lives and nests in. The male is blue-grey above and barred grey below, 49–57 cm (19– 22 in) long with a 93–105 cm (37–41 in) wingspan. The female is much larger, 58–64 cm (23–25 in) long with a 108–127 cm (43– 50 in) wingspan, slate-grey above and grey below. Males of the smaller races can weigh as little as 630 grams (22 oz), whereas females of the larger races can weigh as much as 2 kg (4.4 lb). The juvenile is brown above and barred brown below. The flight is a characteristic "five slow flaps – straight glide". The Goshawk is the largest member of the genus Accipiter. It is a raptor with short, broad wings and a long tail, both adaptations to manoeuvring through trees in the forests it lives and nests in. The male is blue-grey above and barred grey below, 49–57 cm (19– 22 in) long with a 93–105 cm (37–41 in) wingspan. The female is much larger, 58–64 cm (23–25 in) long with a 108–127 cm (43– 50 in) wingspan, slate-grey above and grey below. Males of the smaller races can weigh as little as 630 grams (22 oz), whereas females of the larger races can weigh as much as 2 kg (4.4 lb). The juvenile is brown above and barred brown below. The flight is a characteristic "five slow flaps – straight glide".Accipiter In Eurasia, the male is sometimes confused with a female Sparrowhawk, but is larger, much bulkier and has relatively longer wings. In North America, juveniles are sometimes confused with the smaller Sharp-shinned Hawks and Cooper's Hawks, but the size again is a distinctive feature of the Northern Goshawk. In Eurasia, the male is sometimes confused with a female Sparrowhawk, but is larger, much bulkier and has relatively longer wings. In North America, juveniles are sometimes confused with the smaller Sharp-shinned Hawks and Cooper's Hawks, but the size again is a distinctive feature of the Northern Goshawk.Eurasia SparrowhawkNorth AmericaSharp-shinned HawksCooper's HawksEurasia SparrowhawkNorth AmericaSharp-shinned HawksCooper's Hawks

11 Koniec Wykonał: Damian Zioła :D Wykonał: Damian Zioła :D


Pobierz ppt "Jastrząb Dowiedz się więcej o jego ochronie. Dowiedz się więcej o jego wymiarach. Gniazdo. Jaja. Wysiadywanie. Pożywienie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google