Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PSZCZOŁY. CIEKAWOSTKI O MIODZIE … Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PSZCZOŁY. CIEKAWOSTKI O MIODZIE … Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli)"— Zapis prezentacji:

1 PSZCZOŁY

2 CIEKAWOSTKI O MIODZIE … Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki.

3 RASY PSZCZÓŁ W POLSCE.. Wskaźnikami odrębności rasowych pszczoły miodnej są niektóre cechy morfologiczne i biologiczne.

4 PSZCZOŁA ŚRODKOWOEUROPEJSKA.. Rasy północnej, jest stosunkowo duża, barwę oskórka ma raczej ciemnawą (lekko brązową), języczek krótki. Rozwija się do średniej siły i raczej powoli. Można uznać ją za nierojną, wyłączając tylko typ wrzosówki. Zimy surowe znosi dobrze

5 PSZCZOŁA KRAIŃSKA Jest mniejsza od północnej, ale języczek ma sporo dłuższy. Barwa oskórka jest bardziej szara, siwa. Indeks kubitalny jest stosunkowo niski. Wiosną rozwija się raptownie, dochodzi do dużej siły, ale jest przy tym rojna. Nadzwyczaj łagodna, trzyma się dobrze plastra.

6 PSZCZOŁA LEŚNA Jest mała, z bardzo ciemnym oskórkiem i języczkiem raczej długim. Rozwija się powoli, ostrożnie i raczej późno. Zimuje łatwo i jest niezmiernie złośliwa.

7 PSZCZOŁA WŁOSKA Ma barwę oskórka żółtą, odwłok i języczek długi. Rozwija się miarowo i dochodzi do dużej siły. Gromadzi sporo miodu, ale jest podejrzenie, że znaczna jego część pochodzi z rabunku. Łagodna.

8 PSZCZOŁA KAUKASKA Charakteryzuje się szarą barwą, niewielkimi rozmiarami ciała, ale najdłuższym ze wszystkich ras języczkiem. Gromadzi sporo miodu, bardziej jasnego niż inne rasy, a sklepionego na mokro. Rozwija się powoli i na wczesne pożytki nie jest nigdy w dostatecznej sile. Ze wszystkich ras jest najłagodniejsza.

9 SKŁAD CHEMICZNY MIODU.. Ilość wody w miodzie nie jest największa w porównaniu z ilością innych składników. Można określić miód jako wodny roztwór różnych substancji. W dojrzałych miodach zawartość wody nie powinna być wyższa od 20%, Miód jest substancją higroskopijną i jeżeli pozostaje w opakowaniu otwartym, jego wierzchnia warstwa reaguje na prężność pary wodnej z otoczenia i pobiera z powietrza wilgoć, albo oddaje część swojej wody do otaczającego powietrza.

10 NAJWARZNIEJSZE CHOROBY PSZCZÓŁ… Choroby pszczół wywoływane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby, roztocze i owady. Często rodzina pszczela jest atakowana przez kilka czynników chorobotwórczych jednocześnie. Wystąpienie jednej choroby prowadzi do słabnięcia rodziny.

11 BUDOWA PSZCZOŁY.

12 WIELE LUDZI UWARZA,ŻE PSZCZOŁY SĄ ZAGROŻENIEM Pszczoły to inteligentne owady,które są nam pożyteczne ponieważ dają nam słodziutki i rozkoszny miodek.

13 MYŚLĘ, ŻE WSZYSTKIM, KTÓRZY OGLĄDALI TĘ PREZENTACJĘ BARDZO SIĘ PODOBAŁA. DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ ! Karolina Krzysik 6a


Pobierz ppt "PSZCZOŁY. CIEKAWOSTKI O MIODZIE … Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google