Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWisława Strzałka Został zmieniony 9 lat temu
1
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej OPIEKA SENIORALNA II Joanna Hoffmann - Aulich
2
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne Kobiety PZE (w kcal)= 655+(9,6xmasa ciała w kg)+(1,8xwzrost w cm-(4,7xwiek w latach) Dla mężczyzn PZE (w kcal)= 660+(13,7xmasa ciała w kg)+(5xwzrost w cm-(6,8xwiek w latach) Geriatria PZE wzór Harrisa-Benedicta
3
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej +30% u osób prowadzących nieaktywny +50% u wykonujących średnio ciężki wysiłek 2 krotnie u osób ciężko pracujących lub aktywnie uprawiających sport
4
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Dostosowanie diety do wieku Zmniejszenie wydzielania soków trawiennych Spowolnienie ruchów robaczkowych Wrażliwość na pokarmy ciężkostrawne Pogorszenie funkcji żucia Stępienie zmysłów
5
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Liczba i rodzaj posiłków Pomiar masy ciała Wskaźnik masy ciała BMI (kg/m2) Oznaczenie stężenia albumin w surowicy krwi oraz transferryny i prealbuminy Immunologia całkowita liczba limfocytów (CLL)
6
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej
7
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej
8
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej 1.Podstawa to produkty zbożowe około 6x dziennie Warzyw i przetwory 3x dziennie, owoce 2x Mleko i przetwory 3x. Mięso, ryby, jaja, orzechy 2x
9
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej 5. Tłuszcze i słodycze 6. Woda 8x z ograniczeniem kawy, napojów gazowanych i alkoholowych. 7. Wskazane soki owocowe, warzywne, herbaty owocowe, niegazowana woda mineralna 2l / dobę
10
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Po 60 r.ż. Mężczyzna 2000 kcal Kobieta 1800 kcal Węglowodany 55 - 60% Tłuszcze do 25% Białko 15-20% 1,2-1,5g/kg m. c./d
11
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Potrawy urozmaicone Często w małych ilościach Jeden ciepły posiłek
12
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Potrawy urozmaicone Często w małych ilościach Jeden ciepły posiłek
13
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Codziennie mleko, pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce, ryby Warzywa ciemnozielone, żółte, pomarańczowe (antyoksydacyjne) surowe lub suszone Ograniczenie spożycia cukru i słodyczy
14
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Codziennie mleko, pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce, ryby Warzywa ciemnozielone, żółte, pomarańczowe (antyoksydacyjne) surowe lub suszone Ograniczenie spożycia cukru i słodyczy
15
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Codziennie mleko, pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce, ryby Warzywa ciemnozielone, żółte, pomarańczowe (antyoksydacyjne) surowe lub suszone Ograniczenie spożycia cukru i słodyczy
16
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Unikanie potraw ostrych, wzdymających, ciężkostrawnych U osób z obniżoną tolerancją laktozy np. jogurty Witamina D tłuszcze rybne, mleko powyżej 1,5%
17
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Dwie części wapnia mleko i przetwory/jedną magnezu – warzywa i owoce Ograniczyć produkty gotowe – sól i konserwanty. Doprawiać ziołami
18
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Dwie części wapnia mleko i przetwory/jedną magnezu – warzywa i owoce Ograniczyć produkty gotowe – sól i konserwanty. Doprawiać ziołami
19
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Posiłki atrakcyjne wizualnie, podane estetycznie z uwagi na osłabiony apetyt Dieta u osób otyłych czy niedożywionych z określonymi schorzeniami ustalana indywidualnie
20
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Często konieczna jest suplementacja pod kontrolą lekarza
21
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej 20% niewystarczająca podaż pokarmowa 4% niedożywienie Instytucje 30-40% niewystarczająca podaż pokarmowa 20-60% niedożywienie (często oceniana na podstawie oceny stężenia albumin (<35g/l)
22
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Młodsi seniorzy w środowisku domowym mają nadwagę lub są otyli ¾ mieszkańców Łodzi w wieku 65-79 lat zamieszkaych w środowisku domowym ma nadwagę >25 lub otyłość >, =30 Leczenie Aktywność ruchowa Ograniczenie ilości kalorii (poniżej 800kcal/dz) Powinna pokrywać pełne zapotrzebowanie na białko, witaminy, mikroelementy
23
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Młodsi seniorzy w środowisku domowym mają nadwagę lub są otyli ¾ mieszkańców Łodzi w wieku 65- 79 lat zamieszkaych w środowisku domowym ma nadwagę >25 lub otyłość >, =30 Leczenie Aktywność ruchowa Ograniczenie ilości kalorii (poniżej 800kcal/dz) Powinna pokrywać pełne zapotrzebowanie na białko, witaminy, mikroelementy
24
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Nadmiar podaży pokarmów Zmniejszony wydatek energetyczny Do ustalenia typu otyłości powszechnie używa się wskaźnika talia/biodro (ang. Waist to Hip Ratio- WHR stosunek obwodu talii do obwodu bioder. (istotny w otyłości centralnej) WHR= OBWÓD TALII (CM) OBWÓD BIODER (CM)
25
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Poważny problem społeczny Zła samoocena Brak zadowolenia z życia Gorsze kontakty międzyludzkie Słabsza motywacja
26
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Brak poczucia bycia potrzebnym Czują się gorsze Mniej atrakcyjne Mniej zadowolone Bardziej depresyjne Oceniane jako Leniwe, pozbawione kontroli, o słabej woli, pobłażające sobie niekompetentne i brzydkie
27
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Otyłość trzewna ma podstawowe znaczenie w rozwoju zespołu metabolicznego. Dochodzi do rozwoju przewlekłego subklinicznego stanu zapalnego w obrębie tkanki tłuszczowej trzewnej. Uwalniane duże ilości wolnych kwasów tłuszczowych aktywują system immunologiczny sprzyjają procesom zapalnym i miażdżycowy. Otyłość, cukrzyca II oraz inne składowe zwiększają 3-4 krotnie ryzyko chorób układu krążenia
28
Zespół metaboliczny KryteriaATP III IDF(international diabetes federation) Otyłość brzuszna [cm] K > 88 M > 102 K > 80 M > 94 Obniżenie HDL-cholesterol [mg/dl] K < 50 M < 40 K < 50 M < 40 Hipertriglicerydemia [mg/dl]>150 Nadciśnienie tętnicze [mm Hg] > 130/85 Glikemia na czczo [mg/dl]> 110> 100
29
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej 1.Diety: redukcja energii do 500-1000 kcal/dobę 2.Gdy BMI pow 35, w mniejszej redukcja odpowiednio mniejsza 3.Zmniejszenie masy 0,5-1 kg/tydzień docelowo 5-10% masy początkowej 4.Zmniejszenie kaloryczności posiłków i napojów 5.Zmniejszenie porcji 6.Wyeliminowanie podjadania 7.Nie pomijanie śniadania i nie spożywanie posiłków późno Generalne zasady postępowania u dorosłych osób otyłych, rekomendowane przez Europejskie Towarzystwo Badań nad Otyłością
30
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej 1.Zmiany przyzwyczajeń i nawyków 2.Farmakoterapia w uzasadnionych przypadkach BMI>=30 lub BMI>=27 z innymi czynnikami 3.Nie zaleca się farmakoterapii w leczeniu otyłości osób starszych z powodu chorób współistniejących może być jednak rozważana gdy BMI >=30 lub 27 z dodatkowymi czynnikami ryzyka: nadciśnienie cukrzyca II. 4.Ocena kuracji po 3 miesiącach spadek pow 5% u osób bez cukrzycy pow 3% u osób z cukrzycą
31
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej 1.Leczenie chirurgiczne przy BMI>=40 lub BMI>=35 i inne czynniki ryzyka u osób do 60 rż gdy zawiodły inne metody terapii. 2.Generalnie nie zalecana u osób po 60 rż Generalne zasady postępowania u dorosłych osób otyłych, rekomendowane przez Europejskie Towarzystwo Badań nad Otyłością
32
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Związane z wiekiem zmiany składu ciała (spadek beztłuszczowej masy ciała, zmniejszanie się masy mięśni szkieletowych) Zmniejszenie ilości hormonów anabolicznych (hormon wzrostu GH, testosteronu) Zmniejszenie aktywności fizycznej i wydatkowania energii Szybko osiągane uczucie sytości Utrata węchu i smaku
33
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Przyczyny niedożywenia Zaburzenia wchłaniania, niewydolność trzustki Nadmierny katabolizm, infekcje, nowotwory, choroby i stres Depresja Alkoholizm Otępienie Leki (utrata łaknienia, nudności, wymioty) Dieta herbaciano-sucharkowa
34
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Braki uzębienia, suchość w jamie ustnej Utrudnienie połykania Ubóstwo Trudności w robieniu zakupów i szykowaniu posiłków
35
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Utrata masy ciała u podopiecznych Domów Pomocy Społecznej jest niezależnym czynnikiem ryzyka zgonu.
36
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Spożywać codziennie różnorodne produkty spożywcze; — zwiększyć spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobi i błonnika pokarmowego; — zmniejszyć spożycie tłuszczu, cholesterolu, cukru i soli; — ograniczać spożycie alkoholu; — kontrolować masę ciała; — zwiększyć aktywność fizyczną.
37
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej zwiększenia gęstości odżywczej posiłków, czyli proporcji składników odżywczych do energii (spożywanie przetworów mlecznych odtłuszczonych, chudego mięsa, drobiu, wędlin i ryb, jeśli nie ma przeciwwskazań — przetworów zbożowych z pełnego ziarna, ciemnego pieczywa);
38
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej stosowania do smarowania pieczywa miękkich margaryn zawierających zwiększoną ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a do krótkiego smażenia i do sałatek — olejów roślinnych; Zalecenia praktyczne
39
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej unikania przejadania się; unikania potraw i produktów ciężko strawnych, długo smażonych, bigosu, grzybów; codziennego spożycia warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej; częstszego spożywania posiłków (4–5), ale w małej objętości; regularnego przyjmowania posiłków; wypijania większej ilości płynów 1500 2000ml/d;
40
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej znajdowania przyjemności w jedzeniu; zachowania aktywnego trybu życia dostosowanego do indywidualnych możliwości. Powyższe zalecenia mogą się zmieniać w zależności od wieku, stanu zdrowia osoby starszej i rodzaju zleconej diety.
41
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Przy zmianie sposobu żywienia osoby w podeszłym wieku przydatny jest wykaz zamienników pokarmowych umożliwiający wybór preferowanych produktów oraz urozmaicanie menu w ramach zleconej diety. Mleko zagęszczone niesłodzone Jogurt naturalny 2% Jogurt owocowy 1,5% Kefir 2% Maślanka 0,5% Ser twarogowy chudy Ser twarogowy półtłusty Ser twarogowy homogenizowany zwykły Ser twarogowy homogenizowany z dodatkiem owoców Ser twarogowy homogenizowany waniliowy Ser twarogowy ziarnisty
42
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Geriatria i pielęgniarstwo geriatryczne. Red K. Wieczorowska – Tobis, D. Talarska PZWL 2008 Kompendium pielęgnowania pacjentów w starszym wieku. Red K Kędziora – Kornatowska, M Muszalik Aspekty medyczne starzenia się człowieka. Red Michał KarasekŁodzkie Towarzystwo naukowe. Łódź 2008.
43
Projekt systemowy pn.: „Podnoszenie kwalifikacji kadr pomocy i integracji społecznej w województwie lubuskim” realizowany ze środków Unii Europejskiej Dziękuję
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.