Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przedstawienie uczniom klasy I prezentacji oraz celu akcji:,,Śniadanie daje moc”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przedstawienie uczniom klasy I prezentacji oraz celu akcji:,,Śniadanie daje moc”"— Zapis prezentacji:

1

2 Przedstawienie uczniom klasy I prezentacji oraz celu akcji:,,Śniadanie daje moc”

3 Dlaczego warto jeść śniadanie? Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Daje energię do działań, pracy, nauki.

4 Co powinniśmy jeść na śniadanie? płatki śniadaniowe z mlekiem, smaczne i odżywcze kanapeczki z wędliną, serem oraz warzywami, jajecznicę, na deser, po śniadaniu owoc, który dodaje dużo energii w ciągu dnia

5 Przykładowy jadłospis na II śniadanie: W roli drugiego śniadania doskonale sprawdzi się zdrowa kanapka. – W jej składzie powinien znajdować się ser lub wędlina oraz obowiązkowo warzywa (np. sałata, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Kanapkę najlepiej przygotować na ciemnym pełnoziarnistym pieczywie, które ma więcej witamin z grupy B oraz błonnika

6 Co oznacza zdrowe odżywianie? Zdrowe odżywianie to jedzenie urozmaicone, smaczne i zdrowe. Nie jest trudne ani drogie, w rzeczywistości możesz stwierdzić, że na jedzenie zaczniesz wydawać nawet mniej niż dotychczas. Zawsze musisz z myśleć o tym, co spożywasz. Jak wiele spożyłeś produktów zawierających węglowodany złożone: chleb, ziemniaki, ryż?· Ile zjadłeś świeżych owoców i warzyw? Ile spożyłeś pokarmów bogatych w białko jak: mięso, jajka, ryby, fasola ? Ile zjadłeś produktów zawierających tłuszcz: masło, margaryna śmietana, olej, tłuste mięso i sery? Czy zjadłeś słodycze lub piłeś słodkie napoje?

7 Dlaczego zdrowe odżywianie jest takie ważne? Dlatego, gdyż możesz zapobiec wielu chorobom tj.: cukrzyca, zawał serca, udar mózgu, nowotwory, alergie, choroby kości i stawów.

8 5 ZASAD ZDROWEGO ODŻYWIANIA 1. Unikaj widocznego tłuszczu (cienko smaruj chleb) 2. Unikaj niewidocznego tłuszczu( jedz chude sery, zamiast śmietany-jogurty, unikaj wędlin tj.: salami, mielonki, pasztety) Węglowodany złożone- powinny dostarczyć 50-60% wartości energetycznej spożywanych posiłków. Zaspakajają głód i są tanie, służą jako źródło rozpuszczalnego włókna roślinnego, bardzo korzystnego. 3. Najwięcej posiadają go: jarzyny, owoce, pieczywo z grubego ziarna, płatki owsiane, kasze. 4. Owoce i warzywa- są również cennym źródłem witamin i soli mineralnych. 5. Unikaj cukrów prostych( cukru, słodyczy, dżemów, ciast) są źródłem pustych kalorii.

9 12 przykazań na temat zdrowego odżywiania 1. Zawsze myj ręce przed posiłkiem. Przez kontakt brudnych rąk z jedzeniem można wprowadzić do organizmu bakterie i wirusy chorobotwórcze 2. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę. 3. Jedz o stałych porach i nie spiesz się. 4. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości. 5. Mięso, jaja i ryby –to jest to! 6. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki. 7. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony. 8. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem 9. Posiłek obiadowy to zapas energii na aktywne popołudnie. 10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem. 11. Czystą wodą gaś pragnienie. 12. Ruch na co dzień, słodycze od święta.

10 Piramida żywieniowa

11 Wspólna konsumpcja II śniadania w szkole, przygotowanego przez uczniów klasy II i III.

12

13

14 Kanapki, były pyszne, a my przekonaliśmy się, że warto jeść śniadanie, gdyż ono naprawdę daje moc!!!


Pobierz ppt "Przedstawienie uczniom klasy I prezentacji oraz celu akcji:,,Śniadanie daje moc”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google