Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZASADY ODŻYWIANIA. Zdrowie to :  Stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego a nie tylko brak choroby lub kalectwa.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZASADY ODŻYWIANIA. Zdrowie to :  Stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego a nie tylko brak choroby lub kalectwa."— Zapis prezentacji:

1 ZASADY ODŻYWIANIA

2 Zdrowie to :  Stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego a nie tylko brak choroby lub kalectwa

3 Na zdrowie mają wpływ: styl życia – 50% środowisko – 20% czynniki genetyczne – 20% opieka zdrowotna - 10%

4 10 Zasad Zdrowego odżywiania 1. Spożywaj różnorodne pokarmy. 2. Posiłki opieraj o dużą ilość jedzenia bogatego w węglowodany. 3. Jedz dużo owoców i warzyw. 4. Utrzymuj prawidłową wagę ciała. 5. Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia. 6. Spożywaj posiłki regularnie. 7. Pij dużą ilość płynów. 8. Uprawiaj sport. 9. Zacznij teraz, i wprowadzaj stopniowe modyfikacje w twoim stylu życia. 10. Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra lub zła dieta.

5

6 Czerwone mięso, białe pieczywo makarony i ryż  Tych produktów powinniśmy jeść najmniej, ponieważ są bardzo kaloryczne, dużo w nich kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, a wszystko to sprzyja otyłości i miażdżycy. Osoby spożywające duże ilości czerwonego mięsa powinny rozważyć przerzucenie się na ryby i białe mięso.

7 Produkty mleczne i suplementy wapnia  Nabiał jest bardzo cennym źródłem wapnia. Dlatego konieczny jest zarówno w diecie dzieci, dla budowania mocnych kości, jak i zarówno w menu dorosłych. Zapobiega osłabieniu kości, do którego dochodzi z wiekiem. Jednak mleko i jego przetwory zawierają sporo tłuszczu. Dlatego należy spożywać 1-2 porcje nabiału dziennie. Wcale nie trzeba pić mleka, można wypić jogurt albo zjeść twaróg w ilości ograniczonej - ¾ szklanki dziennie. Można też zastąpić je suplementem, ważne by był dobrej jakości (naturalny).

8 Drób, ryby i jajka  Produkty te są źródłem pełnowartościowego białka. Tłuszcz ryb dostarcza kwasów omega 3, które poprawiają pracę naszego mózgu, chronią przed chorobami serca, krążenia, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom cholesterolu. Jajka są dobrym źródłem przeciwutleniaczy chroniących przed działaniem wolnych rodników. Żółtko to kopalnia lecytyny, która jest składnikiem błony komórkowej i odgrywa ważną role w układzie nerwowym. Można jeść 2 jajka dziennie, pod warunkiem, że ograniczy się inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

9 Orzechy i rośliny strączkowe  Rośliny strączkowe to naturalne źródło białka i dobrej energii. Ich dodatkowa zaletą jest łatwy sposób przechowywania, nie wymagają obróbki by zachować swe właściwości na cały rok. Orzechy są zaś źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy E i witamin z grupy B. Te ważne składniki codziennego menu pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, uczestniczą w regulowaniu poziomu cukru, ciśnienia i chronią przed nowotworami

10 Warzywa i owoce  Są jednym z głównych źródeł witamin i składników mineralnych, które biorą udział w procesie przemiany materii. Dzięki antyoksydantom chronią nas przed wolnymi rodnikami. Ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń w organizmie. Większość warzyw i owoców zawiera dużo wody, dzięki czemu mają niską wartość energetyczną. A regularne spożywanie tych produktów pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Osoby spożywające warzywa i owoce rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, ponieważ wraz z produktami roślinnymi dostarczają organizmowi duże ilości potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek.

11 Produkty zbożowe i tłuszcze  Podstawą spożywanych posiłków powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (pieczywo pełnoziarniste, makaron z mąki razowej, płatki) oraz nie oczyszczony ryż i kasze. Produkty te dostarczają największej jakości energii organizmowi człowieka. Do dozwolonych węglowodanów należy także makaron z pszenicy durum, krótko gotowany (al. dente) i podawany bez ciężkiego, mięsnego sosu. Oprócz ’’dobrych” węglowodanów – wysokiej jakości oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z pestek winogron, a do smarowania margaryna. Nienasycone tłuszcze roślinne, które można odnaleźć w miękkich margarynach, olejach i oliwie mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami, gdyż pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

12 Aktywność fizyczna  Ćwiczyć trzeba systematycznie, codziennie przynajmniej 30 minut, trening można podzielić na kilka krótszych. Ważne, aby każdego dnia poświęcić na aktywność minimum pół godziny. Osoby zdrowe mogą wybrać sport, który najbardziej lubią. Jeśli stan zdrowia nie pozwala na nasze ulubione sporty wyczynowe musimy zadowolić się półgodzinnym spacerem.

13  Prezentację  wykonał  Arek Radecki


Pobierz ppt "ZASADY ODŻYWIANIA. Zdrowie to :  Stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego a nie tylko brak choroby lub kalectwa."

Podobne prezentacje


Reklamy Google